Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A kaleidoszkópként tündöklő Nasir al-Mulk mecset

2014.04.02. 07:45 Qeki

Az iráni Shiraz városában fekvő Nasir al - mulk mecset gyönyörű, de meglehetősen hagyományos külső falai egy igazi kaleidoszkópót rejtenek. Minden reggel a nap első sugari a színes ólomüveg ablakokon át a folyosókat egy káprázatos színekben, fényekben és mintákban gazdag csodaországgá alakítják, a padlótól a mennyezetig.
A színes ólomüvegek mellett a mecset egyéb építészeti díszítőelemi sem elhanyagolhatóak, a bonyolult geometriai csempe minták, a festett boltívek és a látványos kupolák. A különleges rózsaszínű csempéjéről ismert mecset beceneve rózsaszín mecset.
Az épület 1876-1888 között épült a Qajar dinasztia számára Muhammad Hasan-e-Memar és Mohamed Reza Kashi Paz-e-Shirazi tervei alapján.

nasiralmulkmosque1.jpg

nasiralmulkmosque11.jpg

nasiralmulkmosque3.jpg

nasiralmulkmosque4.jpg

 

nasiralmulkmosque2.jpg

nasiralmulkmosque5.jpg

nasiralmulkmosque6.jpg

nasiralmulkmosque9.jpg

nasiralmulkmosque7.jpg

nasiralmulkmosque10.jpg

nasiralmulkmosque8.jpg

nasiralmulkmosque12.jpg



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr215882519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása