Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Párizs másKÉPp

2010.07.27. 13:16 Qeki


Párizsról nehéz újdonságot mondani, de talán ha egy kicsit másKÉPp közelítjük meg, még tartogathat számunkra néhány meglepetést.

Tudtad-e... ?


…hogy az 1889. évi világkiállításra épített Eiffel-torony, mely ma már Párizs szimbólumának számít, az eredeti tervek szerint mindössze két évtizedig állt volna.

 

 

…hogy, a La Défense Európa legnagyobb üzleti negyede, melyben 3,5 millió négyzetméternyi irodában naponta 150.000 ember dolgozik.

 

 

…hogy évi 8 millió látogatójával a Louvre a világ leglátogatottabb múzeuma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…hogy a világ első nyilvános sztriptíz táncát 1894-ben Párizsban mutatták be.

 

 

…hogy a francia parkokban játszott golyójáték neve pétanque.

 

 

…hogy a Napóleon dicsőítésére épített Diadalívet, római Forum Romanumon álló, első századi Titus császár diadalívének mintájára építették.

 

 

…hogy a La Défense 310.000 négyzetméternyi gyalogosfelülettel rendelkezik.

 

 

…hogy a „Fények városa” elnevezés anno nem szó szerinti jelentéssel bírt, hanem Párizst, mint a világ első számú kulturális központját jellemezte.

 

 

 …hogy a Champs-Élysées sugárút a luxus üzletek mellett számos világhíres eseménynek is helyt ad: itt van a világ leghíresebb kerékpárversenyének, a Tour de France-nak a befutója, július 14-i a francia nemzeti ünnepen programjainak helyszíne, itt tartják Európa legnagyobb katonai parádéját és az újévi ünnepségeket.

 

 

...hogy a Notre Dame tornyaiba 402 lépcsőn lehet feljutni, ahol a vízköpő szörnyek mellől élvezhetjük a párizsi panorámát.

 

 

…hogy Párizs alatt 300 kilométer hosszan húzódik a titokzatos katakomba rendszer, ahová a 18. században a zsúfolt városi temetőkből 5-6 millió ember földi maradványait helyezték el.

 

 

 ...hogy a földalatti Párizs 300 kilométer hosszan húzódó katakombáival és 211 km metró hálózatával, alagút és csatornahálózatával leginkább egy lyukacsos sajtra emlékeztet.

 

képforrás:flickr.com (sloan.todd, Roman the Russian, [phil h], Deimos411, Baloulumix, loic.photo, Gregory Bastien, dp Chaigneau fotos, jbuhler )



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr262179755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása