Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Egy távoli kis ország: Uruguay- Dél-Amerika Svájca

2014.01.27. 08:22 Qeki

Közel egy hónapos montevideoi tartózkodás után, ha valaki megkérdezi tőlem, hogy „és milyen Uruguay?“, nekem rögtön a nagyon barátságos és segítőkész szavak ugranak be. Talán soha nem voltam még olyan fővárosban, amely ennyire vidékiesen barátságos, ahol ilyen könnyedén megszólítják az emberek egymást az utcán, vagy ahol engem, mint külföldit ennyire szeretnének és a nyelv, kultúra vagy klíma miatti problémáimat kedvességükkel ennyire ellensúlyoznák. Különösen spanyol nyelvtudással, de ha az embernek szerencséje van, anélkül is nagyon hamar barátokra, segítőkre találhat, akik megmutatják neki a város nevezetességeit, meghívják egy asado-ra (ez a tipikus uruguayi szabad tűzön grillezett hús, és az ehhez kapcsolódó baráti összejövetel), vagy segítenek neki, ha baj van.

Uruguay (6).jpg

Uruguayt Dél-Amerika Svájcának becézik, leginkább a többi dél-amerikai országhoz képest stabil és fejlődő gazdasága miatt, illetve a közbiztonság miatt, ami ugyan a helyiek szerint enyhén romló tendenciát mutat, de még így is kiemelkedően a legjobb Dél-Amerikában. Ezt magam is tapasztaltam; az ember probléma nélkül haza tud sétálni Montevideoban este akár egyedül is, anélkül, hogy különösebben félnie kéne.

Uruguay egyébként Magyarországnál kétszer nagyobb, ezzel a második legkisebb ország Dél-Amerikában, délről a Rio de la Plata (Az ezüst folyó), nyugatról Argentína, északról Brazília, keletről pedig az Atlanti- óceán határolja. A legutóbbi adatok szerint 3,3 millió ember él Uruguayban, aminek több, mint fele a fővárosban, Montevideoban lakik.

Dobos-banzáj.png

A két leginkább szembetűnő uruguayi kulturális sajátosság a húsevés és a mate tea fogyasztása. Évi átlagos 90 kilogramm húsfogyasztással Uruguay vezeti a nemzetközi listát, ennek is a nagy százaléka marhahús, hiszen az ország a marhacsordákkal teli pampáiról is híres. Méltán nagyon kedvelt a fent említett asado, vagyis szabad tűzön grillezett hús, kolbász, sajt és zöldségek, ezt a típusú ételt a legtöbb étteremben is lehet kapni. Mikor a tudósok azt a furcsa tényt vizsgálták, hogy az uruguayiak mérhetetlen húsfogyasztásuk ellenére nem szenvednek jobban a hús által előidézett betegségektől, arra a megállapításra jutottak, hogy ez a mate tea fogyasztása, és annak jótékony hatása miatt van. Ha van valami, amit egy uruguayi még a húsnál is gyakrabban fogyaszt, az a mate tea. A mate elnevezés a kecsua mati szóból ered, amely poharat jelent, és amely később a hagyományosan a mate ivására használt tök elnevezése is lett.

Uruguay (7).jpg

Ebbe a „tökpohárba“ teszik a teafüvet, amelyet felöntenek forró vízzel, és ezt a főzetet a bombilla-nak nevezett fém szívószállal szívják fel. Egy mate átlagosan 15- 20 újratöltésre alkalmas, így az uruguayiak szívesen osztják meg a matejukat barátokkal, családtagokkal; egy pohár nekem, majd a következő kört már a következő issza. A mate-nak erős élénkítő hatása van a benne található koffein és egyéb anyagoknak köszönhetően, és tisztító hatású a benne lévő antioxidánsok miatt. Az íze egyébként jellegzetesen kesernyés, engem a natúr zöld teára emlékeztet.Uruguayban nagyon sokan a mateval és a hozzá tartozó termosszal közlekednek az utcán is, mennek iskolába, vagy csak kiülnek a folyópartra egy baráti beszélgetésre. Sokan még biciklizés közben is a termosszal és mateval zsonglőrködnek. Vicces látvány, ha más miatt nem is, emiatt érdemes ellátogatni Uruguayba.

Uruguay (4).jpg
Az ország főváros- centralizáltsága miatt mondhatjuk, hogy Montevideo maga Uruguay. Legalábbis a márciustól decemberig terjedő időszakban. Vidéken akadnak gyönyörű strandolóhelyek, ahová a fővárosból „kiköltöznek“ az emberek a nyári vakáció alatt (december- február), ezek közé tartozik Punta del Este, amely gyönyörű óceánpartjával az ország legtöbb turistát vonzó helye, La Rocha, amely szörfözésre alkalmas hullámairól híres, vagy Punta del Diablo, egy gyönyörű halászfalu közel 400 lakossal, amely a nyári időszakban a brazil, argentín és európai turistáknak köszönhetően 25 000 fősre duzzad. Ezeken kívül az országot átutazva végeláthatatlan marhacsodákkal teli mezőket láthatunk, amiket néha megszakít egy-egy farm vagy kis falu látványa.

Uruguay (2).jpg

Montevideo egyébként barátságos, nyugodt város benyomását kelti, az úgy nevezett óvárosban pedig bőven akad lehetőség bulizásra, étterem látogatásra, vagy egy kis sörözésre. Persze mindehhez igen mélyen a pénztárcába kell nyúlnunk, ugyanis az ország igen drága, főleg a szomszédos dél-amerikai országokhoz képest. Sajnos ebben a tekintetben is svájci körülményekre számíthatunk.

Uruguay (3).jpg

Amennyiben kíváncsi vagy a szerző, Rita további dél-amerikai élményeire, fotóira és cikkeire kattints ide.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr425784466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása