Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Elhagyatott helyek: Leh palota

2014.02.21. 08:22 Qeki

Az indiai Nyugat-Tibet (Ladakh) a  "magas hágók földje", melynek fővárosa, Leh, a Himalája elzárt hegyláncai között 3600 méter magasságban épült.

A Leh város központjában, a Tsemo hegyen magasodó  kilencemeletes királyi palota úgy uralja a városképet, mintha a lhászai Potala-palota mása lenne.  A kilencemeletes palotát a legnagyobb ladakhi király, Singge Namgyal (Szenge Namgjal, az Oroszlánkirály 1570–1642) építtette a XVII. század elején.  A közel ezer évig fennálló független ladakhi királyságnak Zorawar Szingh hadvezér vetett véget: a hindu rádzsputokból és szikhekből álló hadserege 1834-ben könnyedén elfoglalta a lehi királyi palotát, Ladakhot pedig hosszú időre Dzsammu és Kasmír állam kebelezte be. A ladakhi nemesi gyűlést feloszlatták, a királyt megfosztották a hatalmától, így a palota a XIX. század közepe óta üresen áll, a királyi család a Stok palotába tette át székhelyét.
A palota régészeti szempontból a legfontosabb épületek egyike Indiában.  A tibeti építők fejlett mérnöki konstrukciójának tanulmányozása mellett kulcsfontosságú szerepe van a ladakhi történelem és kultúra megismerésében is.

A palota belseje egy látszólag soha véget nem érő sötét labirintus  üres szobákkal. A közel 200 éve üresen álló épületből már minden értékeset eltávolítottak szinte csak a falak állnak, de egy kis fantáziával nem nehéz elképzelni milyen lehetett eredeti pompájában.

leh palace kashmir ladakh india 15.jpg
A hegyen magasodó palotából elénk tárul az egész város, a városfalon belül álló óvárossal, melynek revitalizációja jelenleg is folyamatban van.
Annak ellenére, hogy India hét csodájának egyikeként  tartják számon, a Leh Palota kevéssé látogatott, évente mintegy 70 ezer látogatót vonz, többségük  indiai. Úgy tűnik kultúrtörténeti jelentősége miatt az állam a hanyatlás és pusztulás ellenére is helyreállító munkálatokba kezdett.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr175825076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

कैसे हो 2014.07.08. 18:17:50

"kevéssé látogatott, évente mintegy 70 ezer látogatót vonz, többségük indiai" Ez főként a nagy magasság miatt van, amihez akklimatizálódni kell - ami 2-3 napot is igénybe vesz. A turistáknak ez az idő "drága" és hozzátartozik a dologhoz, hogy Lehben sem tuk-tuk, sem biciklis riksa sincs, tehát keményen kell gyalogolni és lépcsőt mászni. Én 65 éves vagyok, de 3 nap után sem tudtam magam rászánni a felmenetelre a huszonéves társaimmal együtt... :)
süti beállítások módosítása