Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Régi idők kávéházai

2012.07.19. 12:54 Qeki


Tükrök, festmények, csillárok, színes kárpit a falakon, plüss kanapék, márványasztalok, kényelmes székek, kávé-és süteményillat a levegőben, elegáns, udvarias pincérek egy hamisítatlan tradicionális kávéház jellemzői.
Konstantinápolyban 1554-ben nyitották meg az elsőt, majd 1650 után Európa nagyvárosaiban is egymás után nyíltak meg a szebbnél-szebb kávézók először csak a férfiak számára, később azonban a hölgyek is látogathatták őket. 

Gerbaud Kávéház2.jpg                  Gerbeaud, Budapest, Magyarország

Európában a kávéfogyasztás népszerűvé válása egybeesett a városiasodás és a polgárosodás előretörésével. A felgyorsult életritmus, a megnövekedett szabadidő, a városok fejlődése maga után vonta a társas időtöltés igényét.
A márvány asztalok, a thonet székek és a fa újságtartók a bécsi kávéházak újításai voltak, melyek világszerte elterjedtek és a korabeli kávéházak elengedhetetlen berendezési tárgyai lettek. Később, ahogy több időt töltöttek a kávéházakban megnövekedett az igény a különböző szórakozási lehetőségek iránt, mint pl. a sakk, a dominó, egyes kártyajátékok, és 1706-ban megjelent a biliárd is.
A művészek korán felfedezték a kávéház adta lehetőségeket, nemcsak kávézásra, beszélgetésre, újságolvasásra tértek be, hanem itt alkottak, politizáltak, filozofáltak, komponáltak.
Különleges atmoszférájának köszönhetően a tradicionális kávéházak népszerűsége töretlen. A régi idők kávéházait az utazók, turisták milliói keresik fel, hogy magukba szívják a régmúlt idők szellemét.

2011-ben az UNESCO szellemi kulturális örökségként a bécsi kávéházakat a világörökség részévé nyilvánította.

Egy válogatás a gyönyörű kávéházak közül rangsor nélkül!

Café Sperl, Bécs, Ausztria

Cafe Sperl, Bécs, Ausztria.JPG

Cafe Sperl2.jpg

Caffé Florian, Velence, Olaszország

Cafe Florian, Szent Márk tér,Velence,Olaszország.jpg

Cafe Florian.jpg


A Caffé Florian a velencei Szent Márk téren 1720-ban nyitott meg. Elsőként ebbe a kávéházba engedték be a nőket.

Café Majestic, Porto, Portugália

Cafe Majestic1.jpg

Cafe Majestic, Porto,Portugália.jpg

Antico Caffé Greco, Róma, Olaszország

Antico Caffé Greco, Róma Olaszország.jpg

Antico Caffé Greco3.jpg
Róma legismertebb kávéháza az Antico Caffé Greco  1760-ban nyitott  és azóta folyamatosan üzemel. A Spanyol lépcsőtől (Scalinata della Trinità dei Monti) nem messze a Via dei Condotti 86-ban működő kávéház sok hírességet látott. Művészek, zeneszerzők, hírességek törzshelyévé vált: Liszt Ferenc, Goethe, Gogol, Twain, Rossini, Wagner, Berlioz, Mendelssohn, Bizet, Byron…

Le Procope, Párizs, Franciaország

Le Procope2.jpg

Le Procope1.JPG

Le Procope,Párizs, Franciaország.jpg
Franciaország leghíresebb kávéháza a Cafe le Procope lett, 1686-ban nyitotta meg kapuit. A szellemi elit találkozóhelye volt a 18. században, köztük Voltaire, Benjamin Franklin és Thomas Jefferson. 1989-ben a 18. századi stílusával megegyezően újították fel.

Café Central, Bécs, Ausztria

Cafe Central, Bécs, Ausztria.jpeg

Cafe Central1.jpg
The Grand  Café, Oxford, Anglia

The Grand  Cafe Oxford, Anglia.jpg

Grand Café, Oxford, Anglia.jpg

Café de la Paix,Párizs,Franciaország

Café de la Paix,Párizs,Franciaország.jpg

Cafe de la Paix1.jpg

Confeitaria Colombo, Rio de Janeiro, Brazília

Confeitaria Colombo, Rio de Janero, Bazília.jpg

Les Deux Magots, Párizs, Franciaország

Les Deux Magots1.jpg

Les Deux Magots,Párizs, Franciaország.jpg

Café Imperial, Prága, Csehország

Cafe Imperial, Prága, Csehország.jpg

Cafe Imperial3.jpg

Café de Flore, Párizs, Franciaország

Cafe de Flore, Párizs,Farnciaország.jpg

Cafe de Flore1.jpg

Centrál Kávéház, Budapest, Magyarország

Centrál Kávéház, Budapest,Magyarország_1.jpg

central1.jpg

1887-ben nyílt meg a Centrál Központi Kávéház Quittner Zsigmond tervei alapján Erényi Ullmann Lajos építtetett e. A kávéház a szellemi élet központja volt, törzsvendégei között írók, költők, szerkesztők pl. Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Osvát, Kosztolányi, Krúdy, Ignotus, Szabó Lőrincz, Tóth Árpád, Kaffka Margit, később Illyés Gyula, Tamási Áron, Veres Péter…

Gerbeaud, Budapest, Magyarország

Gerbeaud, Budapest,Magyarország.jpg

Gerbeaud Kávéház.jpg

New York Kávéház, Budapest,Magyarország

New York Café_1.jpg

New York Kávéház1.jpg

New York Café.jpg
New York Életbiztosító Társaság palotája (jelenleg Boscolo Luxury Hotel) 1894. október 23-án nyitott a Nagykörúton Hauszmann Alajos, Korb Flóris, Giergl Kálmán tervei alapján épült. Az eklektikus stílusú palota földszintjén a New York Café -ban irodalmi és művészi asztaltársaságok alakultak, a földszinten Bródy Sándor, Nagy Endre és Kemény Simon…, a karzaton a későbbi nyugatosok Osvát Ernő, Heltai Jenő, Herczeg Ferenc, Ignotus és Ady Endre vezetésével, pár évig itt szerkesztették a folyóiratot.

A UCityGuides.com internetes útikalauz top 10-es listája alapján a budapesti New York Kávéház a világ legszebb kávéháza (2011).




A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr604665440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aszta 2012.10.22. 17:32:51

When the head of the French Patisseurs was here in Budapest, he said he doesn't know another sweetbaker/ patisseur/ konditorei family in Europe where the same family has been continuing the tradition for 140 years, like the Auguszt family has in Budapest Hungary!

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2012.10.22. 20:52:15

@Aszta: A sorozat folytatódik hamarosan! Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a méltán híres Auguszt családi cukrászatra!

Gabca75 2014.07.08. 18:16:19

Igaz nem klasszikus kávéház, de nagyon illik a sorba a párizsi Angelina. Életem legjobb forró csokiját és macaronját itt kóstoltam. És nem mellesleg gyönyörű!...
süti beállítások módosítása