Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Kenya - bepillantás a vadonba

2014.05.28. 07:49 Qeki

A 10 napos kenyai nyaralás különleges helyet foglal el a szívemben. Egyrészt, mert ez volt az első Európán kívüli desztinációm, másrészt, mert nagy természet –és állatbarátként bepillantást nyerhettem a vadonba.Nairobi ezerarcúsága meglepett, de nagyon tetszett. A folyamatos fejlődésben és modernizációban részesülő főváros rengeteg turistalátványossággal szolgál, rendkívül tiszta és kulturált belvárosa van.
Ám kijjebb menet a gazdaság és szegénység váltakozik, utcán tengődő emberek látványa fogad.
Június a tél közepe, de a hőmérséklet mégis 30 fok körül mozog, ám nekik ez hideg a nyári 55 fokhoz képest, így nem egy ember viselt sálat és kesztyűt.

Nairobi Kenya.jpgForrás

A fővároson belül és kívül is találhatóak állatparkok, rezervátumok és sztyeppék. Az egyik ilyen kedvencem a hüllőpark volt, ahol félelmetes látvány volt a mérges kígyók szabad mozgása, egyes fajták egy kb. 1 méter magas, fallal körbezárt területen voltak, ám a fal megmászása nem okozott nekik gondot, így konkrétan ki-be járhattak. A szafari túrákat nagyon szerettem, élmény volt látni a zsiráfokat, zebrákat, vaddisznókat, bölömbikákat, struccokat, antilopokat élőben is látni (természetes közegben), sőt egyszer sikerült 2 méteres távolságból egy nőstény oroszlánnal is összetalálkozni.

Kenya safari.jpg
Kenya tájvidéke is szép és változó, két hegységnél is jártam az ország középső részén. Jó látni, hogy milyen nagy hangsúlyt fektetnek a természeti kincseik megvédésére és fejlesztésére. Mombassa-ba a helyi vasúttal utaztam, amely sem a gyorsaságáról, sem a pontosságáról, sem pedig a fejlettségéről nem híres, mégis egy életre szóló élményt nyújt. A távolsági tömegközlekedés (számunkra) olcsó fajtája nekik mégis luxus, így nem sok helyivel találkozhat az ember menet közben, bár a turistáknak külön vagon áll a rendelkezésre. Az ablakon lévő háló fontosságát sem a helyi emberek esetleges negatív közeledése miatt kellett használni, hanem a majmok fosztogatása miatt.

Kenya (3).jpg
A tengerparti várost elérve egy komppal kellett átkelni, majd taxi vitt ki a fehér homokos partra. A hotel bár 3* volt, mégis elképesztő pompa és kényelem várt. A kis bungalók közvetlen az óceán partján voltak kiépítve, nagyon hangulatos, mindennel felszerelt, csendes kis házikók. Ám a paradicsomi élethez hozzátartozott a vadvilág is, főleg szürkületkor elevenedtek fel a kissé agresszív majmok, a vadmacska a kertben a fa törzsét kaparta (ezzel élesítve körmeit), a kb. 30 centis százlábúk (a lábai élénk pirosak, a háta fekete volt) jöttek-mentek a falon, fűben és járdán. De ez a része is nagyon tetszett, hisz Kenyában a természet az úr.Bár előtte és utána is sok országban jártam, mégis Kenya ételkülönlegességei váltak a kedvenceimmé. Változatos, ám a magyarhoz gyakran hasonlító ételek hamar elnyerték a tetszésemet, kimondottan ízletes finomság várják a turistákat mind a fővárosban, mind vidéken.

Kenya_1.jpgÍrta: Horváth Sabine

A közlekedés inkább túravezetőkkel ajánlott, hisz a helyi buszjáratok nem túl bizalom gerjesztőek: műszaki állapotukat elnézve nem tűnnek biztonságosnak és bár én a helyieket rendes és turista barát embereknek ismertem meg, mégis körültekintőnek kell lenni, számukra egy külföldi a gazdaságot is jelentheti.
Összességében nagyon tetszett Kenya és annak vadon világa, élveztem minden percét. Viszont fontos megemlíteni, hogy az egyes oltások és gyógyszerek (pl. malária elleni tabletta) kissé ködösíthetik ezen élményeket és megnehezíthetik a mindennapokat.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr186206189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása