Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Embertorony

2010.11.10. 13:26 Qeki

Az embertorony építő (castell) verseny egy hagyományos katalán szokás, mely a 18. század végéről, Tarragona környékéről származik. Franco hatalma alatt mindent üldözött, ami a katalán kultúrához tartozott, így egy ideig ez is tiltott volt. Ám, azóta Spanyolország más részein is elterjedt, de a legprofibbak a katalán területekről való csapatok.  

 

A „sport” lényege, hogy az egymással versenyző csapatok minél magasabb élő tornyot alkossanak. A résztvevő csapatok egy éven át készülnek és alaposan megtervezik a torony felépítését.

 

Legalul vannak a legerősebbek, akik a torony súlyát tartják, a legnagyobb tornyok esetén akár 100 főt is meghaladhatja, ez adja a stabil alapot. Természetesen a torony tetején a legkönnyebbek, többségében kisgyerekek vannak. A torony akkor van készen, ha az utolsó ember felmászva a torony tetejére felemeli négy ujját, mely a katalán zászló négy csíkját jelképezi.  A Castell-ek végül összedőlnek, ilyenkor a tömeg kapja el leugrálókat. A mutatvány nem veszélytelen, az elmúlt száz évben ennek ellenére csak egy halálos kimenetű baleset történt. Az átlagos tornyok 5-6 emeletesek, a rekordot egy 9 ember emeletnyi torony tartja.

 

Jellemzően a castellersek fehér nadrágot, színes inget (ez jelzi ki, melyik csapathoz tartozik) viselnek és a derekukra sálat tekernek, melyeknek hosszúsága attól függ, hogy milyen szerepet tölt be a toronyban.  Az alul levőknek vastagabb az öve, így könnyítve meg a mászást a csapat többi tagjának.

 

 

Végül két igazán elképsztő videó!

Casteller from Mike Randolph on Vimeo.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr522438337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása