Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A déli félteke legjobb síterepei

2014.02.23. 18:43 Qeki

Ausztrália

Ausztráliáról elsőként talán a sydneyi Operaház jellegzetes épülete, a Harbour Bridge, a Nagy Korallzátony esetleg a vörösben izzó Ayers Rock ugrik be, semmikép sem havas hegycsúcsok. Azonban Sydneytől néhány órányira az Ausztrál Alpokban, a téli szezonban tizenegy síterep üzemel. A síelőket jól kiépült sífalvak, szépen kezelt és hóágyúzott pályák várják. Az ország legnagyobb síparadicsoma a Snowy Mountainsben fekvő Perisher. Az első felvonókat az 1950-es évek elején építették amikor még a négy síhegy, nevezetesen Perisher, Smiggin, Guthega és Blue Cow különálló terepként üzemelt, később ezek egyesüléséből jött létre Ausztrália legnagyobb síterepe.

Perisher_1.jpg
Nem csak a legnagyobb, hanem magasságának köszönhetően egyben a leghóbiztosabb is, az égi áldás elmaradása esetén pedig hóágyúk armadája gondoskodik a megfelelő hóról. Az alsó felvonók 1600 méter körül kezdődnek, legmagasabb pontjuk valamivel 2000 méter felett helyezkedik el. A síközpont nemcsak a síelők számára tartogat szórakozást, a freestyle szerelmesei a helyi funparkban ugrálgathatnak, a sífutók számára pedig egy 100 km sífutópálya áll rendelkezésre.

Új-Zéland

Az Északi Sziget üde-zöld lankás dombjait, a nyugati parton és a sziget belsejében is vulkánok törik meg, köztük a Mt Ruapehu, ahol az ország két legnagyobb síterepe üzemel; a hegy nyugati oldalán a Whakapapa, míg keleti oldalán a Turoa. A síterepek különlegessége, hogy egy máig is aktív vulkánon fekszenek, az utolsó 1995-ös kitörésben a síliftek egy része megsemmisült.

Mt Hutt.jpgMt Hutt

A Déli-Alpok privát síterepei mellett jól felszerelt, modern síközpontokat is találunk, mint a Mt Hutt, amit a kemény időjárás miatt gyakran napokra be is kell zárni. Szép időben azonban lenyűgöző, a csúcsról fantasztikus kilátásban lehet részünk, egyik irányban ellátni egészen az óceánig, a másik irányban Új-Zéland legmagasabb hegycsúcsa a Mt Cook tornyosodik.

Remarkables.jpgRemarkables

A Déli sziget és egyben Új-Zéland legnépszerűbb sírégiója, a havas hegyek és mélykék tavak által közrefogott vidék Wanaka és Queenstown közt. Wanakához közel találjuk Treble Conet, az európai sí válogatottak kedvenc edző helyszínét, kicsit távolabb a családok közt népszerű Cardronát. Queenstown síterepei Coronet Peak; a legmodernebb hóágyúrendszerrel rendelkező síparadicsom az országban, és a sziklás hegyoldalaival felejthetetlen alpesi kulisszát kínáló Remarkables.
Ha pedig valami extrémre vágyunk az országban mintegy tizenkét helisí cég kínálja jobbnál jobb útjait.

coronet-peak-night.jpgCoronet Peak

Chile

Az Andok Dél-Amerika meghatározó hegyvonulata, 7000 kilométerével hatszor hosszabb, mint az Alpok, és kiterjedésében maga mögé utasítja a Himaláját. Chilében összesen 18 síterepet találunk nagy részük a fővárostól, Santiagótól északra fekszik, illetve attól délre a vulkánok és tavak vidékén. A négy legjelentősebb síterep: a Chilei Három Völgy, Portillo, Nevados de Chilllán és Pucón.


portillo-chile.jpg
A fővárostól néhány órára fekszik Portillo. A Laguna del Inca mellé épült sípályák csúcsáról Amerika legmagasabb hegycsúcsát,  a 6962 méter magas Aconcaguát is megpillanthatjuk. A síparadicsomhoz nem tartozik klasszikus „sífalu”, csupán egy felsőbb kategóriás hotel néhány száz ággyal közvetlenül a lejtők mellett.
Portillo különlegessége az ún. va et vient húzófelvonó, aminek völgy-, és hegyállomása közt nincsenek tartóoszlopok az állítólagos lavinaveszély miatt. 

