Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Euro2012 helyszínek Varsó, indul a fociünnep

2012.06.08. 15:10 Qeki

A 14. labdarúgó Európa-bajnokságot Lengyelország és Ukrajna közösen rendezi 2012. június 8. és július 1. között.

A lengyel fővárosban, Varsóban tartják az EURO2012 nyitó mérkőzését, két csoportmérkőzést, majd egy negyeddöntőnek és egy elődöntőnek is otthont ad.
A labdarúgó Európa-bajnokságra a rendezők egymillió turistát várnak, és úgy gondolják, hogy egy-egy turista átlagosan három-négy napot fog a rendezvény helyszínein tartózkodni.

Varsói Nemzeti Stadion

június 8., péntek
Lengyelország-Görögország 18 ó, Varsó

június 12., kedd
Lengyelország-Oroszország 20:45 ó, Varsó

június 16., szombat:
Görögország-Oroszország 20:45 ó, Varsó

negyeddöntő:

június 21., csütörtök:
Csehország-Portugália 20:45 ó, Varsó

elődöntő:

június 28., csütörtök:
Németország-Olaszország 20:45 ó, Varsó

A Varsói Nemzeti Stadion befogadó képessége 58 500 fő számára biztosít ülőhelyet.
A stadion teljes nézőtere fedett, a mozgatható tető garantálja, hogy minden kulturális és sportesemény az időjárástól függetlenül is megtartható legyen.


 
Az alábbi oldalon nagyszerű infografikát láthattok a stadionról.
http://infographics.blog.hu/2012/05/07/foci_eb_2012_nemzeti_stadion_varso

A mérkőzések közötti időben talán tehetünk egy villámlátogatást ebben a különösen szép fővárosban!

A 600 éves lengyel főváros Európa főnix madara. A II. Világháború óriási méretű pusztítást okozott a városban, azonban a lengyel nép hatalmas erővel és rendkívüli összefogással Varsót részben újjáépítette.
Festmények alapján a részleteket is megőrizve, eredeti formájában állították helyre az óvárost, az új modern városrész pedig ma már felhőkarcolóival Manhattant idézi.
1980-ban Varsó történelmi központja -az óváros a királyi palotával együtt- elnyerte az UNESCO Világöröksége címet (az újjáépítés ellenére).



Varsó (lengyelül: Warszawa) az ország középső részén, a Visztula (lengyelül: Wisła) folyó két partján levő síkságon helyezkedik el. Neve a legenda szerint Wars halásztól és a Visztula hableányától, Sawától ered.

Varsóban az európai építészet majdnem minden stílusa így a gótika, a reneszánsz, a barokk és a klasszicizmus is képviselve van, ugyanakkor egyike a legmagasabb épületekkel rendelkező európai városoknak.
Igazi zöld város, az össz zöldterületek nagysága a város területének 40%-t teszik ki, 82 park zöldell az épületek között és az egyetlen európai főváros, amely egy nemzeti parkkal (Kampinos-erdőség) határos.



Az óváros központja a Rynek (Főtér vagy Piactér). Az óvárosi piactér (Rynek Starego Miasta) középpontjában találjuk a Sellő (Syrena Warszawska) szobrát, mely Varsó városának címeralakja (felfegyverzett, bronz sellőszobor- 1850 körül alkották).



A Plac Zamkowyn (Palota tér) áll a Zsigmond-oszlop (1644), a 22 méter magas korinthoszi(eredetileg márvány) gránitoszlop, melyen III. Zsigmond király bronzszobra áll. 1596-ban ő tette át a királyi székhelyet Krakkóból Varsóba. A király alakját Clamente Molli olasz szobrász mintázta meg és Daniel Thym varsói öntőmester öntötte.
A hagyomány szerint valahányszor veszély fenyegeti Varsót, a király felemeli kardját, hogy megvédje szeretett városát.

Királyi Palota (lengyelül: Zamek Królewski w Warszawie) a város főterén a várban található. 1407 és 1410 között épült emeletes gótikus téglavár, 1568–1572 között felújították majd 1595-ben a lengyel király, III. Zsigmond kibővíttette.
A királyi palota arról is nevezetes, hogy 1791-ben itt hirdették ki a világ második demokratikus alkotmányát.
A II. világháború során a németek teljesen lerombolták, 1988-ra készült el a teljes rekonstrukció.



A fő sugárút a "Királyi út" (Trakt Królewski), amely a Királyi Palotát köti össze a Wilanow palotával. Az eredeti útvonala déli irányban a Lazienki-parkhoz és a Belweder-palotához vezetett. A Krakowskie Przedmiescie utca talán Európa legszebb utcája, itt találhatók a legszebb épületek, pl. a Szent Kereszt és a Szent Anna templom, az egyetem központi épülete stb.



Namiestnikowski-palota helyén már a 17. század közepe óta palota állt. Mai, klasszicista formáját 1919-re nyerte el. Felújítása után a Minisztertanácsnak adott otthont, fontos történelmi esemény színhelye volt, itt írták alá 1955-ben a Varsói Szerződést. A palota 1994 óta a köztársasági elnök hivatalos rezidenciája.



