Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Hőforrásban fürdőző makákók

2012.04.05. 18:40 Qeki

A majmok többsége a trópusi dzsungelekben egy csöppet sem vágyik egy forró fürdőre, ellentétben a japán makákókkal.

snow monkey_ben torode.jpg

Japánban, a Nagano környéki hegyekben élő majmok igazi turistalátványosságnak számítanak. A Jigokudani Monkey Parkban élő japán makákók vagy becenevükön hómajmok, télen szívesen áztatják magukat a majomrezervátum területén található meleg vizű forrásokban.

snow monkey3.jpg 

A világ legészakibb területein élő főemlősök, bár hozzászoktak a hideg télhez és kibírják a -15 C fokot is, a nagano-i hőforrások mégis sokszor nyújtanak menedéket számukra a téli időszakban. A vulkáni utóműködés által fűtött termálvizes medencék ötvenfokos vizét csak a táplálékszerzés idejére hagyják el. A 850 méter magasan fekvő terület, a Jigokudani (Pokol-völgye) meredek sziklái között fürdőző majmok nemcsak a turisták, hanem a kutatók és a fotósok ezreit is a rezervátumba csábítja.


snow monkey_ben torode2.jpg

A zord körülmények között élő majmok szokására az 1960-as években lettek figyelmesek a kutatók. Mukubili egy fiatal nőstény a Nagano-hegység egyik hőforrásába ugrott, hogy a rezervátum majomgondozói által bedobott szójababot kivegye. Ezután egyre többet időzött a meleg vízben, később csatlakoztak hozzá a nőstények és kölykeik, végül a hímek is. Másik különlegességük, hogy egyedülálló módon csak a japán makákók készítenek hógolyókat (többi trópusi társukhoz képest azért nagy előnyben vannak, hogy itt van miből készíteni).

snow monkey6.jpg

 

snow monkey.jpg

 

snow monkey2.jpg

 

snow monkey4.jpg

 

snow monkey5.jpg

 

snow monkey_ben torode3.jpg

Fotók: EPA, Ben Torode



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr614365984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

snorbi 2012.04.05. 20:44:28

És hogyan szárítják meg magukat, amikor kijönnek a vízből?? Csak mert olyankor baromira fázhatnak...

antisocialnetwork 2012.04.05. 20:57:35

Leveszik a vizes bundájukat.

Kivancsi 2012.04.06. 05:29:36

mint az emberek!!!
Mintha a mutert fatert latnam a kiskorosi termalban :):)
süti beállítások módosítása