Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A Senki földjén - Bodie a kísértetváros

2013.04.03. 06:58 Qeki

Az  1850-es évektől Kalifornián is úrrá lett az aranyláz. Sok más államhoz hasonlóan Amerika délnyugati vidékein is sokakat csábított a szerencse reménye, és mivel gyorsan elterjedt a hír hogy Kaliforniában arany van, így gombamód megszaporodtak az aranyásásból élő falvak, városok. Ezek nagy része az aranyláz elhalványulásával lassan teljesen elnéptelenedett, a házakat elhagyták, és az itt élők szerencse híján továbbálltak. Az egykor virágzó falvak helyén most üresen kongó romos elhagyott faházak jelzik, hogy a történelem túllépett rajtuk.

Utcafront.JPG
Bodie nemcsak egy, a sok kaliforniai kísértetváros közül, hanem a valaha működő legnagyobb arany bányaváros, ami a senki földjén - Sierra Nevada hegyei között - várja az idelátogatókat, hogy megmutathassa milyen is volt az élet itt az aranyláz idején.

Bodie főutcája.JPG
 A Bodie-hoz vezető út elágazás kb. 40 percnyi autóútra van  Mono tótól Észak felé. A 395-ös főútról letérve, kb 15 km zsákút vezet az egykori arany bányavároshoz ami majd kb 6 km-re a cél előtt földútban folytatódik, és mivel a fórumokon „jó minőségű földút”-nak titulálták, gondoltam egy próbát megér. Azóta már óvatosabb vagyok az ilyen leírásokkal... Az elején még úgy éreztük sima ügy, de aztán ahogy egyre mentünk le a térképről, annál inkább éreztük, hogy túl optimista voltam útminőséget illetően, és percenként kívántunk minden szépet és jót azoknak akik így félrevezettek minket. Hozzáteszem hogy mind a 3 autó aki szembejött velünk terepjáró volt, de ők biztos valamiféle beavatottak voltak. Folyamatos imádságok közepette – hogy ne érjen minket se defekt, se tengelytörés – tettük meg azt a keservesen hosszúnak tűnő 4-5 km-t, még végül megérkeztünk Bodie határához.

templom.JPG

Bodie-t az 1860-as években alapították, miután W.S Bodey és csapata aranyat talált itt az Isten háta mögött. A sors iróniájaként Bodey már nem tudott hozzákezdeni a kitermeléshez, mindenesetre a város neki köszönheti a nevét. Az 1880-as évek végére érte el a fénykorát mikor már közel  10,000 fős lakosságot számolt, viszont messze földön hírhedt, veszélyes és törvénytelen aranyásó településnek számított. Az „aranykor” után szépen lassan elkezdődött a hanyatlás, az emberek szétszéledtek, és közel 50 év alatt teljesen kiürült.

A helyi supermarket.JPG

Ma állami történelmi parkként üzemel a 170 fából eszkábált épületből álló igazi szellemváros, ahol a múzeumok és ajándékboltok mellett, eredeti autó roncsok, és az elmaradhatatlan bánya épülete is hozzátesz Bodie vadnyugati varázsához. A komplett városban minden fontosabb épület megtalálható: posta, bank, iskola, tűzoltóság, templom, és minden amire azokban a „régi szép időkben” szükség volt.  Viszont aki a modern civilizáció nyomait keresi, az rossz helyen jár, ugyanis  itt több mint 100 éve teljesen megállt az idő.

Városháza.JPG
Pár órás séta a tűző napon elgondolkodtat, hogy hogyan tudtak emberek élni itt a semmi közepén. Sehol 1 fa vagy egy kis enyhülés, pedig október van, 2550 m magasban vagyunk, és mégis legalább 25 fokot mutat a hőmérő. Nem is akarok belegondolni milyen katlan lehet itt a nyári hónapokban... Naptól kiégett sárga fű borít mindent, életnek semmi nyoma. Azaz mégis: 1-1 házba belépve látható, hogy mi minden maradt az emberek után. Bevetetlen ágyak, kifosztott vagy épp teljesen ép szobák, edények, személyes kacatok. Most érzem csak át igazán a kísértetváros baljós és szomorú hangulatát, ami folyamatosan emlékeztet rá, hogy hogyan lép át rajtunk az idő. Fura látvány ahogy a sarki bolt ablakaiban még ennyi idő után is ott várják a portékák hogy gazdára találjanak, és akaratlanul is felmerül a kérdés: vajon mit hagyunk magunk után?

A szalonban.JPG
Más turistákkal együtt járjuk a kihalt utcákat, megnézzük a bánya maradványait, a temetőt, a régi kocsmát ahol most étterem várja az éhes vándort, és óhatatlanul átjár bennünket a vadnyugati szelleme. Két – három óra alatt teljesen felfedezzük Bodie-t, majd lélekben felkészülünk hogy újra nekirugaszkodjunk az egyetlen "útnak" ami összeköt bennünket a való világgal, és hogy a 19. századból visszarepüljünk a modern korba.

Iskola.JPG

Bodie ikonikus képe.JPG(Szöveg és képek: Kiss Juditka)

Tetszett a poszt? Szereted az elhagyatott helyeket? Nézd meg őket!



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr215190072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2013.04.04. 08:29:51

ja, leültetett kocsival nem szerencsés odamenni, de amúgy megéri az út, nekem is bejött.

BigPi 2013.04.04. 08:29:53

Amikor jó föld útról írtak, akkor lelki szemeid előtt milyen kép villant be?
Ezzel szemben pontosan mit tapasztaltál?

Nálunk a kisebb falvak és tanyák jutnak ugyan erre a sorsra. Néha egész érdekes ilyen helyeken járni.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy mi történik akkor ha valaki úgy dönt, hogy beköltözik egy ilyen szellemvárosba?

egyhatosmotor 2013.04.04. 10:23:02

Egy ilyet hogy nem lopnak/zúznak szét a csövesek?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.04. 10:23:07

meg kéne nézni ezt is, és gyorsan forgatni egy mini westernt!

Kertigörény 2013.04.04. 10:23:12

akkor páran laknak még ma is ott... akik viszik a turistabizniszt. biztos jó lehet.

Lajos ghr 2013.04.04. 10:47:00

@BigPi: állami történelmi parkba nehéz lehet beköltözni

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.04.04. 11:29:04

@egyhatosmotor: @Kertigörény:

A posztban is oda van írva, hogy turista-látványosság, meg emlékpark, étterem üzemel ott... nyilván van egy minimális, de a célnak megfelelő személyzet és őrség.

"Egy ilyet hogy nem lopnak/zúznak szét a csövesek? "

Ez még akkor is csak elsőre hangzik logikusan, ha teljesen lakatlan lenne: mit kezdeni bármilyen csöves egy tényleges szellemvárosban? Kaja, pia, víz, áram nincs, folytassam? Vagy tízkilométereket gyalogoljon (csöves gondolom nem Land Cruiser-rel jár), hogy bugázzon egy vaskályhát, és a hátán elvigye a MÉH-be? :D

Ha valaki ki is pakolja ezeket, azok inkább szervezett régiségkereskedők lehetnek, és ez gondolom, itt is megtörtént, nem "csövesek".

Zabaalint (törölt) 2013.04.05. 08:51:52

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
Magyarországon is akadnak szellemvárosok, és elég hamar kifosztották ezeket, igazából mindegy, hogy cigányok, csövesek vagy szervezett bandák tették mindezt, a lényeg, hogy ha őrizetlenül maradnak az ilyen helyek, akkor hamar eltűnik minden, persze ez esetben nincs szó őrizetlenségről, bár gondolom ez nem volt mindig így.

Estevez atya 2013.04.05. 08:51:57

Silent hill 1 is ilyesmi helyen játszódik, nem?

hot-spot (törölt) 2013.04.05. 08:52:01

Hamarosan írhatod a következő posztot a kísértet országról,aminek a neve Magyarország.

Nick Leeson 2013.04.05. 08:52:08

Nekem nagyon tetszik. Kár, hogy egyelőre nem sok esélyem van arra járni. :)

Azért van ebben az egészben pár számomra fura részlet. Ha valaki elköltözik, akkor miért hagyja ott a boltja egész árukészletét? Hogy lehet, hogy 100 év alatt sem fosztották ki a boltot?
Miért fából vannak az épületek? Nincs is fa a környéken... :)

Judyka80 2013.04.05. 08:52:15

Kedves mindenki.Csak azért hogy eloszlassam a kétségeket,amennyire én tudom nem laknak a parkban,még a személyzet sem.Reggel kimennek,este haza.Ennek ellenére nem költözik be senki,mivel nem lehet:ez egy állam által üzemeltetett és fenn tartott park,és az emberek eszerint is kezelik.Nem lopják szét,és nem rombolják le,mert hát minek?Itt kicsit más a mentalitás ha történelmi vagy természeti értékről van szó.Ha valami szép vagy vonzó a turistáknak akkor inkább kitűznek rá egy zászlót és belépőt szednek,de megóvják.Persze csapágyasak mindenhol vannak a világon...Egy biztos:sem a csövesek sem a régiségkereskedők nem itt szedik meg magukat. Összességébe véve örülök hogy ilyen sokatoknak tetszett.Folyt.köv. Üdv:a szerző :)

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2014.07.28. 15:42:47

Nagy szerencse, hogy megőrzik az utókornak.

Ildikó Koncz 2014.07.28. 15:44:05

Hát ezek aztan valoban ős régi viskokkal vannak még ott.A világ màsik végén!
süti beállítások módosítása