Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Merenkurkku, a tenger torka

2011.09.20. 17:56 Qeki

Finnországot gyakran hívják az "Ezer tó országa"-nak, ez azonban messze elmarad a valóságtól, ugyanis 187, 888 tavat és 179 584 szigetet tartanak nyilván az országban.
Finnország nyugati  régiójában, a  Balti tenger északnyugati  csücskében, amely Svédország és Finnország között terül el, itt található a Botteni - öböl. Ez egy tengeri viszonyok között szűk öbölnek számít, finnül a neve: Merenkurkku azaz a tenger torka.

A terület két részből áll: Kvarken Archipelago (Finnország) a finn oldalon, míg a High Coast (Svédország), a svéd oldalon terül el. Ez a két csodálatos természeti képződmény együtt képviseli azt a földtani egységet, ahol a jégkorszak utáni földkitüremkedés egyedülállóan megfigyelhető.

 

Körülbelül 3 km vastag jégtakaró borította a területet, melynek a High Coast (Magas-part) volt a középpontja. Mintegy 10 000 éve szabadult meg a jégtől, azóta a kiegyenlítő emelkedés (izosztázia) következtében a szárazföldi területek folyamatosan nőnek a tenger rovására. A szigeteken a föld kb. 8-8,5 millimétert emelkedik évente. A föld emelkedése nem évezredes folyamat ezen a vidéken, pl. Vaasa városa környékén a szárazföld egy négyzetkilométerrel lesz nagyobb évente! Egész Finnország területe 7 km2-rel nő egy év alatt.

 

A föld emelkedésének oka az, hogy az utolsó jégkorszak idején a hatalmas tömegű jég a föld kérgét behorpasztotta. Ilyen horpadásról tudunk jelenleg is a Déli Sark és Grönland  jég fedte területein. A jég lassú olvadása után a föld kérge lassacskán kiemelkedik újra és amikor a föld a nagy vízterületek határára ér új szigetek alakulnak ki és a már meglévők alapterülete pedig megnő.

 

A néphagyomány természetesen máshogy magyarázza ezt a természeti jelenséget. A történet szerint, amikor a gonosz óriást (Finn) száműzték Svédországból, az átugrott a tengeren, ahol is  szétszakadt a hatalmas kövekkel teli zsákja és azok a kövek láthatók most a partok mentén.

 

A szigetcsoport a "közepén", a svéd Valsörarna - finn Valassaaret szigeten  mai is áll a 36 méter magas világítótorony ( Henry LePaute tervezte, aki  Gustave Eiffel 's mérnöki irodában dolgozott). A strukturális hasonlóság a világítótorony (1885-ben épült), valamint a Eiffel-torony (1889-ben épült )között teljesen nyilvánvaló.
Kvarken Archipelago (Finnország) és a High Coast (Svédország) 2006-tól az UNESCO Világörökség része.
Ennek köszönhetően egyre népszerűbb a geoturizmus Nyugat-Finnországban.


 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr643241467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syolos 2011.09.21. 17:27:17

Az utolsó kép nekem Norvégiát idézi már.
süti beállítások módosítása