Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Lépcső a mennyországba

2011.11.24. 08:23 Qeki

Grúzia középső részén 10 km-re az egykor virágzó bányavárostól Chiaturától áll a Katskhi szikla, melyet régóta nagy tisztelet övez.

 

A szikla különleges adottságai és mitikus aurája révén már a pogányok termékenységi rítusainak is a központjában állt. A 4.században Grúziában Örményország után másodikként mint államvallást bevezették a kereszténységet. Nem sokkal később a 6.-8. század környékén épült fel az első kis templom a 40 méter magas szikla tetején.

 

Az oszlopos remeték a keresztény aszketizmus legkülönösebb megjelenítői. Az oszlopos aszkéták egy magasabb oszlopot építettek vagy választottak maguk számára, a tetején kb. 2 négyzetméteres felületű kőlappal, amit korláttal vettek körbe. Az élelmet létrán juttatták fel hozzájuk a tanítványok, követők. A remeték így szeparálták el magukat a zajos külvilágtól.

 

Jelenleg a Grúz Ortodox Egyház épít egy új kis templomot a szikla tetején, melyben egy itt elhunyt zarándok földi maradványai nyugszanak majd. A rozsdás, nyikorgó létra, melyen keresztül a templom megközelíthető talán a lépcső a mennybe?


 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr83407781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása