Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Szódatavak

2010.07.09. 09:51 Qeki

A Kelet-afrikai Nagy - árok déli vége mentén, ami Kenyán és Tanzánián húzódik keresztül, sorakoznak a flamingók számára igazi paradicsomi környezetet jelentő szódatavak.

A tavak színeit a vízben nagy mennyiségben megtalálható mikroszkopikus méretű növények és állatok adják, főleg a nagy mennyiségű alga. A tavakat kiszáradt fehér szódakéreg veszi körül ahonnan a víz elpárolgott. A vizek szódatartalma a talajból és a vulkáni hamuból származik. A Tanzániában található Nátron-tó a legnagyobb mindközül 64 km hosszú és 10 km széles tó, melynek felületén nagy rózsaszín foltok csillognak. Ettől északra félsivatagos területen, már Kenyában fekszik a Magadi-tó, melynek a legnagyobb a szódatartalma. A század eleje óta termelik ki a szódát, de a készletek mai napig nem csökkentek. A földalatti forrásvizek melyek áttörnek a Nagy-árok szódatartalmú rétegein állandóan növelik a tavak szódatartalmát. Az északabbra található szódatavak a Bogoria-, Nakuru-és az Elementeita-tavat a belőlük kivezető folyók mozgásban tartják, így csökkentve szódatartalmukat, ami az élővilág számára kedvezőbb életfeltételeket jelent. A hőség több vizet párologtat el a tavakból, mint amennyit az évi 400 mm-nyi eső pótolni tudna, így a tavak felülete évről-évre csökken.



Bár a tavak vidéke az emberek és a legtöbb állat számára barátságtalan élettér, a 3 millió kis és közel 50.000 rózsás flamingó, akik időről-időre a leggazdagabb táplálékforrást jelentő tóhoz vándorolnak, erről másként vélekednének. A sós tó és száraz szikes környezete valamint a 40 fokos hőség számukra biztonságot jelent a ragadozóikkal szemben. A flamingók különleges színe étrendjükben nagy mennyiségben jelen lévő karotionidoknak köszönhető.



 

képforrás: flickr.com (guiguibu91, Mountain Travel Sobek, hannekespijker, ziabeba)

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr22140313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása