Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Óriás akváriumok

2011.02.17. 11:16 Qeki

Már több ezer éve az ókori Kínában, Egyiptomban majd Japánban is tartottak halakat mesterséges környezetben, templomok medencéjében. Valódi üvegakváriumokról azonban az első feljegyzések az 1660-as évekből származnak. Az első ismert klasszikus értelemben vett akvárium, Abraham Trembley biológus nevéhez fűződik, aki hidrát tartott egy üvegfalú medencében. Az akvarisztika hódító útja 1851-ben az Első Világkiállításon kezdődött, Londonban. Itt mutatták be az első fémkeretes akváriumot, melyet fémlemez alja révén még nyílt lánggal lehetett fűteni. Az akváriumok igazi népszerűségre a 20. században tettek szert az elektromosság elterjedésével, mely lehetővé tette a fűtést, tisztítást stb.


 

Rengeteg óriás tengeri akvárium van világszerte az állatkertektől a szállodákon át a repülőterekig, hiszen nemcsak gyönyörűek, dekoratívak, de nyugtató hatásúak is.


Az atlantai Georgia Aquarium sokáig a világ legnagyobb akváriuma volt, mely több mint 500 tengeri faj 100 ezer egyedének szolgál otthonául. Az akváriumot, mely 2005-ben nyitotta meg kapuit, a Home Depot üzletlánc tulajdonosa és a tengeri élővilág szerelemese Bernie Marcus alapította 250 millió dollárból.
A hatvan kisebb-nagyobb akvárium összesen 36 millió literes, a legnagyobb az Ocean Voyager a maga 24 ezer köbméterével, 19 méter széles, 7 méter magas plexiablakával. Az akvárium legkülönlegesebb és legnépszerűbb lakói, Ralph és Norton a két cetcápa, akik Taiwanról érkeztek Atlantába.

Churaumi Aquarium Japánban,Okinawa szigetén az Óceán Expo Nemzeti Emlékparkban található.  Az emlékpark az 1975-ös világkiállítás alkalmából épült, később látogatottsága lecsökkent, ekkor merült fel az akvárium építésének ötlete, melyet 2002-ben nyitottak meg. A hatalmas komplexum 77 akváriumnak ad helyet, melyek 10 millió liter össztérfogatúak. Az akváriumok több mint 760 állatfaj 26 ezer egyedének nyújtanak otthont. A legnagyobb közülük a Kurishio Sea 7,5 millió literes kapacitásával 22,5 méter széles és 8,3 méter magas falával.


Ha kigyönyörködted magad a videókban és te is szeretnél valami hasonlót, persze kicsit kisebb kiadásban, akkor látogass el ide különleges, egyedi akváriumokért.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr542667459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A'rpi 2011.02.18. 03:01:25

szamokat nem tudok, de a Dubai Mall kozepen talalhato kb 4 emelet magas aquarium se semmi, a tetejen lehet csonakazni, a foldszinten pedig atmehetsz az akvariumon keresztulvezeto uvegcsovon.

Démonmac1 2011.02.18. 10:17:51

Kicsit elbizonytalanodtam a Hidrát illetően,(Görög mitológia ugrott be:)) de aztán itt volt róla szó:
www.artmanning.dragonflydays.net/paper4.html

szgy 2014.03.06. 06:37:38

a genovai akvárium is a világ legnagyobbjai között van.
süti beállítások módosítása