Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Úszó piacok

2012.07.24. 10:25 Qeki

A lebegő vagy úszó piacon az áruk értékesítése hajókon történik. Egykoron ezek a csatornák fontos szerepet töltöttek be a vízi közlekedési hálózatban, a piac rendeltetése pedig az árucsere volt. Mára azonban a legtöbb úszó piac már csak turisztikai attrakcióként szolgálnak főként Thaiföldön, Vietnamban és Indonéziában.

damnoen floating market bangkok.jpg
A 19. században még számos úszó piac volt Bangkokban és a környékén, de mostanra csak néhány maradt meg, ezek közül a legnagyobb és leglátványosabb a Damnoen Saduak.
Damnoen Saduak csatornát 1866-ban IV Rama király parancsára kezdték építeni, megkönnyítve a vízi utazást Ratchaburi és Samutsakhon tartományok között. 1868-ra készült el és nyílt meg a nagyközönség előtt. A csatornát körülvevő föld rendkívül termékeny, gyümölcs és zöldség termelésére kíválóan alkalmas.

Bangkoktól kb. 100 kilométerre, dél-nyugatra található a leghíresebb úszó piac a Damnoen Saduak, ahol a turisták betekintést nyerhetnek az itt élők mindennapjaiba. Reggelente több száz csónak indul útjára, hogy friss gyümölcsöt és zöldséget, színes szalmakalapokat, emléktárgyakat, kész ételeket, vagy éppen frissen sütött helyi különlegességeket kínáljanak a szintén csónakkal közlekedő vásárlóknak és az ide látogató turistáknak.

damnoen-floating-market2.jpg

A csatornákat (khlongs) a parton magas cölöpökre épített lakóházak, kókuszpálma ültetvények és éttermek szegélyezik, melyeknek oldalából nyíló standokról árulják a portékáikat, míg a csatornán kis keskeny, lapos csónakokban nők ülnek, nagy szalmakalappal fejükön, színes ruhában és fel-alá evezve kínálják a felhalmozott áruikat. Főleg a helyi termelők friss gyümölcseit, zöldségeit (banán, papaya, mangó, ananász, kókuszdió, rambutan, mangosteen, pomelo, jackfruit, guava és durian). Szines, magával ragadó kavalkád ez, a csatorna, az étel és a friss gyümölcs jellegzetes illatával.


Az úszó piacok nem a pénztárca kímélő vásárlás színhelyei, de mindenképp érdemes ide ellátogatni.

Bankok floating market.jpg

Amphawa úszó piac

Amphawa.JPG

Amphawa Floating Market.jpg

A Mekong deltájának legnagyobb úszó piaca a Cai Rang

Cai Be Mekong delta.jpg

Mekong  Delta, Vinh Long.jpg

Cai Rang úszó piac Vietnám.jpg

Ha Long Bay,Vietnam,úszó "shop"

Halong Bay,Vietnám,úszó piac.jpg

Indonézia, Banjarmasin Ázsia második legnagyobb úszó piaca a Pasar Kuin

Banjarmasin, Indonézia floating market (by Hary Muhammad).jpg

                                                                                                  photo by Hary Muhammad

Banjarmasin úszó piaca.jpg

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr374665439

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.25. 12:03:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2012.07.25. 00:18:53

Bár nem ilyen színes és látványos, de pl. Helsinkiben is létezik ilyesmi: web.axelero.hu/egeza/scand/8a.jpg
süti beállítások módosítása