Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Yellowstone Nemzeti Park

2010.04.09. 10:31 Qeki

A világ első nemzeti parkját, a Yellowstone Nemzeti Parkot 1872-ben Ulysess Grant elnök hozta létre. A Yellowstone név a park legnagyobb folyójának indián elnevezéséből ered. A 8980 négyzetkilométeres park Wyoming, Montana és Idaho államok területén fekszik egy átlagosan 2400 magasságú fennsíkon. A park több mint 10000 geotermális jelenségnek ad otthont, köztük 300 gejzírnek, ami a világ összes gejzírének mintegy 2/3 részét teszi ki. Közülük a legnépszerűbb az Old Faithful (Öreg Hűséges) mely nevéhez hűen, 74 percenként tör ki a szabadba, akár 60 méter magasba is. Itt található a Föld legnagyobb gejzírje is a Steamboat (Gőzhajó) gejzír, mely kétszer magasabbra tör ki, mint az Old Faithful, de kitörései kiszámíthatatlanok, 4nap és 4év között váltakoznak. Érdekessége, hogy egy ősi vulkán kráterén fekszik, a földkéreg néhány helyen csak néhány km vastagságú ennek következtében a föld beleséből jövő hő szinte felforralja a földalatti csatornarendszer vízét, mely gőz formájában a magasra tör.

 Hihetetlen színjátékával a világon egyedülálló Grand Prismatic Spring (Nagy Prizmaszerű forrás) a park legnagyobb hévforrása, melynek 71 fokos kénes vízében élő, algák, mikroorganizmusok és ásványi lerakódások, varázsolják színpompássá.  A terület a földtörténeti őskorban hatalmas vulkánkitörések helyszíne volt (3 nagy kitörés). Ennek nyomait őrzi a világ legnagyobb megkövesedett erdeje a Specimen-hegy körül.

A Mamut Melegforrások (Mammoth Hot Spring) látványos mésztufa teraszokat hoztak létre a szénsavban gazdag víz felszínformáló képességének köszönhetően. A Yellowstone-folyó egy csodálatos kanyonon keresztül folyik és vízesések formájában a Yellowstone -tóba ömlik, a világ egyik legnagyobb alpesi tava, a maga 176 km -es átmérőjével. A park természeti képződményei mellett állatvilága is lenyűgöző a Grizzly medvétől a néhány évtizede visszatelepített szürke farkasig, akik nélkülözhetetlenek voltak az ökoszisztéma dinamikájának fenntartásában. 1978-ban az UNESCO a Yellowstone Nemzeti Parkot a Világörökség részévé nyilvánította.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr811906727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2010.04.10. 08:01:32

Réges régen amikor még nem volt csak egyetlenegy tévéműsor akkor vetítették a Maci Laci rajzfilmet a Yellowstone Parkból! Így ismertük meg a Yellowstone-t:))Akkoriban másból nem is tudtuk volna! Gyönyörűséges helye földünknek!
Reméljük meg is marad annak!
süti beállítások módosítása