Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Grönland, a hideg szépség

2011.09.26. 17:52 Qeki

Izland után most egy másik szigetről, Grönlandról gyüjtöttem össze néhány érdekességet!

- A Föld legnagyobb szigete.

- Grönland (grönlandiul Kalaallit Nunaat, a.m. Emberek országa)


 

- A grönlandi jégmező 1.833.900 km2 méretű, mely Grönland teljes területének 85%-át teszi ki.

- A jégmező vastagsága helyenként meghaladja a 3 km-t. Az ország területének több, mint háromnegyedét jég borítja, amelynek  hatalmas tömege miatt az ország középső része süllyedni kezdett, s ma a medence legalacsonyabb része 360 m-rel fekszik a tengerszint alatt.


 

- A jégmező tárolja a világ friss víz tartalékának 10%-át.


- Grönlandon találhatók a világ legöregebb (3700 millió éves) kövei, sziklái.


- A partvonalat fjordok csipkézik, és egyre gyakoribb egy-egy jégtömb leszakadása a jégfalról.


- A Grönland délkeleti részén lévő Mittivakkat gleccser, a sziget eddig legintenzívebben megfigyelt jéggel borított felülete 2010-ről 2011-re 2,45 métert veszített vastagságából. A gleccser hosszát az idei fogyatkozás 22 méterrel csökkentette, és bár ez tíz méterrel kevesebb, mint az előző évi, a tendencia egyértelműen látszódik: a feljegyzések 1931-es megkezdése óta összesen 1,3 kilométert vonult  vissza a jégnyelv.


-A " kék jég ", az ősi jég, annyira összenyomódott az idők során, hogy szinte minden légbuborék kipréselődött belőle. A jeget általában a légbuborékok fénytörése teszi fehérré vagy tejszerűen átlátszatlanná, az ilyen jég elnyeli a spektrum vörös fénysugarait, és kizárólag a kék fényt veri vissza.


 

- Az Ilulissat jégfjord 2004 óta a Világörökség része.


- Egyedi földrajzának és az Északi Sarkhoz való közelségének köszönhetően számtalan természeti jelenséggel találkozhatunk, pl. mint a Aurora Borealis (sarki fény) és a Fata Morgana (délibábszerû jelenség).


 

- Az üvegházgáz-kibocsátás közepes szintjét véve alapul, a kutatók úgy találták, hogy az óceáni rétegek a felszín alatt 200-500 méterre, átlagosan 1 Celsius fokkal lesznek melegebbek 2100-ra. Grönland partja mentén azonban ezek a vízrétegek kétszer olyan melegek lesznek, mint az  Antarktisz környékiek, amelyek csak fél Celsius fokot melegszenek.

- Grönland keleti részén, az olvadó jég következtében a jegesmedvék könnyebben hozzáférnek a magas higanyszinttel rendelkező fókafajok szaporodó helyeihez. A jegesmedvék esetén a magas higanyszintek az agyban kémiai egyensúlyhiányt válthatnak ki, melyek kihatással vannak az állat viselkedésére, túlélésére és szaporodására.

- A sziget bevételének 85%-át a halászat adja.

- Grönlandot 982-ben Vörös Erik viking hajós fedezte fel, Ő nevezte el „zöld föld”-nek.

- A világ egyik legkisebb és a legészakibb fővárosa Nuuk, Grönland fővárosa (16 ezer fő).


 

- Az inuitok (eszkimók) kb. 4500 év óta laknak Grönlandon. Jelenlegi lakosságának 20%-a Grönlandon kívül született. A hivatalos nyelv a grönlandi.

- Grönland északi részén él a legészakibb virágos növény: a Fedelékes kőtörőfű (Saxifraga oppositifolia)

Grönland a horgászok, vadászok, kirándulók, vitorlázók, kajakosok, hegymászók, jégmászók számára különleges élményt nyújt!



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr413258455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.09.28. 03:12:31

ojj, de q szép, el kell jutni valahogy megnézni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.09.28. 03:13:16

ojj, de q szép, el kell jutni valahogy megnézni...
süti beállítások módosítása