Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Mozifilmek helyszínei Thaiföldön

2013.03.16. 10:40 Qeki

Az Agoda.com készítette a következő válogatást, azoknak a thaiföldi úti céloknak a listáját, amelyek Hollywood kasszasikereiből, a Robin Williams vagy éppen Ryan Gossling főszereplésével készült filmekből már ismerősek lehetnek a világ más tájain élőknek is.

Talán nem mindenki tudja, de Thaiföld a modern filmipar kialakulásának kezdetei óta fontos szerepet tölt be a Hollywood-i álomgyár működésében. Még 1923-ban történt, hogy az akkor Sziámnak nevezett ország királya, a mozgóképekért rajongó VI. Rama (Vajiravudh) személyesen hívta udvarába Henry McRae-t, Amerika egyik nagy hírű rendezőjét, és a királyi palota épületeit automobil-gyűjteményét, elefántokat, de még a királyi haditengerészet néhány naszádját is felajánlotta a direktornak legújabb filmjéhez. McRae élt is a lehetőséggel, és Miss Suwanna of Siam című alkotásában meg is jelennek a sziámi király udvarának ékességei. Az első nemzetközi koprodukcióban készült film azóta sajnos elveszett, de Thaiföld innentől fogva a filmesek egyik kedvenc terepévé vált az egész világon.


Az ország bővelkedik egzotikus helyszínekben: van itt száraz, sivatagnak is beillő táj, paradicsomi tengerpart fehér homokkal, buja dzsungel, ősi kultúrákat idéző hegyi falu és dudáló taxikkal teli nagyváros egyaránt. Az országban ráadásul jól képzett helyi stábok - világosítók, díszletezők, hangmérnökök - dolgoznak a rendezők keze alá, így nem csoda, hogy Thaiföld a filmrendezők kedvence lett.

Az évek során a Hollywood-ot körbelengő botrányok sem kerülték el persze az országot. Legutóbb a Másnaposok 2. című film csapta ki a biztosítékot: Thaiföld lakói nem igazán örültek annak, hogy a filmben csak és kizárólag Bangkok nem túl szimpatikus, lehúzós oldalát mutatta be a rendező. Mivel egy buddhista szerzetes is többször megjelenik a filmben - nem éppen előnyös szerepben - jó néhányan érezték úgy az ország lakói közül, hogy vallásukat sem tartotta tiszteletben a rendező. Az érem másik oldala viszont az, hogy a mozivásznon is látszik, mennyire kúl Bangkok éjszakai élete, milyen menő hotelek vannak a városban, és hogy mekkora élmény a metropoliszhoz közeli tengerpartokon strandolni. Mostanra a kritikus hangok is csendesednek, és mindenki örül, hogy az ország turizmusának végül jót tett ez a film is.  

A Veszélyes Bangkok című filmben a thai főváros egy bandákkal teli, erőszakos helyként szerepel, ami az országot ismerőket legalábbis megmosolyogtatja, hiszen Thaiföld - és annak fővárosa - kifejezetten biztonságosnak mondható, még egyéni turisták számára is - az itt élők pedig híresek toleranciájukról és vendégszeretetükről. Érte jó pár kritika a Part című film készítőit is, mivel ők a tengerparti tájat rombolták azzal, hogy fákat vágtak ki, és a forgatás területére nem őshonos állatokat telepítettek - megbontva ezzel az érzékeny ökoszisztéma egységét. Szerencsére a stáb levonulása után megkezdődött helyreállítás tudta orvosolni ezeket a problémákat is.


A filmgyártásnak tehát megvannak az árnyoldalai is. Azt viszont az ország turizmusáért felelős szakemberek is belátták, hogy a filmvásznon időről időre megjelenő tájak sok-sok turistát hoznak az országba - Thaiföld számára így végső soron pozitív lesz a mérleg.

Chris Lowenstein, az ország második legnagyobb városába, Chiang Mai-ba települt Living Films produkciós iroda társtulajdonosa szerint a természet szépsége, és a helyszínek filmes szempontból fontos változatossága olyan vonzerő, amelynek kevés rendező tud ellenállni. “Nem találkoztam még olyan direktorral, aki ne tett volna ígéretet arra, hogy hamarosan újabb forgatókönyvvel tér vissza ide, ha már az egyik filmjét befejezte” - tette hozzá a Sanghaj, a Veszélyes Bangkok és a Másnaposok 2. című filmekhez is háttérszolgáltatásokat nyújtó cég vezetője. Kiemelte, hogy nem csak a nagy költségvetésű filmek találhatnak kiváló helyszíneket és szakembergárdát az országban, hanem a kisebb költségvetésű produkciók számára is ideális hely lehet Thaiföld. “Nem nagyon tudok elképzelni más országot a Földön, ahol szívesebben lennék filmes” - vallotta be a szakember.

A helyszínek sokféleségének köszönhetően nemcsak olyan filmek készülhetnek az országban, amelyek Thaiföldön játszódnak, hanem olyanok is, amelyek egészen más szegletét idézik meg a világnak. Forgattak már a középkori Európában, az 1940-es évek Kínájában, a vietnámi háborúban, vagy a burmai katonai puccs idején, de még a mai Indiában játszódó filmeket is az országban. Sőt, még az ókori Egyiptomban, vagy akár egy idegen bolygón játszódó történetekhez is kiváló helyszíneket találtak a filmesek. Ahogy egyre több rendező érkezett az országba, úgy lett egyre jobb a filmipart kiszolgáló Thaiföldi infrastruktúra is, ami a szektor bevételein is meglátszik. A thai hatóságok nyilvántartásai azt mutatják, hogy 2011-hez képest 2012-re 28 százalékkal megugrottak filmiparhoz kapcsolható bevételek, és ez a folyamat idén is folytatódik majd.

És ha már az idei évnél tartunk, érdemes megemlíteni két új filmet, amelyek az országban készültek és hamarosan a magyarországi mozikba is eljutnak majd. Az egyik a The Impossible (A lehetetlen) című alkotás, amelyet Khao Lak környékén forgattak, az egyik olyan turistaparadicsomban, amelyet a 2004-es mindent elsöprő szökőár a földdel tett egyenlővé. A film egy család küzdelmét mutatja be, ahogyan a katasztrófa közepette is megpróbálnak helyt állni. A másik mozi az Only God Forgives (Csak az Isten bocsáthat meg) egy feszes krimi, amelyet Bangkokban vettek fel, méghozzá a népszerű Ryan Gossling főszereplésével.
A legtöbb mozirajongó számára kedvenc filmjeinek helyszíneit felkeresni nem más, mint egyfajta zarándoklat. Az Agoda nekik kíván segíteni azzal, hogy összeválogatta a filmes szempontból leginkább frekventált turistacélpontokat.


Az aranypisztolyos férfi (1974)
Ko Tapu, Phang Nga tartomány


A kilencedik James Bond-film, Roger Moore-ral a főszerepben. A sztori szerint a 007-es ügynök fél Ázsián át kergeti a velejéig romlott, Scaramanga nevű gonosztevőt. Bejrút, Makaó, Hong Kong és Bangkok után Dél-Thaiföldön találkoznak, ahol megkezdődik a nagy leszámolás. Az a jelenet, amikor Bond egy repülővel a vidék jellegzetes hosszúkás karsztszigetei fölött húz át, nagyon nagy hatással volt a környék turizmusára: egyszerre mindenki látni szerette volna a mesébe illő képződményeket Malacca Strait közelében. Azt a szigetet pedig - Ko Taput -, ahol Scaramanga és Bond szembenéz egymással, mind a mai napig James Bond-szigetnek hívja a köznyelv. Mostanában a legtöbb turista Ko Yao Noi közelében választ szállást, onnan pedig elég sok hajójárat indul a filmvásznon is megörökített tájakra.


A Part (2000)
Ko Phi Phi Leh, Krabi tartomány


Alex Garland jól ismert regényének filmváltozatát Danny Boyle készítette el. A történet egy fiatal hátizsákos turistáról szól, aki egyik utazása során egy térképet talál. Ez a térkép végül egy rejtett földi paradicsomba vezeti el az utazót, méghozzá egy olyan helyre, ahol a modern életstílust visszautasító titkos közösség tagjai élnek. A film helyszíne Thaiföld egyik legcsodálatosabb szigetén található, és a valóságban Maya-öbölnek hívják. Egy másik helyszín, Phi Phi Leh jórészt lakatlan, a turisták általában egynapos kirándulásra érkeznek ide a közeli, már lakott Phi Phi Don szigetről. Érdemes korán érkezni, mert így elkerülhető a nagy tömeg, és ilyenkor lehet a leginkább elképzelni a filmbéli utazó helyzetét: távol minden civilizációtól, egy új élet hajnalán álldogálva a végtelen tenger partján.

A lehetetlen (2012)
Khao Lak, Phang Nga tartomány


A mindent elpusztító 2004-es szökőár az Indiai óceán térségének több országában is elképesztő méretű szenvedéseket okozott: Indiában, Sri Lankán, Malajziában és Thaiföldön is rengetegen estek áldozatául a természeti katasztrófának. A filmen egy nyaralásra érkező, ám az áradat miatt kettészakított család küzdelmét és szenvedéseit mutatják be az alkotók, Naomi Watts és Ewan McGregor főszereplésével. Bár a film nagy része Spanyolországban, egy direkt erre a célra felépített medencében és annak környékén készült, sok - a katasztrófa előtti pillanatokat ábrázoló - jelenetet vett fel a stáb az eredeti helyszíneken is. Mindez annak köszönhető, hogy a természeti csapás következményeit már felszámolták az érintett terülteken, így a homokos tengerpartok, a pálmafák, a paradicsomi környezet pont olyan gyönyörű és vendégszerető, mint amilyen 2004. karácsonya előtt volt.

Gyilkos mezők (1984), Jó reggelt Vietnám (1987), A holnap markában (1997), Bridget Jones: Mindjárt megőrülök (2004), Veszélyes Bangkok (2008), Másnaposok 2 (2011), The Lady (2011), Only God forgives (2013), etc.
Bangkok


Nem meglepő, hogy Thaiföld óriási és zsúfolt fővárosa Hollywood több rendezőjét is megihlette. Készültek, készülnek itt történelmi témájú drámák, akciófilmek, thrillerek: a város mindehhez kiváló díszletet biztosít. Azok a turisták, akik letérnek a az útikönyvek által megszabott útvonalakról, látni fogják, hogy miért - izgalmas labirintusok, eldugott, hangulatos szentélyek, a város zajához képest meglepően csöndes parkok várják a felfedezőket és a különleges helyszínekre vadászó filmrendezőket. Érdemes a kínai negyed felé elindulni: a Lebua Hotel-ben forgatták a Másnaposok 2-t. A várost átszelő folyón hajókázni is lehet, ahogy azt Nicolas Cage tette a Veszélyes Bangkok című filmben. Ajánlatos ellátogatni a város környékére is, ahogy a Bridget Jones film szereplői is tették a vígjátékban. Érdekesség, hogy bár az "A holnap markában" című Bond-mozi a történet szerint Saigonban játszódik, ezt a filmet is Bangkokban forgatták.

Air America (1990)
Mae Hong Son, Mae Hong Son tartomány


Még abban az időben is készültek jó filmek, amikor Mel Gibson volt a kasszasikerek záloga, Robert Downey Jr. pedig  Hollywood rosszfiúja. Mivel ez a szereposztás az életben azóta megfordult, érdemes megnézni az Air America-t, ami két, a vietnámi háború laoszi háttérbázisán szolgáló amerikai pilóta történetét meséli el. Bár ez a film sem Thaiföldön játszódik, a legtöbb jelenetet az ország északnyugati régióiban vették fel, ahol az autóút mellett kezdődik az áthatolhatatlan dzsungel, hatalmas vízesések díszítik a tájat, és a hegyi törzsek falvai várják az utazót. A legjobb, amit itt csinálhat az ember, hogy motorra pattan, és úgy járja be a vidéket.

Amerikai gengszter (2007), Rambo (2008)
Chiang Mai, Chiang Mai tartomány


A Thaiföld északi fővárosaként is ismert Chiang Mai városát minden oldalról különleges szépségű, dzsungellal borított hegyek veszik körbe. Innen már elérhető közelségben van az úgynevezett “Arany háromszög”, Thaiföld, Mianmar és Laosz határa is, amely a fő helyszíne Ridley Scott drámájának, amely Amerikai gengszter címmel futott a magyar mozikban is. A sztori szerint itt kezdi megszervezni bűnbandáját az 1970-es évek ambiciózus amerikai bűnözője, aki kihasználva a hetvenes évek kaotikus állapotait, drogot csempész az országok közötti ellenőrizetlen határokon. Ugyanitt filmezett Sylvester Stallone is, méghozzá a legendássá vált vietnámi veterán, Rambo szerepében. A 2008-as film arról szól, hogy a burmai hadsereg a helyben dolgozó önkéntes segélymunkásokat rabol el, akiket a dzsungelharcban edzett veteránnak kell kiszabadítania egy kommandós akció keretein belül. Chiang Mai környéke ideális forgatási helyszínnek bizonyult.

Nagy Sándor, a hódító (2004)
Ubon Ratchathani


Bár Nagy Sándor utolsó nagy csatája a Hüdaszpész folyónál zajlott mai Pakisztán területén, a történetet megfilmesítő Oliver Stone a földrajzi hasonlóságok - és a pakisztáninál ideálisabb feltételek - miatt Thaiföldön vette fel a véres ütközet eseményeit. Ubon Ratchatani az ország északkeleti régiójában fekszik, és tökéletes helyszín lett az ókori görög hadvezér lovascsapata és Pórusz király felfegyverzett elefántokkal támadó serege közti összecsapások bemutatásához. A vidéknek más nevezetességei is vannak azon kívül, hogy a monumentális mozifilm egyik helyszíne: Ubon Ratchatani különleges élővilága (az elefántok), látványos khmer templomromjai miatt is nevezetes, macedón hódítóból viszont szerencsére kevés akad a vidéken.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr705137546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yamalia 2013.03.23. 19:57:59

kevesen tudják,de Kalóz Jack is néhány kocka erejéig a Yao Yai szigettől nem messze thaiföldi forgatással tarkított

m(k)ulti kus(s) 2014.03.25. 07:40:38

ez jó cikk,összeállítás,köszi!
süti beállítások módosítása