Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Jurassic Coast, az elveszett világ emléke

2010.10.22. 09:38 Qeki

Dorset tartomány a La Manche-csatorna partján fekszik Dél-Angliában. Dorset világhírét a Jurassic Coast névre keresztelt partszakaszának köszönheti, mely festői földrajzi adottságain kívül, geológiai kincseivel és nagyszámú, értékes őslény-fossziliával büszkélkedhet.

 

A 150 km hosszú partszakasz 180 millió év történéseit tárja a látogatók elé. A vidék szikláinak anyaga a triász, jura és kréta időszakban ülepedett le mikor ezt a területet trópusi tenger borította.  A partszakasz igen gyorsan erodálódik, így szinte maguktól kerülnek elő a kőzetben lévő fossziliák. Itt fedezték fel egy óriási méretű 150 millió évvel ezelőtt élt tengeri ragadozó koponyáját. A Plosaurusok közé tartozó hüllőkoponya 2,4 méter hosszú volt.


 

A dorseti partvidék legtöbbet fényképezett része Durdle Door, ez a hatalmas mészkőív az azonos nevű öböl keleti végénél ível át a tenger fölött. A különleges természeti képződmény igen megkapó látványt nyújt. Napfényes időben a türkizkék tengerrel és a fehér szikláival nyugalmat áraszt, míg vihar idején a felcsapó hullámokkal és misztikus hangulatával varázsolja el az embereket. A hatalmas hullámok következtében a puhább kőzetek erodálódtak.

 

A lenyűgöző vidék számos művészt megihletett 18-19-század festőitől egészen a 20-21. század filmes alkotóiig.

képforrás: flickr.com



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr292390294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása