Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Kanapéról kanapéra

2010.04.06. 10:13 Qeki

Kanapészörf (couchsurfing) a szó szerinti fordítása annak a fiatalok körében igen kedvelt és elterjed utazási formának, mely az utóbbi évtizedben számos rajongót szerzett magának.  A kanapészörf lényege, hogy az utazók ellenszolgáltatás nélkül ingyenesen vendégül látják egymást.
Az ötlet az amerikai Casey Fentontól származik, aki 1999-ben Izlandi vakációjához keresett szállást. Az a hirtelen gondolata támadt, hogy e-mailben fog szállást kérni helyi diákoktól. A levelet megírta és elküldte 1500 izlandi egyetemistának. Nagy meglepetésére a diákok több mint 50%-ától kapott visszajelzést, hogy szívesen vendégül látnák és kalauzolnák az országukban. Ez a fajta utazás annyira megtetszett neki, hogy hazatérte után nekiállt kidogozni a részleteket és 2004 januárjában elindította a www.couchsurfing.com  weboldalt.
Az indulás óta 237 országból majd 2 millióan csatlakoztak a projecthez.  Az oldal a közösségi portálokhoz hasonlóan működik. Az ingyenes regisztráció után a kötelező személyes adatok megadásán túl lehetőség van részletes  bemutatkozásra, információk közzétételére: életfelfogásunkról, szokásainkról, így jobban megismerhetjük a másikat és kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb befogadót/vendéget. A tulajdonképpeni kanapék sokszor egész szobákat, extrém esetekbe pedig akár egy egész házat is jelenthetnek. A kanapészörf azonban ma már túl mutat önmagán és nem csak a szó szoros értelemben vett szálláskínálatot jelenti, mert amellett, hogy szállást adnak egymásnak (nem kötelező, a profilban beállítható, hogy házigazda szerepet is vállalunk-e), sokan városlátogatás vagy egyéb programok megszervezésében, sőt nyelvgyakorlásban is segítenek vendégeiknek.  Ha nincs lehetőségünk vendéget fogadni, akkor használhatjuk a „coffe/drink” opciót, mely egy beszélgetés keretében kiváló alkalom az ismerkedésre. A kölcsönösség nem kötelező, illetve az anyagi ellenszolgáltatás sem, de kisebb-nagyobb ajándékokkal mégsicsak illik megköszönni a szíves vendéglátást.
Az oldal üzemeltetői természetesen a biztonságra is nagy hangsúlyt fektetnek. A rendszerbe belépőknek meg kell adniuk a lakcímüket, majd ide kapnak egy kódot, amivel továbbiakban használniuk kell az oldalt. Emellett működik egy minősítő oldal is, ahol mind a vendéget, mind a vendéglátót minősíthetik és ez a későbbiekben referenciaként szolgál a többiek számára.
A couchsurfing nem csak a pénz megatakarításra kiváló módszer, de az idegen kultúrák behatóbb megismerése is lehetővé válik, házigazdánk segítségével. A rendszernek köszönhetően rengeteg barátság született az elmúlt évek során. A kanapészörfös társadalom célul tűzte ki egy élhetőbb világ megvalósítást, ahol áthidalva a kulturális, nyelvi, vallási stb., különbségeket élhessünk egymás mellett. Számos rendezvényt szerveznek, ahol a kanapészörfös társadalom együtt szórakozhat: "Berlin Beach Camp" vagy „WinterCamp". Ha valaki kedvet kapna a szörföléshez itt regisztrálhat: www.couchsurfing.org/index.html                                                                                 

Nagy érdeklődéssel várjuk személyes tapasztalataitokat commentben és e-mailban is!

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr341898161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LazyG 2010.04.14. 22:54:12

A hollandiai utrechtben volt szerencsém kipróbálni barátnőmmel. Egy fiatal pár várt minket, nagyon kedvesek voltak.
A szokásos ismerkedős beszélgetés után, fürdés, alvás, reggel búcsúzás.
Nem fizettünk semmit, mivel ez a lényege, de nem is volt képünk kaját kérni.

amerea 2010.11.18. 03:49:54

sokszor a vendeglatok foznek is meg korbe is viszik az erkezoknek/erkezoket. volt szerencsem tobbszor is kiprobalni, mindket oldalrol
süti beállítások módosítása