Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Kövesd a szerzetest: hív India! - Indulás

2013.02.27. 09:35 Qeki

Az elkövetkező hetekben egy cikksorozat keretében egy igazi bennfentes szemével ismerhetitek meg India különleges világát.

„Kövesd a szerzetest: hív India!” cikksorozat

 – Első rész: Interjú Leveles Zoltánnal –

India jóval több egy egzotikus és misztikus keleti országnál. Az izgalmas látványosságok mellett az óind kultúra szellemi értékeit, eldugott vidékek és kolostorok titkait, lelki bölcseleteket is kínál. India hiteles arcát, ismert és rejtett zugait mutatjuk be Leveles Zoltán hindu szerzetes körútjának útibeszámolóival. Aki a valódi Indiára kíváncsi, készüljön fel egy igazi kultúrsokkra!

 

Mit érdemes tudni Rólad, az útikalauzunkról?

Leveles Zoltán vagyok, a nandafalvi hindu kolostor szerzetese és a budapesti Bharata Kultúrtér vezetője. 1988-ban találkoztam a hinduizmussal, és hamar elköteleződtem mellette: 2000-ben már szerzetesi fogadalmat tettem. Mára pedig nagyjából harminc indiai úton vagyok túl.

Sokszor nagyobb társaságokkal utazom; olyan emberekkel, akik nem turistaként szeretnének az országba látogatni, és elég bevállalósak ahhoz, hogy a valódi Indiával ismerkedjenek meg. Ebbe persze beletartozik a kultúrsokk elviselése is!

indiai-utibeszamolo_Leveles-Zoltan_2012.02.21..JPG

Mi olyan megkapó Indiában, hogy ilyen gyakran látogatsz el oda?

India beszippantó hatása időről-időre odaránt. Aki egyszer belekeveredett, többé nem tud szabadulni tőle; persze, eszébe sem jutna. India olyan ország, ahol a környezet megtanít befelé fordulni. Amikor álarcoktól mentes, ízig-vérig természetes emberek hömpölyögnek az utcákon, amikor kolostorok és szentéletű emberek ezreivel találkozunk minden percben, ott saját álarcaink is lehullnak, s óhatatlanul kisebb-nagyobb változás indul el bennünk.

indiai-utibeszamolo_utazas-kozben_2012.02.21..JPG

Mi a különbség egy hindu szerzetes és egy turista útja között?

Egyedi és szokatlan élményekről mesélek, amelyek bemutatásához háttérismeretek szükségesek. Szerzetesként és rutinos „öreg rókaként”olyan helyeket keresek föl, ahova hazánkfia egyébként nem keveredne el.

Idén február 17-én indultunk el egy társasággal. Még csak utunk elején vagyunk: nemrég hagytuk el Mumbait, az Elephanta-szigeteket és Ganapatipule-t, ahol jógával és ajurvédával töltöttük az időt, valamint a tengert élveztük.

indiai-utibeszamolo_Ganapatipule-tengerpart_2012.02.21..JPGGanapatipule

A 2 hónapos körúton India teljes térképén végigbarangolunk, és nem csak izgalmas látványosságokat, hanem eldugottabb falvakat, kolostorokat, tradicionális tánciskolákat, műemlékeket is felkeresünk. Szabó Szilvia jógaoktató is csatlakozik később az utunkhoz, és addig nem fogom őt békén hagyni, amíg a jógával kapcsolatos minden titkát el nem árulja.

Kérlek, mesélj az útvonalatokról!

Az útvonalunk a teljesség igénye nélkül: először Mumbai és Ganapatipule környékére látogattunk el, ahogy már korábban említettem. A következő állomásunk Kochi lesz, amely a kultúrák találkozásáról ismert: a hindu mellett jelen van a holland, kínai és a zsidó kultúra is.

indiai-utibeszamolo_reszletes-terkep_2012.02.21..png

Ezután még délebbre vesszük az irányt, és Kerala tájára megyünk, hogy eltöltsünk néhány békés napot ott. Azután Tamilnadu-ba indulunk, ami az autentikus indiai tánc, a bharatanatyam szülőhazája, majd Mahabalipuram, a bengáli-öböli ősi szent hely lesz a cél.

A spirituális jelentőségű helyekre nagy figyelmet fordítunk: ilyen például Vrindavan, a hinduk Jeruzsáleme, Rhisikesh, a jógik fellegvára, vagy Haridwar, a Himalája kapuja.

Utunkat Delhiben fejezzük be. Nekem a csoport távozása után lesz még egy hetem, amikor önkéntes szolgálattal segítek a majapuri vagy vrindavani asramunkban, azaz kolostorunkban.

indiai-utibeszamolo_Ravana-demonikus-mitologiai-alak_2012.02.21..JPGRavana - démonikus alak

Mi a helyzet az olyan gyakorlati kérdésekkel, mint a közlekedés, az étkezés?

A közlekedési eszközök közül sok mindent érdemes kipróbálni, mindegyik egy külön élmény!  Vonat, busz, repülő, biciklis riksa, autóriksa, vikram, tempo (riksa-kisbusz), metró stb. Én azonban legjobban gyalogolni szeretek. Természetesen csak vegetárius ételeket eszem. Vrindavanban és Rishikesh Gangesz parti részén például amúgy is csak vegetárius étterem van. Hentesmunka ott elképzelhetetlen lenne. Ezeken a helyeken az állatmészárlás és a hús árusítása hatóságilag is tilos – de igény sem volna rá.

Áprilisban érkezel haza. Mit hozol majd haza a „puttonyodban”?

Évente legalább kétszer járok Indiába. Voltam már fél évet is, de egyszerre általában két hónapot töltök kint. A misszióm, az álmom szólít haza mindig: segíteni szeretnék, hogy az óind kultúrából áradó tudatosságot, békét elérhetővé tegyem mások számára is. Szeretném, hogy sokaknak jelentsen feltöltődést az élményeim és India lélekformáló értékei.

 

*** A Bharata Kultúrtérről ***

A Bharata Kultúrtérben azokhoz szólunk, akik hiteles betekintést keresnek India misztikus kultúrájába, hagyományaiba és valláskörnyezetébe. Programjaink között ugyanúgy megtalálhatók óind filozófiai előadások, filmklubok, zenés estek és táncbemutatók, mint jógafoglalkozások és autentikus indiai táncórák. Honlapunk: http://bharata.hu/



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr815107640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása