Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Egy karibi hajóút pillanatai

2014.05.23. 16:56 Qeki

Hét évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy szerencsét próbálok és jelentkezek egy napilapban megjelent hirdetésre, amiben a leírás szerint hajópincéreket kerestek a világ legnagyobb hajótársaságához. Több száz jelentkező közül néhány szerencsés kiválasztottal együtt felvételt nyertem a vállalathoz. Már akkor sejtettem, hogy életem valószínűleg legnagyobb kalandja vár rám, de a java csak ez után jött. Mindössze 19 éves voltam ekkor. Első utam, mint minden kiválasztottnak, Miami-ba vezetett. Itt a cég jóvoltából lehetőségem nyílt közel egy hónapot eltölteni egy exkluzív szállodában, ahol kifejezetten a cég alkalmazottait szállásolják el. A paradicsomi miliő a munkába állást megelőző kikapcsolódás és akklimatizálódás része volt, amelyben a hajótársaság minden alkalmazottja részesül hosszabb-rövidebb ideig, attól függően, hogy mi az úti célja, és, hogy mennyi időre szól a szerződése. Ideiglenes szálláshelyemen megismert útitársaimmal már másnap célba vettük a tengerpartot, hogy sokan életünkben először megpillanthassuk az Atlanti-óceánt.

miami1.jpg

Miami nem számít kirívóan sűrűn lakott városnak, ez alól talán csak a Downtown és Miami Beach számít kivételnek, kiterjedése azonban, főleg magyar szemmel nézve kolosszális méreteket ölt. Utazásunk a repülőtér közelében lévő szálláshelyünkről tömegközlekedéssel ezért mintegy másfél-két órát vett igénybe, az érkezéskor elénk táruló látvány azonban mindenért kárpótolt.

miami7.jpg

Az óceánpartot jellegzetes, a partot a lakóházaktól elválasztó, a növényzetbe vágott folyosókon keresztül lehetett megközelíteni. Az óceán itt jellegzetes kékeszöld színben ragyog, amit a naplemente utolsó sugarainak fényében is volt lehetőségünk megcsodálni. Miamit sokan a drogcsempészek és banditák városának tartják, nem teljesen alaptalanul, hiszen a South Beach-en, a volt Versace palota tőszomszédságában helyet foglaló, méregdrága éttermek és szállodák előtt sok kétes külsejű alak fordul meg átlagemberek számára megfizethetetlen autók és dekoratív vendégek társaságában.

A Dowtown-t és környékét könnyen és gyorsan bejárhatjuk a Metromover önjáró szerelvényeivel, ahonnan kivételesen szép kilátás nyílik a világ egyik legnagyobb kikötőjére, a Port of Miami-ra és a Miami Heat kosárlabdacsapatának otthont adó American Airlines Arena-ra.
Az Amerikai Virgin Szigetek legnagyobb kikötője Charlotte Amalie, ahonnan a számtalan érdekességnek és megannyi szemet gyönyörködtető tengerpartnak otthont adó szigetország több pontja is megközelíthető.

A kikötő bejáratától kőhajításra található felvonóval eljuthatunk a dombokkal és hegyekkel tarkított sziget egy pontjára, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul elénk a hajóknak ideiglenes otthont adó öbölre, és a szomszédságában elterülő városra. Charlotte Amalie jellegzetes karib-tengeri városka, a maga hangulatos házaival, barátságos lakóival és a városkában tucatszám fellelhető szuvenír-, és ajándékboltjaival. A passzív kikapcsolódás szerelmesei a hajókikötőtől helyi taxival mintegy öt percre található legközelebbi tengerpartot választhatják pihenőidejük eltöltésére, a sportok rajongóinak viszont már a hajókikötő területéről való kilépés előtt lehetősége nyílik befizetni egy felejthetetlen parasailing túrára.
Az aktív időtöltést előnyben részesítő kuriózumok kedvelőinek igazán felejthetetlen élményben lehet részük, ha a sziget keleti pontján felszállnak a St. John-ra tartó kompok egyikére. A festői szépségű St. John sziget az Amerikai Virgin Szigetek egyik ékköve, páratlan szépségű tengerpartjaival, amelyek közül is kiemelkedik a Trunk Bay.

A hajón töltött nyolc hónap során számos egzotikus helyet volt szerencsém meglátogatni. Úszó munkahelyem által érintett helyszínek közül az egyik általam nagy becsben tartott és véleményem szerint leginkább különleges úti cél azonban nem a Karib-térségben fekszik.

Írta és fotózta: László Márk

A Bermuda szigetcsoport körül elterülő óceán kristálytiszta vize, még a jellemzően makulátlan karibi térség tengereit is messze felülmúlja. A sziget egyik legfőbb látványossága és turisztikai célpontja az egész világon egyedülálló. A Horseshoe Bay rózsaszín homokkal borított partján egy hideg üdítő vagy egy jó könyv társaságában élvezhetjük a napsütést és az óceán hullámait. Azok pedig, akik távol a világ zajától szeretnének kikapcsolódni, megtehetik ezt a part mentén elterülő, sziklák által formált lagúnák egyikében pihenve.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr466194500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása