Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Siena, a középkori városka

2011.11.11. 17:33 Qeki

Toszkána sokak szerint Olaszország legszebb vidéke, Itália lelke. Kulturális virágzását a XIV. és a XVI. század között a humanizmussal és a reneszánsszal érte el, amelyek innen terjedtek el egész Európába. Olyan művészek páratlan mesterműveit csodálhatjuk itt, mint Brunelleschi, Michelangelo, Raffaello, Botticelli és Leonardo da Vinci.


 

Olajligetek, gabona- és napraforgómezők, a Sangiovese szőlőültetvények tarkítják a tájat, a városkák házainak ablakában bazsalikom és rozmaring. Ez a vidék a chianti bor és az olívaolaj hazája.

 

Toszkána szívében fekvő, ősi etruszk város Siena, amely a középkorban érte el hatalma csúcsát. Az arisztokratikus Siena a középkorban Firenze nagy vetélytársa volt, építészetét azonban a gótika határozta meg nem a reneszánsz.
A város virágzását az 1348-as pestis járvány szakította meg , melyben a lakosság közel 60%-a meghalt. A Mediciek uralma (1559) alatt a város fejlődése megállt és megmaradt egy egységes, különös hangulatú, szépséges középkori városnak, ahol állnak a régi falak, szűk sikátorok, a nemesi paloták.

 

Az építészeti alkotásokra a sienna barna szín jellemző.A közelben  egy jellegzetes színű, oxidalapú földfesték alapanyagot bányásztak. A nyers (természetes) sziena sárgásabb, az égetett változat vöröses, barnás árnyalatú. Ez a meleg barna tónus különleges hangulatot kölcsönöz a városnak.

 

Siena három összefüggő dombon fekszik, Firenzétől 70 kilométerre. Európa legnagyszerűbb gótikus városa, a hagyomány szerint Senus, Romulus unokaöccse alapította.Cattedrale di Santa Maria Assunta 

A  gyönyörű gót katedrális a Duomo, a város legmagasabb dombján, 1229 és 1317 között több ütemben épült. A mai katedrális csak a kereszthajója lett volna az eredetileg tervezett óriási templomnak, ha ki nem tör a pestisjárvány. A főbejárat felett látható a Nap szimbóluma. A szószéken Nicola Pisano domborművei láthatók.

 

Belül fekete-fehér csíkos márvány oszlopok tartják a tizenkétszögű cikkelyes  kupolát. A padlózat márványburkolata intarziás, különböző jeleneteket ábrázol, melyeket csak szeptemberben takarnak ki.
A dómtól jobbra hatalmas torzószerű épület az 1339-es szándék maradványa, amikor a város elhatározta egy új főhajót építenek a dómhoz. Ha megvalósul, ez lett volna a keresztény világ legnagyobb katedrálisa. Befejezését a pestis, majd a Firenzei uralom akadályozta meg.


Piazza del Campo - Olaszország talán legszebb tere!

 

A város piactere volt, mely mostani formáját 1293-ban kezdte elnyerni, amikor a Kilencek Tanácsa, Siena akkori vezetői, ezt a területet szemelték ki a városháza számára.
A tér a Palazzo Pubblico felé lejt, kagyló alakú hajlásszögét a természet alkotta, a pirostéglás burkolat lerakását 1329-ben kezdték és 1349-ben fejezték be.
A városháza felé futó fehér terméskő stráfokkal kijelölt kilenc szegmens a Kilencek Tanácsa hatalmát, mások szerint a Madonna köpenyének a redőit jelképezi. A város életének központi tere, középen egy négyzetalakú kút található, a Fonte Gaia.

 

Itt tartják az olasz idegenforgalom fő attrakciójának számító Palio-t (700 éves írott múltja van) évente kétszer július 2-án és augusztus 16-án . A "palio" szó jelentése: festett vagy hímzett bársony- illetve selyemkendő, amelyet a középkorban a lovagi torna győztese nyert el. Ez egy nyereg nélküli, korhű jelmezekben tartott lóverseny a szűk Piazza del Campo-n.
Sienában a Palio az a többnyire festett selyemzászló, amelyet a Madonnának ajánlanak fel, és a verseny végén a győztes városnegyed kapja meg.


 

Torre del Mangia

 

A 102 méter magas tornyot Muccio és Francesco di Rinaldo építtette 1338 és 1348 között.
Siena messziről látszó jelképének a tetejére, ahonnan gyönyörű a kilátás, 505 lépcsőfok vezet fel. 102 méteres magasságával a második legmagasabb középkori torony Olaszországban.


Siena egy csodálatos történelmi város ahová érdemes visszatérni. Belvárosát az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr93371183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Héjj Szilárd Marketingarc · http://marketingarc.blog.hu 2011.11.18. 13:25:40

Gyönyörű város! Sajnos nem voltam még, de szeretnék!

JanDítě 2012.08.21. 01:15:37

utas és holdvilág :)