Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Szicília: Palermotól Ericéig

2014.03.19. 09:45 Qeki

Palermo a sziget ősi fővárosa közigazgatási központja és legfontosabb kikötője. Palermó helyzeténél fogva végigélte a szigetet meghódító népek, birodalmak, királyságok kényeit - kegyeit az Addaura-barlangokban talált őskori rajzoktól napjainkig. Sok normann-kori emlék található itt. Itt található a Palazzo dei Normanni, mely eredetileg az arab hódítók erődje volt, mely területen az éppen ott uralkodó vagy átépíttette vagy új épületet emelt. így ma hatalmas barokk főhomlokzat sok normann kori belsőt rejt. A város egyik kiemelkedő épülete a Dóm. A dóm XII. századi, normann alapítású, a tér oldali homlokzat látványossága a XV. században épített, három hajós loggia, szicíliai-spanyol díszítéssel.

Nyüzsgő nagyváros, zajlik az élet az utcán. Időnként a szűk utcákon nem egyszerű közlekedni - még gyalogosan sem. A piacon nagyon gazdag a választék, különösen a tenger adta árukból.
Monreale település - neve az I. Roger szicíliai nagyherceg palotájáról kapta nevét. A sziget egyik legfontosabb építészeti emléke a normann korból származó, egyik legnagyobb székesegyház - kolostor együttes.

 A dóm szentélye, melyet a hajótól korlát választ el, mozaikjai Krisztust ábrázolják, alatta a Madonnát angyalokkal, apostolokkal, szentekkel. A régi Benedek-rendi kolostorudvar változatosan megmunkált, mozaikberakásos iker oszlopai teszik még különlegesen széppé ezt a helyet. Látványos a templom külső szentélyzáródása, színes lávakőből készített mór stílusú mintázat díszít.

A sziget belseje felé indulunk, Segesta a célunk. a település két, ókori görög emléke van, az antik színház és a már messziről jól látható templom. A város hol görög hol pun fennhatóság alatt állt, majd vandálok és arabok dúlhatták fel, a történet eddig ismert. A színház a római korban épült a helyi adottságokat kihasználva. A nézőtérről csodálatos a castellamare öböl és a környező hegyek adta díszlet.

 A templom egy befejezetlen dór stílusú épület, talán áldozóhelynek használhatták az itt maradt görög utódok. A látogatásunk idején Jiménez Deredia érdekes szobra díszítették a templom környezetét. Az aratás javában zajlott, gyönyörű látvány volt színekben bővelkedő dimbes-dombos táj.

Ennek a történetnek az utolsó állomása Erice. A tengerparti Trapaniból drótkötélpálya vezet a 760 m magasságban fekvő városhoz. Az ókorban Venus Ericyna termékenységistennő - nagyon fontos kultuszhelye volt.

 A dóm, a Chiesa Madre egy ókori szentély alapjaira épült, a harangtoronnyal együtt a XIV. században. Erice igazi látványossága a Castello Normanno, a város fellegvára. A Venus Erycina-szentély helyére két erődöt is építettek, innen nyílik a környékre a legszebb kilátás.A kőburkolatú utcák az esti fényben igazi középkori hangulatot idéztek.

Fotók és szöveg: Farkas Imre (facebook.com/UtazzPixelekkel)



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr395864255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása