Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Különleges országok

2012.10.19. 16:30 Qeki

Néhány különleges ország, mely nem hasonlítható a többihez, legyen szó földrajzról, demográfiáról vagy épp a turisztikáról.

Kanada -  a millió tó országa

Peyto-Lake-in-Canada.jpg

Ha Finnország az ezer tó, Kanada a millió tó országa. Kanadában található a világ tavainak több mint 60%-a.  A több, mint két millió, teljesen az ország határain belül fekvő tó közül kb. 31 000 területe 3 és 100 km² között van, míg 563 tó 100 km²-nél nagyobb területű. A világ édesvízkészletének nagy része az itteni tavakban található.

Indonézia - 18000 sziget egy ország

Indonézia.jpg
Az Indonéz Köztársaság több mint 18000 szigetből áll,  amelyek közül mindössze csak 6000 lakott. Az 18000 szigetnek köszönhetően az ország partvonala eléri a 81.350 km-et. Egyik szigete Jáva, mely a világ egyik legsűrűbben lakott területe, ahol az összlakosság több mint fele kb. 120 millió ember él.

Líbia - a sivatag országa

Desert_Oasis,_Libyan_Desert.jpg

Líbia 99%-át sivatag borítja. A Líbiai-sivatag egy több millió négyzetkilométer területű, szélsőséges időjárású, alapvetően homok- és kősivatag, a világ legszárazabb helyeinek egyike. Sok területén évtizedeken át nem esik eső, de még a magasabban fekvő vidékein is gyakran 5-10 év telik el anélkül, hogy csapadék hullana. A "zöld területek" beleértve a mezőgazdaságilag művelt területeket is, az ország területének mindössze 1%-át teszik ki.

Mongólia - a legalacsonyabb népsűrűségű ország

Mongolia.jpg
A világon Mongóliában a legalacsonyabb népsűrűség 1,7 fő / négyzetkilométer (önálló országok közül).
A lakosság legnagyobb része ma már városi környezetben él és a hatalmas sivatagok és legelők a szárazság és a por viharok miatt jelenleg majdnem annyira elnéptelenedtek, mint Dzsingisz kán idején.

Suriname - a dzsungel országa

Suriname.jpg

Suriname területének 92%-át nagy kiterjedésű, máig érintetlen erdők borítják. Mivel a 400 000 lakos nagyrészt a fővárosban és a part menti városokban koncentrálódik, az erdőirtás aránya az egyik legalacsonyabb a világon.


Hollandia - tengerszint alatt

Hollandia.jpg
Hollandia területének ma mintegy 27%-a a tenger szintje alatt fekszik. Ezen terület az ország legsűrűbben lakott része, mely 15, 8 millió lakosnak ad otthont. A hollandok a vihardagályok ellen először magaslatokat emeltek, majd gátakat építettek, és szélmalmokkal szivattyúzták vissza a tengerbe a vizet. Hollandia süllyedése mindmáig tart, csak a múlt században átlagosan fél métert süllyedt.


Tuvalu - szinte "turistamentes"

Tuvalu.jpg
A világ 4. legkisebb országa Tuvalu, Ausztrália és Hawaii között fekszik valahol félúton, így már nem olyan furcsa, hogy miért is van olyan kevés látogatója. A nehézkes és drága megközelítés miatt a szigetet évente csak mintegy 1100 turista látogatja meg.
Tuvalu az egyike a globális felmelegedés hosszú távú hatásainak leginkább kitett országoknak az emelkedő tengerszint és az ivóvízhiány miatt.

Ausztrália - egy kontinensnyi ország

Ausztralia.jpg
Az Ausztrál Államszövetség a hatodik legnagyobb területű ország a Földön; az egyetlen olyan, amely egy egész kontinensre kiterjed.Geológiai értelemben Ausztrália nem önálló kontinens, hanem a Szahulnak nevezett összefüggő kontinentális kéreg része, amely magába foglalja Új-Guineát, Tasmaniát és Új-Zélandot.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr684858083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mkuk 2012.10.19. 23:04:06

Kanada, Ausztrália, Mongólia, Indonézia és most már Suriname is kötelezö uticél :-) kár h csak negyven évesen lesz ezekre lóvé, már ha minden jól megy.

England win The Ashes! 2012.10.22. 17:39:25

Csak óvatosan írom, mert tetszik a bejegyzés, de azért nézd át, melyik a legnagyobb indonéz sziget.

KopaszMercis 2013.10.22. 07:33:29

annyira szeretem ezt a blogot...
süti beállítások módosítása