Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Sipadan: búvárparadicsom, kalózók és olajfúró torony hotel

2010.10.07. 11:08 Qeki

 

Egy korábbi posztban beszámoltunk egy újrahasznosítási projektről, melynek keretében a Mexikói-öböl területén lévő használaton kívüli olajfúró tornyokat hamarosan környezetbarát megoldással hotelekké alakítják. A maláj fennhatóság alá tarozó Sipadan búvárparadicsomától nem messze ez már meg is valósult.

 

A Borneótól néhány kilométerre fekvő Sipadan a világ egyik leghíresebb búvárközpontja. A Malajzia fennhatósága alá tartozó Sipadant és a környező szigeteket Indonézia is szerette volna megszerezni, de egy 2002-es nemzetközi bírósági határozat értelmében Malajziának ítélték. A Sipadant körülvevő Sulu-tenger azon kevés helyek egyik, ahol mai napig félni kell a kalóztámadástól. Ma már nem hatalmas vitorlásokkal és koponyás-lábszárcsontos zászlóval ijesztgetik a turistákat, hanem motorcsónakjaikkal és fegyvereikkel. 2000-ben túszul ejtettek néhány helyi lakost és külföldi búvárt, akkor szerencsésen mindenki túlélte a túszdrámát, de az újabb támadás megelőzése érdekében a malajziai hadsereg elrendelte, hogy ezután senki sem szállhat meg Sipadanon. Így a kalóztámadások megelőzése és a sziget ökológiai védelme érdekében „bezárták” a szigetet, és egyben napi 120 főre korlátozták a merülési limitet. Az egykori luxusbungalók már csak néhány maláj katonának nyújtanak árnyékot. Jelenleg csak a régió másik két szigetéről Mabulról és Kapalairól közelíthető meg.

 

Ezek a felszínen zajló események, de a mélyben sem tökéletes az idill. Annak ellenére, hogy a sziget és környéke védelem alatt áll a „bezárását” követően megjelentek a halászok, akik pusztító módszereikkel megtépázták a környezetet: nemcsak a prédáikat ölték meg, de súlyos, szinte visszafordíthatatlan károkat okoztak a tengeri élővilágban. A dinamitos robbantás és a ciános halászat a nagyon érzékeny, lassan regenerálódó korallok számára mély sebeket okozott.
Sipadan annak köszönheti hírnevét, hogy bár közel van a szárazföldhöz, igen mély tenger öleli körbe. A szigettől mindössze néhány karcsapásnyira a több száz méteres mélység tátong alattunk, így a nagyobb tengeri állatok megfigyelésére is kitűnő a hely. A tengeri teknősök mellett a barrakuda rajok látványa nyújtja a legnagyobb élvezetet és egyre ritkábban ugyan, de felbukkannak pörölycápák.

Sipadan from Darek Sepiolo on Vimeo.


2004-ben a sziget „bezárását” követően egy találékony üzletember meglátta a lehetőséget abban, hogy San Francisco környékéről egy kiöregedett olajfúró tornyot telepítsen a szigettől nem messze.  A Seaventure torony a világon egyedülálló vízi búvárbázis, mely a sekély, 15 méteres vízben van rögzítve. A tornyon helyet kapott egy szálloda, egy étterem és egy búvárközpont is, így tökéletes háttértámogatást nyújtva a búvárkodás szerelmeseinek. A szobák klimatizáltak, a torony áramellátását pedig generátorok szolgáltatják. A külső helikopter-leszállót napozóterasszá és étteremmé alakították, és akinek még van energiája egy kis esti szórakozásra, választhat a karaoke bár, a mozi szoba és billiárd nyújtotta lehetőségek közül.

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr502352675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása