Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Trullok fővárosa - egy varázslatos kisváros az olasz csizma sarkában

2011.10.06. 17:43 Qeki

Olaszország déli részén, az olasz csizma sarkában bújik meg ez a csodálatos kisváros, mely a "Trullok fővárosa" címet kapta, és amely turisták ezreit vonzza e tájra. 1996-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította a trullokat Alberobello-ban, melyek a régmúlt idők egyedi kultúrájának fennmaradt bizonyítékai. A ma már világhírű kisváros a Puglia régió egyik legjelentősebb idegenforgalmi célpontjává vált.

 

Alberobello a Murgia-fennsíkon fekszik, két történelmi negyede (Rione Monti és Rione Aia Piccola) 1400 trullot foglal magába. A város létrejöttében nagy szerepe volt II. Giangirolamo di Acquaviva conversanói grófnak, aki nagy segítséget nyújtott az itt letelepedő parasztoknak, illetve az ide érkező menekülteknek. Azonban hogy elkerülje a birtokán lévő épületek utáni adózást, megparancsolta alattvalóinak, hogy csakis olyan házakat építsenek, amelyeket az adószedők érkezésekor könnyen el lehet bontani, és utána gyorsan vissza lehet építeni, így születtek a trullok.



 

A trullo a 14. század tradicionális itáliai építészet különlegessége. A kunyhó kizárólag a környéken található durván megmunkált mészkőből, száraz kő technikával épített (habarcs nélküli), henger vagy négyszögletes alaprajzú épület, melyet piramis vagy domború kúpos tető fed.

 

A tető két rétegből áll,a belső réteg nagyobb mészkősziklákból, a külső réteg pedig  mészkő táblákból, öntartó technikával készült, semmilyen tartószerkezetet nem használva az építéshez. A dupla réteg biztosítja, hogy a víz ne folyjon be a tetőn. A csúcsokat gomb-szerű zárókővel fedték be. A tetőre gyakran festettek különböző szimbólumokat. Könnyen szétszedhetőnek kellett lenniük, hogy egyszerű kőhalommá lehessen alakítani őket. A vastag falaknak és az apró ablakoknak köszönhetően nyáron hűvös volt, télen pedig tartotta a meleget.



 

A legősibb trullo  Locorotondoban található: Trullo Marziolla(1559)



 

A legtöbb trullo komoly felújításra szorul, hogy a mai igényeknek megfeleljen, de csak szigorú előírások betartásával lehet elvégezni a felújításokat, tekintettel a világörökségi státuszra. A renoválási munkálatokban leginkább az olasz mesteremberek jártasak. Az utóbbi években hírességek, politikusok vásárolják fel a felújított trullokat. Ez az ősi építészeti különlegesség hatalmas népszerűséget hozott e vidéknek.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr583283192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása