Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A Félhold-tó oázisa

2011.02.22. 17:33 Qeki

 

Évezredeken át a Selyemút zarándokai és kereskedői számára, a Félhold-tó oázisa volt az utolsó állomás mielőtt szembesültek a Góbi-sivatag nehézségeivel. "Ez az oázis olyan szép, mint amennyire csábító egy nő!" - mondták róla.


 

Kína nyugati kapujának is nevezik a Dunhuang városától  hat kilométerre délre, a Góbi-sivatag homokdűnéi között elterülő oázist. A helyiek által Félholdnak nevezett tó, az elmúlt évezredek során mindig színültig töltődött. A terület mára azonban fokozottan veszélyeztetett. Az elmúlt 30 évben a vízszint fokozatosan csökkent amiatt, hogy a párolgás során elvesztett víz nem pótlódott.



 

 

Dunhuang városának lakossága az elmúlt években megduplázódott, a több millió lakos eltartásához nagy területeket vontak művelés alá, melyek öntözéséhez kutakat fúrtak, ennek következtében pedig a talajvízszint csökkent. Kísérletet tettek rá, hogy mesterségesen, vízvezetéken keresztül táplálják az oázis tavát, ám ez kudarcba fulladt. A törékeny sivatagi vízháztartás felborult. Kétségbeesetten próbálják megmenteni, ezért szigorú intézkedéseket hoztak: megtiltották az új kutak fúrását, az öntözést és újabb bevándorlók letelepedését Dunhang városában. Ha ezt a három szabályt betartatják, talán lesz jövője ennek a fantasztikus oázisnak.

Képforrás:flickr.com



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr232681135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kidwao 2011.02.22. 20:48:07

Jó kis oázis lehet, örülök h nem csak akkor kapcsolnak a helyiek amikor már késő.

A blog amúgy nagyon szuper, két hete hívta fel a figyelmem rá egyik ismerősöm, azóta elolvastam szinte az összes bejegyzést. Külön tetszik hogy csomó témához mellékelsz marha igényes HD videókat.

Egyszóval Qeki gratulálok a kitartásodhoz, remek oldalt hoztál össze!

egy nik a sok közül 2011.02.23. 13:40:47

@kidwao:

egy ilyen folyamatnak hatalmas a tehetetlensége, ha egyszer mozgásba lendül - tehát valsz már késő

Pierr Kardán 2011.11.05. 10:05:27

A második képen is látszik, hogy az oázistól kb. 300-400 méterre nagy zöld területek vannak. Egyrészt ott a város meglepően sok zöld felülettel, másrészt van egy mesterséges tó is párszáz méterre az oázistól.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2013.10.22. 07:34:01

az a baj a hellyel, hogy a szel pont az oazis fele tolja a homokbuckakat... ezert is csoda, hogy a felhold to megmaradt.
süti beállítások módosítása