Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Régi idők könyvtárai

2012.03.21. 11:40 Qeki

Ódon falak közt, por lepte polcokon bújik meg az ősi titok és tudás. Akár egy kalandregény vagy film is kezdődhetne így, de ezek helyett a régi idők könyvtárait bemutató poszt következzék.

 

 

A könyvtár egyidős a civilizációval és szinte az írással együtt született meg.
Olyan intézmény lett, ahol a megszerzett tudást rendszerezve őrzik és tovább adják az utókornak.

A történelem során különböző könyvtárak jöttek létre, sikeresen alkalmazkodva egy-egy adott korhoz így biztosítva fennmaradásukat.
Már az ókorban is léteztek könyvtárak (Ninive, Egyiptom, Görögország, Róma), ahol papirusz tekercseken, agyagtáblákon tárolták a tudósok által lejegyzetelt tudásanyagot, és a kor teljes irodalmi gyűjteményét.
A középkorban  visszaszorult a kolostorok falai közé, és vallási célokat szolgált.
A reneszánsz idején nagy hírű magángyűjtemények jöttek létre, és az uralkodóházak is hatalmas gyűjteményeket alapítottak.
A polgáriasodás és a reformáció elterjedésével megerősödtek a városi és iskolai könyvtárak.  A nyomtatás feltalálása után aztán hatalmas fejlődésnek indultak és hamarosan kialakultak a közkönyvtárak is.

Az ókor legnagyobb könyvtára az Alexandriai Nagy Könyvtár (Bibliotheca Alexandrina) volt, melyet I. Ptolemaiosz alapított i. e. 300 körül. Virágzása idején több mint 700 000 könyvet (tekercset) őriztek itt. Ez volt a leghatalmasabb tudásgyűjtemény, mely sajnos a tűzmartaléka lett. Először i.e. 48-ban égett le az alexandriai háború alatt, végleges pusztulása i. u. 641-es arab hódítás idején történt.
Európa fejlődésében és későbbi kiemelkedésében az itt összegyűjtött szellemi és kulturális örökség jelentős szerepet játszott.

Íme, egy válogatás a teljesség igénye nélkül a világ csodálatos könyvtáraiból.

 

Trinity College könyvtára, “The Long Room,” Dublin, Írország

Trinity_College_Dublin.jpeg

 

 

Királyi Könyvtár (Real Monasterio de San Lorenzo de el Escorial), Madrid, Spanyolország

Royal Library  Madrid.jpg

 

Az első barokk teremkönyvtár 1563-tól 1584-ig épült. II. Fülöp híres építőmestere, Herrera az elsők között volt, aki a korábbi pulton való elhelyezés helyett falipolcokon (repositoriumokon) oldotta meg a könyvek tárolását. A könyvtár sok értékes, különösen ókori klasszikai és arab irodalmi kincseket rejt. 1984-ben a Real Monasterio de San Lorenzo de el Escorial felkerült az UNESCO Világörökségének listájára.

 

 

Queen’s College Könyvtár, Oxford University, Oxford, Anglia

Queen’s College Library, Oxford University, Oxford, UK.jpg

 

A régi könyvtár 1448-ban készült el. A gyűjteményében találjuk Isaac Milner hagyatékát, 18. századi francia matematikai műveket, a reneszánsz humanista Thomas Smith könyvtárának egy részét, valamint egy reprezentatív gyűjteményt Erasmus műveiből.

 

Finn Nemzeti Könyvtár, Helsinki, Finnország

National Library of Finland – Helsinki, Finland.jpg

 

A könyvtár fő épületét Carl Ludvig Engel tervezte, mely 1840-44-ig épült, a Gustaf Nyström építész által tervezett rotunda pedig 1902-1906-ben készült el.

 

 

Salamancai Egyetem Könyvtár, Salamanca, Spanyolország

university salamanca.jpg

 

 

Anna Amália Hercegnő Könyvtár, Weimar II, Németország

Herzogin Anna Amalia Bibliothek Weimar II, Germany.jpg

 

A könyvtár ma mintegy 850.000 kötetet foglal magába, 10.000 kötetes Shakespeare-gyűjteményt, valamint egy 16. századi  Luther Márton bibliát.
A könyvtár egyik leghíresebb patrónusa Johann Wolfgang von Goethe volt, aki  1797-1832 között itt dolgozott. A könyvtár a világ legnagyobb Faust-gyűjteményével rendelkezik.     A könyvtárban elérhető a hercegnő jelentős mennyiségű kb. 13.000 zenei gyűjteménye is.
2004 szeptemberében pusztító tűz ütött ki, amely megrongálta az épületet és az értékes könyv és művészeti gyűjtemény egy részét. A helyreállítás után 2007. október 24-én nyílt meg újra és azóta is folyamatosan restaurálják a még menthető könyveket.

 

 

Prágai Nemzeti Könyvtár, Prága, Cseh Köztársaság

Klementium Library Prága.jpg

 
Az egykori jezsuita kolostorban található a Cseh Nemzeti Könyvtár. A könyvtár egyik legértékesebb terme a Barokk könyvtárterem. A könyvtár gyűjteményében olyan különlegességek találhatók mint pl. a Vysehradi Codex (1085), Husz János kéziratok, eredeti W.A. Mozart, B. Smetana, A. Dvorák és B. Martinu, Tycho Brahe és Comenius írások.

 

Admonti Bencés Apátság, Ausztria

Admont Abbey Ausztria.jpg

 
1776-ban  Joseph Hueber építész tervei alapján készült a 70 méter hosszú, 14 méter széles és 13 méter magas könyvtár az egyik legnagyobb kolostori könyvtára világon.

 

Wren Library, Trinity College, Cambridge University, Cambridge, Anglia

Wren Library, Trinity College, Cambridge University, Cambridge, UK.jpg

 

Sir Christopher Wren 1695-ben fejezte be a Wren könyvtár tervezését. A gyűjteményben 1250 középkori kéziratot, korai Shakespeare-kiadásokat,  Sir Isaac Newton saját könyvtárának egy részét és a 18. századi angol irodalmat éppúgy megtaláljuk, mint AA Milne kéziratait (Winnie-the-Pooh és a The House at Pooh Corner).

 

Biblioteca Di Bella Arti, Milánó, Olaszország

Biblioteca Di Bella Arti,Milan, Italy.png

 

 

Kongresszusi könyvtár, Washington D.C.,USA

 

A Kongresszusi Könyvtár az Egyesült Államok nemzeti könyvtára. Három épületből áll; legrégebbi a Thomas Jefferson-épület, mely 1897-ben nyílt meg s ez a könyvtár fő épülete. Thomas Jefferson az USA harmadik elnöke saját gyűjteményét, 6487 kötetet adott el a könyvtár részére miután 1814 augusztusában a britek felégették a kongresszusi könyvtárat. 23 950 dollárt kapott a felajánlott könyvekért. Ma már több mint 32 millió könyv 470 nyelven és több mint 61 millió kézirat található itt meg, ezzel a legnagyobb könyvgyűjtemény Észak-Amerikában.
 

George Peabody Könyvtár, Johns Hopkins Egyetem, Baltimore,USA

George Peabody Library, Johns Hopkins University, Baltimore,_1.jpg

 A " könyv katedlális "-t 1878-ban Edmund G. Lind építész tervezte.

 

The Harper Könyvtár olvasóterme, Chicago-i Egyetem, Chicago, USA

harper-memorial-library.jpeg

 

 

Sankt Gallen-i kolostor könyvtára, St.Gallen, Svájc

 

A Sankt Gallen-i könyvtárat a világ egyik leggazdagabb középkori gyűjteményének tartják. A könyvtár állománya több mint 160 000 könyv, amelyből 2200 kézirat, 500 pedig már több mint 1000 éves. Itt őrzik Ekkehard szerzetes által írt, Casus monasterii Sankti Galli című krónikát, amely beszámol a kalandozó magyarok 926. évi támadásáról.
A benedek rendi apátság 1983 óta a világörökség része.

 

Real Gabinete Könyvtár, Rio De Janeiro, Brazília

Real Gabinete könyvtár, Rio De Janeiro.jpg

 

 

 

Szabó Ervin Könyvtár, Budapest, Magyarország

Szabó Ervin Könyvtár Budapest.jpg

 
A Wenckheim-palotában működik a Szabó Ervin Könyvtár. A főváros 1926-ban vette meg a gyönyörű neobarokk palotát, ekkor alakították ki a könyvtárat, amit a reformer politikusról, Szabó Ervinről (1877-1928) neveztek el, aki az első igazgatója volt.