Szent Kereszt-templom (Koşciół qw Krzyża) a 17. században épült, az eredetit 1650-es évekbeli svéd invázió idején lerombolták. A mai barokk templomot Giuseppe Simone Bellotti tervezte és építette 1679 és 1696 között. A II. világháború során az épület súlyos sérüléseket szenvedett, és a templombelső legnagyobb része elpusztult.
A Szent Kereszt-templom főhajójában, az egyik oszlopba befalazva őrzik a Chopin szívét tartalmazó urnát. Chopin döntését a honvágy, illetve az akkoriban nem ritka élve eltemettetéstől való félelemmel magyarázzák.



Staszic-palota klasszicista stílusú épületét Antonio Corazzi építette 1820-23 között, később a Tudomány Barátainak Királyi Társaság székháza lett. A második világháború óta a Lengyel Tudományos Akadémia és a Varsói Tudományos Társaság székháza. Az épület előtt áll Nicolaus Kopernikusz (1830) emlékműve.



 

A Parlament(Szejm) épülete 1925 és 1929 között épült, Kazimiers Skórewicz tervei alapján. Az Art-Deco domborművek Jan Szczepkowski munkái.

A Kultúra és Tudomány Palotája (1955)- Európa 12. és Lengyelország ma is legmagasabb épülete. A szocialista-realista torony Sztálin ajándéka volt és a moszkvai Lomonoszov Egyetem mintájára készült.
230,68 m magas beleértve a csúcsát is, 42 emelet, 3288 helyiség, 1 millió m3 beépített tér. A 30. emeleti 114 méter magasan fekvő kilátóteraszra expressz liftekkel juthatunk fel és gyönyörű körpanorámában csodálhatjuk Varsót.


 
Barbakán (Körbástya) A vörös téglafal amely körbeveszi az óvárost, talán leglátványosabb kapuján, a Barbakánon át léphetünk a házak közé. A vöröstéglákból készült körbástyát eredetileg a velencei Giovanni Battista tervei alapján építették 1548-ban. A háború alatt ez is elpusztult, 1953-1954 között épült újra.



Wilanów- a lengyel királyok nyári rezidenciája ( III. Sobieski János király vidéki rezidenciája). A barokk kastélyt a 17. század végén épült Agostino Locci építőmester tervei alapján. A Wilanów elnevezés olasz eredetű, a latin Villa Nova (Újváros) elnevezésből ered. A kastélyban megtekinthetőek a királyi lakosztályok, a lengyel és európai festészet részben nagy értékű remekeiből álló galéria, továbbá egy gyűjtemény a lengyel portréfestészet alkotásaiból a 14-19. századig.
A kastély területén, a régi Versenyistállóban található Európa első, 1968-ban alapított Plakátmúzeuma.



Lazienkowski Park- Királyi Fürdőpark. A 80 hektáron elterülő fürdőparkot a 17. században hozták létre. A "Vízre épült palota" klasszicista stílusban épült két tó közzé. A tavakat a palota mindkét oldalán csatornák kötik össze, ettől úgy látszik mintha  szigeten állna . Eredetileg egy herceg építtette kisebb nyári pavilonként, fürdőházként.
1926-ban emeltek itt Chopin-nek emlékművet. A nácik Lengyelország megszállása után nemcsak Chopin darabjait tiltották be,  még a szobrát is felrobbantották, darabjait pedig egy vaskohóba szállították. A szobrot 1958-ban készítették el újra és visszahelyezték eredeti helyére . A szobor előtt áprilistól szeptemberig vasárnaponként Chopin-koncerteket tartanak.


 

 

A park felett magasodik a Belweder-palota, a nagy állami fogadások helyszíne. Sokáig ez volt a köztársasági elnökök rezidenciája.
 

 

Varsói Felkelés Múzeuma
A múzeumnak helyet adó erőmű 1908-ban épült. A jelenlegi funkcióját 2004-ben kapta, a felkelés 60. évfordulóján. A többszintes épületben a város legtragikusabb korszakának, a második világháború alatti német megszállásnak, a két nagy felkelésnek és a harcokat követő megtorlás több százezer áldozatának állítanak emléket.
A több emelet magas egybefüggő belső térbe egy hajdani bombázót, és mozit is elhelyeztek.


 

A vörös téglából épült, lépcsőzetes homlokzatú főtemplom, a Keresztelő Szent János-székesegyház, a lengyel királyok egykori koronázótemploma.

Az első Nobel-díjas nő, a lengyel származású Madame Curie (Maria Sklodowska) életét és munkásságát bemutató emlékmúzeum.

És még folytathatnánk...


Pár óra és kezdődik az EURO2012 Lengyel-Ukrán Labdarugó Európabajnokság!
Hajrá! Jó szurkolást!



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr234573787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása