Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Biciklivel keresztül Izlandon

2014.02.15. 10:55 Qeki

"Bringával átkelni belső-Izland egyik leg­el­ha­gya­tot­tabb homoksivatagján ma is olyan kalandnak számít, amire csak az igazán meg­szál­lot­tak vállalkoznak. Ám a kifogástalan angol ú­ri­em­ber­nek, Horace Edward Stafford Dallnak mindez már 1933-ban sikerült, és a cipője se lett sáros. A Sprengisandurnek nevezett vidék egy elhagyatott vulkanikus fennsík Izland szívében, ami több mint 200 kilométeren át húzódik a Hofjökull és a Vatnajökull-gleccserek között. A neve lefordítva „Lóhalálsivatagot” jelent, a homokot (sandur) és a hátaslovak kifulladásig történő hajszolását (sprengja) jelentő szavakból, mivel ha valaki a fejébe vette, hogy átkel ezen a minden lakott területtől távol eső, hideg és kietlen tájon, valóban lóhalálában kellett vágtatnia ahhoz, hogy civilizált területre érjen még azelőtt, hogy kifogyna az élelmiszerből.

snowfallexport.jpg

Ez azonban egyáltalán nem rettentette el a megrögzött angol biciklistát, fotográfust, optikust és feltalálót, Horace Dallt (1901-1989), aki amikor nekiindult az izlandi pusztaságnak, már látott egyet s mást életében. Akkor már bejárta Lappföldet, és ő volt az első, aki hűséges kétkerekűjével átkelt az Atlasz-hegységen is, ami akkoriban annyira extrém formája volt a turizmusnak, hogy amint megtalálták, rögtön le is tartóztatták kémkedésért. Senki nem tudta elhinni ugyanis, hogy csupán jókedvében poroszkál az Isten háta mögötti hegyvidék embertelen sziklameredélyei között. Onnan végül a francia Idegenlégió szabadította ki." Az cikk folytatását itt találjátok!


Horace Dall útját dolgozza fel a Vs.hu egy különleges technika segítségével, újszerű formában, melyről itt olvashattok többet:

"A Snow Fallnak nevezett formátumot a New York Times használta először egy lavináról szóló cikkükben, innen a név. Technikailag abban egyedi, hogy a HTML5 és a CSS3, no meg némi scriptelés segítségével egy koherens felületen jelenít meg minden multimédiás elemet, amelyek így szerves elemét képezik a történetmesélésnek - nem kell külön galériát kattintgatni, videót lejátszani, minden be van építve az olvasás folyamatába. Mi is ezért szeretjük: kimondottan magazinos tartalmakhoz alkalmas, amelyeknek az olvasása hosszabb időt igényel, de olyan látványos és könnyen fogyasztható, vagy éppen művészi elemeket tartalmaz, amelyek magával ragadják az olvasó figyelmét. Minden cikk teljesen egyedileg készül és épül fel, alapos webfejlesztői munkával, és a jövőben vendégművészeket is hívunk a tervezésükhöz, hogy mindegyik egyedi legyen valamiben."  

Vámosi Gergő



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr65813672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása