Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Bunkerhotelek

2010.06.23. 11:14 Qeki

A bunkerek többségét az I. és II. Világháború idején építették katonai létesítményként illetve egy részük a civil lakosság számára szolgált szintén háborús időkben óvóhelyként. A hidegháború elmúltával a bunkerek nagy része elhagyatottan áll. Néhány éve az idegenforgalmi szakemberek meglátták a lehetőséget bennük, így néhány bunker ma már hotelként funkcionál.


A hétmillió lakosú Svájcban összesen 270.000 óvóhely található, annyi mint sehol máshol a világon. Svájc rögtön nem is egy, hanem két bunkerből átalakított hotelt tudhat/tudhatott magáénak.


A Szent Gotthárd-hágó közelében található La Claustra Hotel 2050 méteres magasságban, mélyen egy hegy gyomrában fekszik. A 2004-ben nyílt négycsillagos luxushotelt és konferencia központot egy katonai bunkerből alakították ki. Az igazi kuriózumnak számító hotelt mindössze egy 200 méteres alagút és az internet kapcsolat köti össze a külvilággal.  Jean Odermatt dizájner úgy alkotta meg a hotelt, hogy az alkalmas legyen a külvilágtól elvonulóknak egy kis elmélkedésre, de eközben a luxusról se kelljen lemondani. A 17 hálószobában az ablakokat tükrökkel és hegyi panorámát megjelenítő grafikákkal helyettesítették.  A 4000 négyzetméteres hotelben a szobák mellett étterem, bár, SPA központ, konferenciaterem és könyvtárszoba és egy barlangból kialakított fürdőrészleg is található.


 

A másik svájci bunkerhotel a nem túl hangzatos  Null Stern Hotel nevet viseli, és ellentétben az átlagos szállodákkal, ahol cél a minél több csillag, itt büszkén hirdetik a világ egyetlen, nulla csillagos szálláshelyét. Tevelen városában álló eredetileg atomcsapás ellen épült bunker egyszerre 54 vendég befogadására képes. A vendégek elszállásolására mindössze egyetlen hatalmas hálóterem áll rendelkezésre. A körülményeknek megfelelően igazán barátságos áron mindössze 10 dollárért tölthetünk el egy éjszakát. Sajnos néhány hete a hotel bezárt!



Albánia területén 1968-ban épültek meg az első betonbunkerek, melyek gomba módjára szaporodtak, mígnem a következő nyolc évben számuk elérte a 750 ezret. Az albán tengeri és szárazföldi határok mentén és az ország többi pontján a mai napig állnak ezek a nem túl esztétikus látványt nyújtó betongombák. A kommunista vezér Hoxha paranoid félelmének kézzelfogható műveit szerencsére soha sem kellett használniuk, így a minden második albán lakosra jutó bunkerek mind a mai napig elhagyatottan és lepusztultan várják sorsukat. Két albán egyetemista Gyler Mydyti és Elian Stefa ötlete, hogy ezeket az egykori idegengyűlölet szimbólumait a vendégszeretet jelképévé változtassák, átalakítva öko-hotelekké, kávézókká, éttermekké, ajándékboltokká stb. A tervekről további információk itt.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr852103290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovacsferenc123123 2010.06.23. 23:35:10

hihetetlenül igénytelen ez a blog, egyrészt az összes posztról süt, hogy egyéb blogok gyűjtései vannak lenyúlva, másrészt olyan, mintha egyszer sem olvasnád el, amit kiposztolsz... (pl.: "A hétmillió lakosú Svájcban összesen 270.000 óvóhely található, annyi mint sehol máshol a világon." vs "Albánia területén 1968-ban épültek meg az első betonbunkerek, melyek gomba módjára szaporodtak, mígnem a következő nyolc évben számuk elérte a 750 ezret." most akkor?

2010.06.24. 00:14:19

albánia nincs a világon sem

(-o-) 2010.06.24. 00:18:45

@@markusbenjamin: nem a bunkerek száma a lényeg, hanem hogy hány ember fér el bennük összesen.

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2010.06.24. 07:38:16

@markusbenjamin: Igen vannak átvett posztok és ezzel mi a probléma? Fel vannak tüntetve a források! Nyilván te is tisztában vagy vele, vagy ha nem akkor talán a képek alapján látszik, hogy a svájci óvóhely és az albán bunkerek (nem óvóhelyek) között elég nagy a különbség.
Ergo a kettő nem ugyanazt a funkciót látja el... tehát a két szám nem üti egymást szerintem!

romesz 2010.06.25. 19:55:30

@Qeki: En ezert nem szeretek olyan adatokat feltenni a blogomra amikrol nem szemelyesen gyozodtem meg. Mert esetleg felre ertheto vagy pontatlan adatokat irnak ami altalam is terjedne.
Mindenesetre elvezettel olvasom bejegyzeseidet es annyit el ersz vele, hogy idonkent utana olvasok mas forrasokbol is.

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2010.06.25. 20:00:18

@romesz: Igazad van ezek a forrásos dolgok nagyon nehezek, kinek hiszel mit, de sajnos ilyenekről elég esélytelen meggyőződni:(, így kénytelen az ember valamire támaszkodni. Azzal nincs probléma ha kijavít valaki, sőt kifejezetten örülök neki, mert akkor érdekli a téma és utánaolvas, mint te:), de a kötözködő, pocskondiázókat utálom!

lorantka_a_gall 2010.06.25. 23:28:36

@markusbenjamin: olvasni tudni kell. Vesd össze: óvóhely - bunker. Segítség az értelmező szótár, 100-as IQ feletti emberek a közeledben (ha van ilyen), stb.

kovacsferenc123123 2010.06.27. 11:58:14

@lorantka_a_gall:

Ne gondold, hogy nem láttam, hogy Svájchoz óvóhely, Albániához meg bunker van írva, és tisztában vagyok vele, hogy nem ugyanaz a kettő, de a mivel a posztoló is egy kalap alá vette a kettőt (lásd poszt címe: bunkerhotelek), gondoltam talán nekem is belefér. Hmm?

Néha próbálj belegondolni más emberek indítékaiba, mielőtt automatikusan lehülyézed őket.
süti beállítások módosítása