Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Felfedezésre váró helyek Ázsiában: Phonsavan

2013.06.03. 08:03 Qeki

Hol található? Phonsavan Laosz északi részén található Xieng Khouang tartományban - a terület egy széles fennsík, amely az Annam-hegység vonulatai közé ékelődött be.

Mi a vonzereje? Tökéletes úti cél azoknak, akik a járatlan utakat keresik. Leglátványosabb kincse az úgynevezett “Korsómező”, amely a területen talált régészeti leletek sokaságáról kapta a nevét. A másik - bár jóval szomorúbb - nevezetessége a vietnami háborúhoz kapcsolódik: ezt a régiót rengeteg bombatámadás érte a konfliktus eszkalálódása során.

Miért pont ide? A közelmúlt nehéz öröksége, és vidék viszonylagos elzártsága ellenére Phonsavan egy szerethető kisváros, barátságos lakosokkal (a fejlődő turizmusnak vannak vadhajtásai is, azonban ezeket egy kis odafigyeléssel el lehet kerülni). A történelem előtti korok iránt érdeklődők nem hagyhatják ki a “Korsómezőt”, amelyet a kőkorszakban alkotott emberi kéz - példának okáért az angliai Stonehenge is ebben a korban keletkezett. A másik érdekes - bár kissé bizarr - látványosság a háborús hulladék, ami a területen található. A helyiek ráadásul újrahasznosították ezeket az eredetileg gyilkos eszközöket: gránátrepeszekből ékszereket, kiskanalakat készítettek, nehéz rombolóbombák maradékaiból virágládák lettek. Békésebb elfoglaltság megismerkedni a környékbeli törzsek változatos szokásaival, de a természeti szépségek kedvelőinek is tartogat meglepetéseket a környék: vízesések, meleg vizű források és kisebb-nagyobb tavak várják a Vientiane, Luang Prabang, Vang Vieng városok nyüzsgésétől menekülni kívánó utazókat.
Figyelmeztetés! A vietnami háborúban rengeteg bomba hullott erre a területre, amelyek jó része nem robbant fel, és még ma is veszélyt jelent. A főutak többségét mára megtisztították a robbanószerektől, viszont ezekről letérni életveszélyes lehet. Erdei sétára, felfedezőútra csak helyi vezető kíséretével érdemes elindulni!

Mikor utazzunk? Novembertől márciusig kellemes az időjárás Laoszban, ennek megfelelően ilyenkor fordulnak meg legtöbben az országban. Akit az eső nem ijeszt meg, utazhat a májustól októberig tartó esős évszakban is - a vidék ilyenkor is gyönyörű.

Hogyan utazzunk? A régió repülővel is megközelíthető: a Laosz Airlines gépei Vientiane-ből és Hanoi-ból (Vietnamból) indulnak, de a közelebbi városokból légkondicionált VIP-buszok, helyi járatú autóbuszok és kisbuszok is indulnak ide. A környéken lévő nagyobb települések: Vang Vieng, Luang Prabang, Vientiane és Vinh (Vietnam). 

Hol legyen a szállás? Ahogyan azt egy elszigetelt település esetében ki lehet számítani, Phonsavan város szállodáiban leginkább csak alapfelszereltséggel találkozhat a turista. Ez azonban bőven elég, ha a környéket akarjuk felfedezni. Az egyik ajánlható szálloda a Maly Hotel, a másik a Vansana Plain of Jars Hotel.
Tippek utazóktól! A beszámolót író utazók többsége szerint túravezető felfogadása nélkül nem érdemes nekiindulni a felfedezésnek. Néhányan megemlítik, hogy a város központjában található éjszakai piac is megér egy-két órát, ha egy kicsit el akarunk vegyülni a helybéliek között.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr495341237

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.04. 14:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2013.06.04. 06:59:14

December 15-el kezdődően érdemes a Hmong Újév ünnepségeit megtekinteni.A kinai-tibeti eredetű hmongok a laoszi polgárháború idején az amerikaiak szövetségesei voltak. A laoszi lakosság egy tizedét kitevő mintegy 500 ezres etnikum fele Thaiföld irányába, majd az USA-ba emigrált, egy részük kommunista büntetőtáborokba került, mások az észak-laoszi területekre menekültek. Ma az USA-ban mintegy 250 ezer hmong él, s újabban élénkül Laosz és a hmong emigráció kapcsolata.
www.youtube.com/watch?v=mR8Wv4PrrpQ
süti beállítások módosítása