Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A Föld sohasem alszik - éjszakai műholdképek a NASA-tól

2012.12.08. 13:27 Qeki

A NASA Suomi NPP nevű műholdja több mint 800 kilométerrel a Föld felszíne fölött kering orbitális pályán, nagyjából nyolc kilométer per másodperces sebességgel.  A Földet pásztázó műhold legnagyobb és legfontosabb műszere a Visible Infrared Imager Radiometer Suite (VIIRS). A látható és infravörös tartományban működő képalkotó műszerének köszönhetően láthatjuk ezeket a csodálatos felvételeket. A VIIRS segítségével a sötétben világító éjszakai városok fényjelenségei is jól észlelhetők, sokkal nagyobb felbontásban mint eddig. A VIIRS nevű eszköz olyannyira érzékeny, hogy akár egyetlen hajó fényeit is képes észlelni.

NASA_ A Föld Éjszaka_Világ.jpg

A technikai fejlődésnek köszönhetően, 40 évvel a híres "Kék üveggolyó"(Blue Marble) felvétel után, melyet még 1972-ben az Apollo-17 küldetésekor készítettek, eddig sohasem látott felvételek készültek az éjszakai Földről. A fotósorozatot híres elődje után "Fekete üveggolyó"-nak nevezték el. 

A képek a lélegzetelállításon kívül egy magasabb célt is szolgálnak. A kutatók a VIIRS segítségével figyelhetik a városok terjeszkedését, tanulmányozhatják a biolumineszcenciát, vulkánkitöréseket, erdőtüzeket és számos időjárási jelenséget is.

NASA_ A Föld Éjszaka_Amerika.jpg

NASA_ A Föld Éjszaka_Ázsia és Ausztrália.jpg

NASA_ A Föld Éjszaka_Afrika Európa Közel-Kelet.jpg

NASA_ A Föld Éjszaka_USA.jpg

NASA_ A Föld Éjszaka_Európa.jpg



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr964954227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.12.08. 18:23:57

Van egy ilyen képernyő pihentető is, nagyon jó!

baloo784 2012.12.08. 21:11:01

Valaki tud arra értelmes magyarázatot adni, hogy Ausztráliában, a Gibson-sivatagban mi az ördögtől van sokkal világosabb, mint Sydney-ben, Melbourne-ben, Brisbane-ben, vagy Perth-ben?!

blc79 2012.12.08. 21:17:50

A képek kapcsán ihletett cikk az egyébként valóban gyönyörű képek árnyoldaláról, a fényszennyezésről:
hirek.csillagaszat.hu/egyeb_temak/20121208-fekete-uveggolyo-komoly-gondok.html
süti beállítások módosítása