Portillo.jpgPortillo

Chile és egyben az egész déli félteke legnagyobb összefüggő pályarendszerében, a chilei három völgyként is emlegetett régióban fekszik a világ egyik legmagasabb síparadicsoma (3670 m), Valle Nevado, az amerikaiak és a chilei felső tízezer kedvenc téli üdülőhelye.

Chile-Valle-Nevado.jpgValle Nevado

A vulkánok és tavak vidékén, 480 kilométerre Santiagótól találjuk Nevados de Chillán üdülőhelyet, ahol az alsó részeken a végtelen, havas hegyoldalakat erdők törik meg, majd a fahatár felett valósággal kinyílik a síterep, széles lejtőket kínálva pályasíelőknek és a mélyhó szerelmeseinek egyaránt.

Pucon.jpgPucón

Az országban több síterep is aktív vulkánon fekszik, így Pucón a Villarica vulkánon. A hegyoldalakon behavazott rendkívül ritka és különös formájú araukária fenyők díszelegnek. A meseszerű környezetben található sípályákat a ’80-as évek elején szinte teljesen elpusztította egy vulkánkitörés.

Argentína

Argentínában emelkednek az Andok legmagasabb hegycsúcsai. Az országban 16 síterep közül választhatunk, közülük a két legnagyobb, Las Lenás és Cerro Catedral.


Las lenas.jpgLas Lenas

Mendozától 500 kilométerre, délre fekszik Las Lenas. A megannyi 3-4000-ek által határolt síparadicsom sok napsütést és kitűnő porhavat kínál az ide érkezőknek. Las Lenas gyakorlatilag a semmi közepén fekszik, valahol az Andok monumentális hegyláncai közt. A síterep legmagasabb pontjára a duplaüléses Marte felvonóval juthatunk, a 3440 méteres csúcsról a jelölt sípályákon kívül több freeride útvonal, így a közkedvelt Mercurio és Paraiso vezet le a völgybe.

heli-skiing.jpg
A síközpont Extreme Expedition keretében Las Lenas határain kívülre kalauzolja az elszánt síelőket és deszkásokat, oda ahol a hó érintetlen. Sokszor több napos túrák keretében fedezhetjük fel az Andok hegyeit. A kényelmesebbek cat skiingen (ratrak síelés) és helikopteres síelésen vehetnek részt. Pályasíelőket széles és hóágyúzott lejtők várják, kezdők számára enyhe, zöld jelzésű sípályákat találunk a völgyben. Érdemes megemlíteni az esti síelést, amikor kivilágított sípályákon szelhetjük a lejtőket a késő esti órákig.

cerro_catedral.jpg
Las Lenastól 1200 kilométerre, déli irányba, a festői Nahuel Huapi tó mellett fekszik Bariloche pezsgő kisvárosa. Nyáron túrázok, raftingosok és szörfösök lepik el a várost, júniusban az első hópelyhek után követik őket a téli sportolók, akik Argentína legnagyobb síparadicsomára igyekeznek; Cerro Catedrálra (Catedral Alta Patagóniára).

 

Tiffindell, Dél-Afrika

tiffendell.jpg
Dél-Afrika legnevezetesebb síterepe az ország közepén a Tiffindell a Drakensberg-hegység déli oldalán, közel a lesothói határhoz található. Tiffindell 2310 és 2810 m magasságban terül el. Itt már garantálva van a természetes hó is, de emellett a lejtők egészét modern hóágyúrendszer hálózza be. A hóviszonyok a szezonon belül  változóak, hasonlóan az alacsony fekvésű európai síparadicsomokhoz.  Tiffindell arról is nevezetes, hogy itt üzemel az ország legmagasabban fekvő étterme, 2720 m-en. Az ország legmagasabb pontja Thabanshonyana (3482 m).    

 

Lesotho

Lesotho.jpg

Lesothoban, a 3220 méter magas  Maluti hegységben, 2005-től működik az Afriski névre keresztelt síterep. A mindössze egy kilométer hosszú és ötszáz méter széles egyetlen pályával és csákányos felvonval üzemelő  síterep a legnagyobb afrikai síterepként hirdeti magát. A pályához egy luxusszálloda is tartozik. A 2007-es szezonban körülbelül tízezer vendéget fogadtak ezzel a szűkös kapacitással és az európai terepekhez képest kevesebb havas napokkal.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr725828285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása