Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Coimbra - félúton Porto és Lisszabon között

2014.02.26. 07:38 Qeki

Lisszabon mellett Porto is elérhető repülővel - bár egyszeri átszállás szinte biztos. A portoi landolás után busszal jutunk a nagy egyetemi hagyományokkal rendelkező Coimbrába. Az utat nagyjából végig eukaliptusz erdők szegélyezik. Hogyan is kerül Portugáliába az ausztrál őshonos eukaliptusz? Portugália éghajlati adottságai miatt sok az erdőtűz. A fák pótlására uniós ötlet - gyorsan növő fafajta - eukaliptusz! Csak az eukaliptusz picit magasabbra nő, mint a honos testvérei. Ezzel elveszik a helyi fák életterét, és most ez a gond ... De most megérkeztünk a célhoz. A római, mór és rövid spanyol uralom után a Hódító Alfonz - Portugália első királya a várost tette székhelyévé 1145-ben, és ez 1260 így is maradt. 1260-tól Lisszabon lett a főváros, de most maradjunk Coimbrában.

Port_100n.jpg

Este a városban nagy a nyüzsgés, a hírek szerint kendőfesztivál van éppen. Népviseletbe öltözött nők, férfiak hangszereikkel tartanak felvonulást és örömmel és barátsággal fogadják a szájtátó idegeneket.

Az 1290-ben Lisszabonban alapított egyetem 1537-ig többször váltott székhelyet a a két város között, Coimbrába először talán az 1300-as évek elején költözött. A város közepén emelkedő dombra, a 16. században épült III. János palotája ad otthont ma is az egyetemi épületeknek.

Port_108kn.jpg
Az egyetemen híres és megtekinthetők a díszterem, az "azulejos" - csempékkel díszített oktatótermek, a 18. században épült könyvtár. Az itt magasodó óratornyot vélhetően a harangjának hangjáról keresztelték Kecske toronynak.

Szép kilátás nyílik innen az óvárosra. A látvány uralja a 12. században épült, erődszerű régi katedrális - a Sé Velha. Portugália legszebb román stílusú épületének tartják.

Az új, Sé Nova katedrálist jezsuiták építették a 17. századtól, az egyetem közelében. A belső teret késő 17. századi hatalmas, aranyozott famunka díszíti.

Port_132n.jpg
A Rio Mondegon Pedro e Ines Hídon jutunk a túloldalra. A híd két ága egy nagyobb teraszon, középen találkozik. Nevét - egy tragikus sorsú portugál szerelmespárról kapta. A Mondego partján álló szent Klára kolostort 1330-ban Izabella, Dénes király felesége alapította. A templomban van a város védőszentjének a kolostort alapító Portugáliai szent Erzsébet - II. András magyar király dédunokája - sírja is.

A folyó túloldaláról a várdomb feltáruló pazar látványával hagyjuk el Coimbrát.Utunk következő állomása egy másik egyetemi város, Aveiro. Itt csak rövid kávé . sör szünet.Aveiro az óceán partjára épült, tündéri kis város, fantasztikus színekkel. 1575-ig népszerű kikötőváros, de ekkor egy vihar homokzátonyt épít, amivel a várost elrekeszti a tengertől. Mára a megmaradt csatornák, azon közlekedő hajók - persze, hogy, Velencét juttatják az eszünkbe. A lagúna partján gondolához hasonló vízi járművek - csakhogy ezek színesek és vitorlával vannak felszerelve. És itt még a fák is színes ruhát viselnek.

A másik közeli kis város Ilhavo. Ide a Tengerészeti múzeum modern épülete miatt látogattuk. A múzeumban a hajózás és a tőkehal halászat emlékei láthatók. A hajófedélzetet idéző érdekes épületegyüttes a modern építészet egyik kitűnő alkotása. A tervező a lisszaboni ARX Portugal Arquitectos Iroda.

A napot a homokos óceán parton fejezzük be, az idő csak a bátrak számára volt fürdésre alkalmas az amúgy sem túl meleg vízben.

Port_158n.jpgFotók és szöveg: Farkas Imre (facebook.com/UtazzPixelekkel)



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr35833227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása