Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Totumo sárvulkán

2013.05.10. 08:23 Qeki

Szinte mindenki, ha vulkánra gondol fortyogó lávát, izzó törmeléket, hamut és forró gázokat a magasba köpő, hegynagyságú vulkáni kúpot képzel el. A kolombiai Cartagenhatól egy jó órányira lévő Totumo sárvulkán mindennek az ellentéte, alig 15(!) méteres magasságával a világ egyik legkönnyebben megmászható vulkánja, aminek egy kisszobányi főkürtőjében forró láva helyett sár fortyog 2300(!) méter mélységből feltörve a vulkáni csatornából.

volcan-totumo02.jpg
A legenda szerint egy helyi pap a gonosz művének tartotta ezt a sárvulkánt, hisz ki hallott már olyat, hogy láva helyett sár tőr fel a mélyből? Ezért szenteltvizet öntve a kráterbe űzte ki az ördögöt onnan. A tizenöt méteres magasság izzadságos leküzdése után a megfáradt utazó ugyan nem érdemel meg egy finom sárfürdőt egy még finomabb masszázzsal felturbózva? Az 51 ásványi anyagot tartalmazó sárfürdőben 2300 méter mélyről feltörő gázok fortyognak. A sár felhajtó ereje miatt nem lehet elsüllyedni, lebegni sem igen - igazándiból olyan furcsa fizikai törvények hatása alá kerül az ember, mintha Keljfeljancsiként próbálna a felszínen maradni.

Totumo04.jpg

Ez elsőre senkinek sem sikerül anélkül, hogy ne érezhetné magát egy burleszk film főszereplőjének. A jó hangulat csak egy pillanatra múlik el, amíg végigfut mindenkinek a fejében: és mi van akkor, ha ez nem sár, hanem beton, ami pillanatok alatt ránk szárad a forró napsütésben. A jó hangulat hamar visszatér, amikor az emberek már nem wellnessnek használják, hanem játszótérnek ezt a több, mint két kilométer mélységű sárkupacot.

Totumo03.jpg
A Totumo sárvulkán közvetlen szomszédságában álló lagúna remek hely lemosni magunkról stílusosan a sarat, amiben a helyi asszonyok egy kis borravalóért szívesen segítenek nekünk. Az alig 50 kilométernyire lévő Cartagenába tartva érdemes félúton megállni és a Karib-tenger partján egy hangulatos vendéglőben fillérekért megebédelni, majd megmártózni a habokban.                                                                                                                Sok más izgalmas kalandomról, élményemről bővebben olvashattok a blogomon, illetve remélhetőleg még találkozunk itt is a Világutazón.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr645292350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása