Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

New York, a világ fővárosa

2014.02.05. 07:31 Qeki

New York az USA északkeleti részén, New York államban található. Több mint 20 milliós lakosságával a világ egyik legnépesebb városa. Az amerikai kapitalizmus, a szabadság és a demokrácia szimbóluma.
2013 decemberében lehetőségem nyílt négy napot tölteni ebben a nagyszerű, és semmi máshoz nem hasonlítható városban. Szállásunk New Jerseyben volt, így mindennap egy órás vonatozással mentünk be a városba. Az autóval való közlekedés New York-ban és környékén is katasztrofális.  A városban a legjobb választás a metró, viszonylag olcsó és gyorsan, könnyedén juthatunk el vele a legtöbb helyre. New York már elsőre is lenyűgöző. Ahogy kiléptünk a Pennsylvania Station- ből, szinte azonnal ámulatba ejtettek a felhőkarcolók.

empire_1.jpg
Első utunk az Empire State Buildinghez vezetett, amely New York egyik fő jelképe. Építésétől kezdve egészen 1971-ig a világ legmagasabb épülete volt. Szerencsére nem kellett órákat várni, kb. 10 perc alatt bejutottunk a liftbe és pillanatok alatt fent voltunk a 80. emeleten. Innen még egy lift visz fel a 86. emeletre. Itt van a híres kilátó, ahonnan az összes irányba lélegzetelállító panoráma nyílik. Órákig elnéztük volna innen a magasból New York-ot.

empire_2.jpg
Következő úti célunk a Times Square volt. Tele emberekkel, reklámokkal, plakátokkal. Délután végigmentünk az Ötödik sugárúton, este pedig sétáltunk a Central Park-ban, amit teljes egészében hó borított, de így is nagyon élveztük.


A második napot a Metropolitan Museum-ra szántuk. A világ egyik legnagyobb műgyűjteményével rendelkezik és tulajdonképpen lehetetlen egy nap alatt teljesen bejárni. Elképesztő szobrok, festmények találhatók itt minden korból, a törzsi művészettől kezdve a modern művészetig. 5 óra alatt szinte csak végigrohanni tudtunk a múzeumon, de óriási hatással volt ránk mindaz, amit ott láttunk. Beesteledett, így visszaindultunk a vasútállomásra és élveztük a város hangulatát a kivilágított felhőkarcolók árnyékában.

night.jpg   
Másnap reggelt a Brooklyn-híd megtekintésével kezdtük. Amerika egyik legrégebbi függőhídja, Manhattant és Brooklynt köti össze.  A híd kétszintes, fent sétálhatnak a gyalogosok. A hídról nagyon szép kilátás nyílik Manhattan déli részére. 

brooklyn.jpg
A Brooklyn-híd után a Wall Street felé vettük az irányt. Szombat volt, üzletemberek sehol, de így is érdekes látni ezt az épületet és a közelben található Federal Hall-t. Manhattan ezen részén vannak az igazán magas felhőkarcolók, de meglepően sok, szép századforduló környékén épült épületet is lehet látni. Még sétáltunk egy kicsit Manhattan déli részén, majd a Chinatown felé vettük az irányt. A kínai negyed egy teljesen más világ, szinte bámulatos, ahogyan az egykori kínai bevándorlók egy saját kis világot tudtak itt kialakítani. A hömpölygő tömeg, a halárusok, a kirakodó árusok nagyon jó hangulatot adnak. A város ezen területén több sajátos negyed épült (Little Italy, Greenwich Village).

chinatown.jpg
A napot a jóval feljebb található Guggenheim Museum-mal zártuk, amely teljes egészében a modern művészetnek van szentelve. Az épület kívülről is érdekes sajátos építészeti stílusa miatt.
Az utolsó napon a Szabadság-szobrot néztük meg. A bevándorlók számára e szobor jelképezte a szabadságot, mely mára az Amerikai Egyesült Államok jelképe lett. Először New Jerseyből hajóval az Ellis Island-ra mentünk, ahova az európai bevándorlók érkeztek Amerikába. Itt található a Bevándorlási Múzeum is, a bevándorlók névsorával. Ezek után komppal mentünk tovább a Liberty Island-ra, ahol megnéztük a Szabadság-szobrot. Sajnos a koronába szóló jegyet hetekkel előtte le kell foglalni, így mi csak a talapzatig jutottunk, de elképesztő élmény volt így is. 

szabadságsz.jpgÍrta és fotózta: Koch Róbert

Később behajóztunk Manhattan déli részére, ahol megnéztük a One World Trade Center-t, New York legmagasabb épületét, majd sétáltunk a városba. Este visszahajókáztunk New Jerseybe, de még távolról megcsodáltunk a fényekben úszó várost. New York egy igazán lenyűgöző, egyszer mindenkinek el kell jutnia ide, hiszen egy olyan élményben lehet része, amit soha nem fog elfelejteni.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr325799536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erzsi Tolnai 2014.02.14. 06:50:54

Nagyon tetszett ez a rövid,de nagyon tartalmas beszámoló a" világ fővárosáról". Remekül osztották be a rendelkezésükre álló időt!
süti beállítások módosítása