Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Dunrobin kastély - a Sutherland grófok rezidenciája

2011.07.20. 17:57 Qeki

Skócia világhírű csodaszép kastélyairól. Egy korábbi postban már szerepelt a Graffiti művészek által elvarázsolt/átvarázsolt Kelburn kastély, azonban ma Észak-Skóciába látogatunk a csodaszép Dunrobin kastélyba.

 

A Dunrobin kastély évszázadok óta a Sutherland grófok rezidenciája. Az írásos emlékek 1401-ben említik először, mint Sutherland VI. grófjának várát. A középkori várhoz két újabb szárnyat építettek a XVII. században, így jött létre a ma látható L-alakú épületegyüttes.

 

A jelenlegi francia stílusú kastély Sutherland II. hercegének köszönhető, aki 1850-ben megbízta Charles Barryt, a westminsteri parlament építészét, hogy alakítsa át főúri rezidenciává a kastélyt. Ő tervezte a kastély kertjét a Shrubland Park-ot amit  versailles-i minta nyomán alakították ki. A kertet többek között mesterséges tavak és szökőkutak díszítenek.

 

A tornyocskákkal csipkézett kastély egy tengerre néző teraszon áll, a maga 187 szobájával a legnagyobb épületnek számít Észak-Skóciában. 1915-ben egy tűzvész során a kastély több helyisége is megrongálódott, amiket az első világháború után helyreállítottak. Ilyen például az elegáns ebédlő melynek falait fakazetták borítják, olasz eredetű frízekkel a tetejükön.

 

A 10.000 kötetes könyvtárban sok ritkaság is megtalálható, illetve kuriózumnak számít a Johnstone cég által készített hatalmas földgömb is. A teremben központi helyet foglal el Eileen hercegnő portréja aki Sutherland V. hercegének volt a felesége.

 

 

képek: Flickr: jack_spellingbacon

Aktuális utazási ajánlataink



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr393084028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

countrychaos 2011.07.20. 23:35:45

par honapja voltam itt ,delutanonkent madarreptetes(solymok,sasok,olyvek stb)-nagyon szep hely

Ildikó Koncz 2014.07.08. 18:13:33

Nagyon szèp!! Szeretnek a közel jövőben oda menni!
süti beállítások módosítása