Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Megmászni és lenézni...

2012.12.29. 16:02 utazom.com

Van az embereknek egy vakmerő csoportja, a hegymászók, akik újra és újra felkerekednek dacolva a zord időjárási körülményekkel, feszegetve testi és lelki határaikat több órán vagy akár napokon át mindössze néhány euforikus pillanatért. Igen, azért a néhány pillanatért, mikor a meghódított hegyről lenézhetnek szinte bármit képesek elviselni. Én azt hiszem már értem őket!:)
Íme, két részlet egy igazi "fertőzöttől", akinek ez az élete!

 "A legtöbb hegymászó valójában nem tébolyodott, csupán az emberlét egy különösen virulens törzse fertőzte meg."   -

Jon Krakauer

Úton a GrossGlocknerre

grossglockner.JPG

A sziklák zord világa messze van attól az ideális helytől, ahol életünk hátra lévő részét szívesen eltöltenénk: egy dolog, hogy hideg van és kegyetlenül hasít a szél s a fagy, magasan, ritka oxigéntartalommal és kitett gerincekkel kell dacolnunk, még a lezuhanás, lavina és kőomlás veszélye is ott kísért minden másodpercben.Mi az, ami mégis mágnesként ránt a hegyekbe, mi az az ősi hívó szó, ami hétvégenként sziklamászók, hegymászók és magashegyi túrázók sokaságát vonzza az Alpok és a Kárpátok szellős magaslataiba? Furcsa kérdés azoknak, akiknek ez a szenvedélyük, és valljuk be, furcsa a válasz azok számára, akik nehézkesen merészkednek a küszöbön túl, görcsösen ragaszkodva civilizált kényelmük illékony, fogyatkozó fosszilis energiahordozók és instabil piacgazdasági folyamatok által biztosított illúziójához- vagy csak még nem gyűjtötték össze a bátorságukat ahhoz, hogy testközelből szerezzenek ilyen élményeket.

A cikk folytatásáért és a galériáért kattints ide!

grossglockner2.JPG

grossglockner3.JPG


Úton a Mont Blancra

Mont Blanc1.jpg

Megszűnik létezni a lenti világ: sem gondot, sem dicsőséget, sem vágyat sem szerelmet nem érzek, mert semmi nem lehet több ennél a lelkem minden zugát színültig töltő érzésnél. A végtelent és a porszem létet, az élethez való görcsös ragaszkodást és a mindent egy lapra feltevő felelőtlenséget egyszerre élem át,  a bármelyik  pillanatban utánam nyúló halál gondolata éppoly közel van hozzám, mint az, hogy könyörögve kérem, hogy épségben átvészeljem ezt a kalandot is. A legintenzívebb élmény ez, a legnagyobb ajándék, a legmagasabb szintű éberséget kívánja félig alva töltött életem napjai közül, és a képzeletemben megélt vágyak helyett a legkönyörtelenebb valóság feltételeit kell elfogadnom. Ha nem teszem- nekem és a rám bízottaknak azonnal végük.  

A cikk folytatásáért és a galériáért kattints ide!

Mont Blanc3.jpg

Mont Blanc4.jpg

Mont Blanc2.jpg

Képforrás



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr334986108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása