Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Halloween-i fény show

2011.10.31. 11:54 Qeki

Sokan úgy gondolják, hogy Halloween csak egy giccses amerikai ünnep, de gyökereit tekintve egészen másról van szó.

 

Eredetét tekintve a  keltáktól származik és egészen a kereszténység elterjedéséig pogány ünnep volt. A kelták ezen a napon ünnepelték az újévet a Samhain-t, vagyis "a nyár végét"  - egyszerre hódolva a Napisten és a Holtak Ura előtt. Hitük szerint ezen a napon tértek vissza a földre az elmúlt évben meghalt bűnösök lelkei, akik azóta állatok testében "léteztek". Ezen a napon megfelelő áldozatok bemutatásával engesztelést kaphattak és beléphettek a holtak birodalmába. A kelta nyelvek és kultúra hatása alatt a Halloween egy speciálisan angolszász ünnep maradt a legutóbbi időkig. Maga a Halloween az angol "All Hallows Eve" kifejezés rövidített alakja, mely mindenszentek előestéjét jelenti.

Tehát a Halloween ünnepet 1840 körül a krumplivész elől Amerikába vándorló írek vitték magukkal és csak az elmúlt évszázadban lett belőle egy egyre általánosabban elterjedt, inkább világi, mint vallásos ünnep. Tény, hogy eredeti jelentősége sokat változott az évek alatt, ma már inkább a gyerekek számára ünnep. Beöltöznek, tökökből lámpást készítenek, kidíszítik a házakat, és házról-házra járjnak, cukorkákat „kéregetve", és ha nem kapnak, megbosszulják apró csínyekkel (Trick-or-treat!).

 


 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr973342162

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kell-e nekünk halloween? 2011.10.31. 18:11:13

Ha trendi lennék, és a blogom is az lenne, azonnal azt mondanám: cool, kell. Ambivalens érzéseim vannak ezzel az új „ünneppel” kapcsolatban. Ha legalább a kelta ünnep szakrális részét importálnánk… Persze minden attól függ, milyen sz...

Trackback: Halloween: Cukorkával fogadták Szőcs Gézát egy osztrák szállodában 2011.10.31. 17:46:56

Mint megtudtuk, a sok munkától mindig fáradt, időnként még hivatalos eseményeken is el-el bóbiskoló kulturális államtitkár, Szőcs Géza ma délután őszi vakációra érkezett az ausztriai Hallstattba. A politikust nagy meglepetésére szállodájának, a Seehote...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása