Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Levendula mezők

2012.07.15. 12:44 Qeki

Már több mint 2500 éve ismerjük a levendulát. Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték. A főníciaiak és egyiptomiak mumifikálásra és illatosításra, a rómaiak fürdőolajként és levegőillatosítóként használták. A parfüm iparban és a legjobb minőségű kozmetikumok készítéséhez különleges illatanyaga miatt széleskörben alkalmazzák.
Lazító, görcsoldó, nyugtató, frissítő és fertőtlenítő hatása közismert. Fűszernövényként a levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére, míg leveleit hús- és gombaételek elkészítéséhez használják. Erős illatanyaga rovarűzésre is alkalmassá teszi.

Provance Avignon.jpg
A Földközi-tenger mellékéről származik, mediterrán félcserje. Virágai kékeslilák vagy mélylilák, a növény felső részén nyílnak.
Legismertebb fajtái: a hidcote blue (sötétviola, 40 cm), a hidcote giant (vila, 60-80 cm), a dwarf blue (sötétkék, 30cm), a grappenhall (világoskék, 60-90 cm), a rose (világos rózsaszín,40 cm) és a nana alba (fehér, 20 cm). Jól ismert még a törpe növésű, dwarf blue, a fagyérzékeny füzéres levendula. Igénytelen száraz homokos talajon is megél.

Provence levendula mező.jpg
Június végétől augusztus végéig  Dél-Franciaországban, Provence-ban a levendula mezők virágba borulnak, látványuk és illatuk elbűvöli a látogatókat. Európában ha levenduláról beszélünk azonnal ez a vidék jut eszünkben. A világ levendula termelésének egyharmada innen származik. Csodás levendula mezők tárulnak szemünk elé ha ezen a vidéken járunk, ahol kifejezetten erre az időre turista utakat szerveznek "A levendula útja" elnevezéssel. 

Provance Franciaország.jpg

A francia impresszionista festőket is megihlették a levendulamezők, gyakori témájuk volt ez a csodálatos táj.

Sault városát a levendula fővárosának tekintik, ebben az évben augusztus 15-én rendezik meg a levendula fesztivált, de egész nyáron át programokkal várják az idelátogatókat.

Levendula Múzeum Coustellet.jpg

Levendula lepárlók.jpg

Avignontól 20 km-re, Coustellet-ben 1991-ben nyílt meg a Levendula Múzeum, ahol betekintést nyerhetünk a termesztésbe, a feldolgozásba és végigkövethetjük a levendula történelmét.(www.thelavendermuseum.com)

Feldolgozásának központja Grasse, a parfümgyártás fellegvára. A városban találjuk a Nemzetközi Parfümmúzeumot. (www.museesdegrasse.com)

Gasse Pafüm Múzeum.jpg
A levendula mezők egyre zsugorodnak, melynek elsősorban egy ritka rovar, egy kabóca féle az oka, mely megtámadta meg a földeket és pusztítja a virágokat és a kisebb fákat. Ehhez járul még hozzá a klímaváltozás is, mert a felmelegedés károsítja az ültetvényeket.

Európában Franciaországon kívül is, és távoli tengerentúli országokban is találunk levendula termelő vidéket.

norfolk.jpg

Norfolk , angol levendula szappan.jpg

Norfolk, Anglia

Kastellaun Germany Levendula labirintus.jpg

Kastellaun, Németország, Levendula labirintus

Sequim Washington USA Lavender Festival.jpg

Lavender Farm Sequim.jpg
Észak-Amerika levendula fővárosa,USA, Sequim Levendula Fesztivál 2012. július 20-21.

La Tomita Farm.jpg

Hokkaido szige Furano.jpg

Hokkaido, Japán, Furano

Nabowla, Tasmánia.jpg

Bridestowe Lavender Farm Tasmánia.jpg
Bridestowe Lavender Farm, Tasmánia, Nabowla

Levendula_Tihany.jpg
Bittera Gyula gyógynövényszakértő volt, aki 1920-ban földet bérelt a tihanyi apátságtól és a Franciaországból hozott levendula szaporításával elkezdődött a magyarországi ültetvény története. A helyi klímának és Bittera szakértelmének köszönhetően egyre nagyobb hírnévre tett szert. A mi levendulánk ugyanis magasabb illóolajtartalmú volt, mint az eredeti francia. Sajnos a háború után tönkre ment a levendulás és csak a kilencvenes években kezdődött az újratelepítés és a megmaradt őslevedulás gondozása. Ma már újra Magyarország egyik híressége a Tihanyi Levendulás, ahol évente fesztivált rendeznek és újra gyönyörködhetünk a levendula virágzásban. www.tihanyilevendula.extra.hu

Levendula butik.JPG

Levendula csokor.jpg



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr214657542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Timicha 2012.07.17. 23:57:19

Isteni lehet...már érzem is az illatát...hmmm! bessyke.blogspot :-)
süti beállítások módosítása