 

Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Magyarország

Országos Széchenyi Könyvtár, Budapest Magyarország.jpg

 

A könyvtárat 1802. november 25-én alapította gróf Széchényi Ferenc.
A könyvtár őrzi a legrégebbi magyar összefüggő szöveget, a Halotti beszédet, az első fennmaradt, ismert magyar verset, az Ómagyar Mária-siralmat, az első magyar törvénykönyv legrégebbi fennmaradt kéziratát (Decretum Sancti Stephani Regis), valamint 32 corvinát Mátyás király könyvtárából, Kölcsey Ferenc kézírásával a magyar Himnusz kéziratát, számtalan Kossuth, Petőfi, Ady és más magyar költő és író kéziratát.

Philostratus Corvina.jpg


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pannonhalmi Bencés Apátság Könyvtára, Pannonhalma, Magyarország

Pannonhalmi Bencés Apátság Könyvtár.jpg

A főapátság 400 ezer kötetes könyvtára Európa egyik legnagyobb egyházi könyvtáraként ismert. Itt található Magyarország egyik legjelentősebb egyházi gyűjteménye. is , amelyben megtalálható a XV. század végéről származó Pannonhalmi kódex és a Forgách-Tihanyi kódex. Magyarország legősibb (Szent Benedek-rendi) kolostora a Kulturális Világörökség része.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr134328735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemzetikonyvtar · http://nemzetikonyvtar.blog.hu 2012.03.21. 13:55:05

Az ELTE Egyetemi Könyvtárat is ajánljuk! picasaweb.google.com/113724219915830635920/EgyetemiKNyvtR#4946376487891304466
1876-ban készült el az ország első nyilvános könyvtáraként a Ferenciek terén álló könyvtárépület, melyben a könyvtár azóta is működik.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.03.21. 18:25:03

Az országgyűlési könyvtár nagyolvasója is nagyon szép, neogót, faragott faburkolat, és a terem közepén 1 híd.
Kár, h csak testüregvizsgálat után lehet bemenni :(

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2012.03.21. 20:03:16

Köszönöm az ötleteket, hamarosan kibővítem a listát.

kerdeseink · http://kerdeseink.blog.hu/ 2012.03.21. 22:24:01

biztos tök sok könyvtárat bele lehetne még venni, de nekem így is nagyon tetszett az összeállításod! köszi!

no mail, no problem 2012.03.22. 11:03:47

a melki (igen, a melki, érted) apátságban is jó a könyvtár. 100.000 fölötti könyvtári egység, kívűl-belül elképesztő épületegyüttes a duna fölött.

boglarkati 2012.03.24. 16:06:07

Portóban a Livraria Lello egy csoda!!

Öreg Sam 2012.03.24. 19:07:54

Csodás összeállitás!
Szükebb pátriámat ajánlom mindenki figyelmébe:
Debreceni Egyetemi Könyvtár
Református Kollégium Könyvtára

mogyorofej 2012.03.25. 07:20:08

Igen, gyönyörű, köszönjük! Mindazonáltal én is kiegészíteném a keszthelyi Festetics-kastélyban található Helikon könyvtárral, mely "Magyarország legnagyobb és egyetlen épen maradt magánkönyvtára".
helikonkastely.hu/hu/kiallitasok/allando-kiallitasok/1-fouri-eletforma-helikon-konyvtar

e.z. 2012.03.25. 19:45:22

A listán szereplő összes könyvtár valóban csodálatos (még jó, hogy nincsenek rangsorolva), az összeállítás és a képanyag lélegzetelállító! Csak a teljesség kedvéért ajánlom a pécsi, Klimó Könyvtárat
kulongyujtemenyek.lib.pte.hu/kk-klimokonyvtar
(Egyébként amennyire tudom, az ország első nyilvános könyvtárát nem Budapesten, hanem Pécsett alapította meg Handó György prépost 1477-ben. Klimó, szintén megelőzve a Ferenciek terén álló könyvtárat, a bejáratnál ma is látható márványtábla szerint nyilvános könyvtárként alapította meg a bibliotékát.)

darvas · http://dtp.tumblr.com 2012.03.26. 21:55:37

@e.z.: A Ferenciek téri ELTE EK épületét elsőként építették könyvtári célból/ra Magyarországon. Nyilvános könyvtárnak.
süti beállítások módosítása