Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Fehérre festik a perui gleccsereket

2010.06.19. 17:55 Qeki

A perui gleccserek, klímaváltozás következtében fellépő gyors olvadásának megakadályozása és végleges eltűnésének érdekében egy új ötlettel álltak elő!

A gleccser nagyon lassú folyamat eredményeként hóból kialakult jégtömeg, mely fennmaradásához állandó utánpótlást igényel. Peru az Andok lévén gleccser nagyhatalom, leglátványosabb vonulata a Fehér-Kordillerák több mint 25%-át vesztette el az elmúlt 30 évben az éghajlatváltozás következtében. Ennek a folyamatnak a további megakadályozására dolgozott ki egy ötletet egy perui aktivista és csoportja.


Eduardo Gold a Perui Gleccserek elnevezésű civilszervezet elnöke tavaly egy javaslatot nyújtott be a parlamentbe. Az ötlete az volt, hogy a gleccserek olvadása során előbukkanó sziklákat és talajt fehérre fessék, így csökkentve a napsugárzást elnyelő területek méretét ezzel lassítva a felmelegedést. A javaslata a felszín fényvisszaverő képességén az albedó (a felszínről visszavert sugárzás és a felszínre beérkező rövidhullámú sugárzás hányadosa) hatáson alapul. A világos felületek magas fényvisszaverő képességük következtében nehezebben melegszenek fel, így hidegebb mikroklímát teremtve lassítható a gleccserek olvadása, sőt jobb esetben akár visszájára is fordítható.



Az ötlet, hogy fehérre festéssel csökkentsük a klíma melegedését nem egyedülálló. Az amerikai energiaügyi miniszter és fizikai Nobel-díjas Steve Chu is felvetette már.  Amerikában, számos helyen vannak fehérre meszelt háztetők olyan nagyvárosokban, mint New York. Bár 2005-ben a svájci Gurschen-gleccsert 3000 négyzetméteren fehér PVC-habbal fújták le ott hatékonyan müködött a módszer, ilyen hatalmas léptékű projectben még nem próbálták. (A mediterrán országok építkezésének köszönhetően ez a környezetvédelmi probléma is megoldott náluk.)

Gold ötlete nyert a Világbank által finanszírozott “100 Ideas to Save the Planet” versenyen, így a kapott pénzből megkezdték a gleccserek festését. A festéshez kizárólag természetes alapanyagú mészből, tojásfehérjéből és vízből álló keveréket használnak. Az elmúlt két hétben két hektárnyi területet festettek le a mintegy 70 hektárból. Vajon segíthet ez a kezdeményezés a folyamat megállításában?



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr842094028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorantka_a_gall 2010.06.19. 19:52:17

Esetleg ha a kedves Világbank (és tsai) csökkentenék a széndioxid-kibocsátásukat, az többet használna. Ez szarpofozás. Ráadásul elég nyamvadt.
süti beállítások módosítása