Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Maui a szörfösök paradicsoma

2010.05.14. 14:35 Qeki

Ha egy átlagember Hawaiira gondol, megjelenik előtte a tengerpart, a pálmafák, az illatos virágfüzérek, a színes koktélok, vagyis a tökéletes hely a nyaralásra, pihenésre. A világ szörföseinek ugyanilyen paradicsomi hely, de egészen más szempontból. Hawaii második legnagyobb szigete Maui ad otthont a világ legnagyobb óriáshullámainak, a Jaws-nak (állkapcsok). Nevüket onnan kapták, hogy nemcsak formájuk hasonlít egy közeledő, hatalmas állkapocsra, hanem félelmetes erejük is. Jaws hulláma egy megszilárdult lávakitörésen képződik, amely minden energiáját a hullám belsejébe összpontosítja így jönnek létre a világ legtökéletesebb és legnagyobb hullámai. A hullámok magassága akár a 21 métert, sebessége pedig az akár 48km/h-t is elérheti.

A Jaws évente néhány alkalommal, leggyakrabban a téli hónapok során (november-március) jön létre Maui északi partjainál. Ahhoz, hogy ezek az óriási hullámok megszülethessenek számos tengeri hatásnak és időjárási tényezőnek, mint az erős szélnek egyidejűleg kell jelen lennie. Ekkor a világ minden tájáról ide sereglenek az extrém szörf szerelmesei, hogy meglovagolják a legendás hullámot, miközben a part megtelik a látványosságra kíváncsi nézők hadával.


A szörfözésnek ez a speciális ága, melyet big- wave riding-nak hívnak, ami magyarul óriáshullámokon való szörfözést jelent, csak az elmúlt 15 évben vált népszerűvé. Itt egy speciális formáját a tow-in szörfözést (ez azt jelenti, hogy a lábszíjakkal ellátott hullámdeszkán álló szörföst jet-skivel húzzák a hatalmas magasságú hullámok közé) űzik, mert a nagy sebességgel érkező hullámokat csak így lehet elérni. A Jaws minden szépségével együtt rendkívül veszélyes és bár számos óvintézkedés van érvényben, mint a szörfösök helikopterekkel és a jet-skikkel történő folyamatosan szemmel tartása, mégis fontos, hogy csak megfelelően felkészült és gyakorlott szörfösök vághatnak neki ennek a kihívásnak.  Bár ma már több helyen hódolnak az óráshullámokon való szörfözésnek, Európában például Bretagne közelében Presqu’ile de Crozon, de Maui Jaws hullámai mindig az extrém szörf szerelmeseinek Mekkája lesz.

 

képforrás:www.2chicos.com                                                                                                                   



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr212002908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása