Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Síverseny az afgán hegyekben

2014.02.28. 18:38 Qeki

Bámiján valaha Buddha-szobrairól volt híres, amelyeket egy évtizede pusztítottak el a tálibok. A háború előtt a tartomány évente több tízezer turistát vonzott, ám a harcok kirobbanása után teljesen megszűnt az idegenforgalom. Manapság leginkább légi járatokkal vagy nyolcórás autóúttal közelíthető meg a régió, amire viszont a tálibok rajtaütései és az utak állapota miatt csak kevesen vállalkoznak.

Afghan Ski Challenge3.jpg

A tartomány mostanság a síturizmusban bízik: nemzetközi síversennyel és fesztivállal akarja visszacsalogatni a turistákat a vidékre. Idén negyedik alkalommal tartják meg az Afghan Ski Challenge síversenyt októberben az afganisztáni Hindukus-hegységben. A 2013-a versenyen a tizenöt afgán versenyző mellett mintegy tizenöt külföldi sportoló is rajthoz állt. A nemzetközi verseny annak az ambiciózus tervnek a része, amely azt célozta meg, hogy az évtizedekig háború dúlta országban ismét feléledjen az idegenforgalom.

Afghan Ski Challenge.jpg
Az ötlet a svájci Christoph Zürcher fejéből pattant ki 2010 júniusában, amikor biztonsági okokból Bámijánban rekedt három-négy napra. "Ilyenkor egy svájcinak rögtön a síelés jut az eszébe". Az ötezer méteres hegyek számos jó terepet kínálnak a lesikláshoz, ám az infrastruktúra még nagyon hiányos.

Afghan Ski Challenge2.jpg
Néhány figyelmeztetés a szervezők részéről: Az afganisztáni hegyek nem az Alpok vagy a Sziklás-hegység. A mentőcsapat, lavinajelző rendszer, és a helyi orvosi ellátás is nagyon alacsony színvonalú. A mobilszolgáltatás nem működik a hegyekben. Bár Bámiján környéke az egyik legbiztonságosabb vidék Afganisztánban, az ország messze áll a politikai stabilitástól. Mindenkinek javasolt a biztosításkötés és egyéb biztonsági intézkedések betartása. A versenyen mindenki csak saját felelősségére vehet részt.

A tavalyi versenyről készült rövid kis összeállítás:

A 2014 . évi afganisztáni síversenyre az afghanskichallenge.com honlapon lehet jelentkezni.Helyi lakosoknak a nevezés ingyenes, külföldi síelők nevezési díja 500 USD. A befolyó összeget az afgán síturizmus fejlesztésére fordítják.

Az első Afghan Ski Challengeről készült rövid dokumentumfilm 2012-ben a Banff Hegyifilm Fesztivál „Hegyi sport” kategória győztese lett!

Síelj a nyárba EMMA-val - nyerj egy utazást a mesés Dominikába. Nincs más dolgod mint letölteni mobiltelefonodra az EMMA -Biztosítás könnyedén- applikációt (iOS,Android) és használni! A nyereményjáték további részleteit itt találod!



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr485837330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása