Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Hétköznapok a kecsua indiánok között

2014.04.23. 17:26 Qeki

A legtöbben azért keresik fel Perut, hogy a Machu Picchut, Cuscót és a többi közelben található, az inkák korából származó emléket látogassák meg. A perui emberek jelentős része a kecsuák leszármazottja, de a mindennapi életben már kevesen hordozzák magukkal az inka kultúra hagyományait.

Cimkep - Kecsua indianok.jpg

Nekünk volt szerencsénk eljutni Patacanchába, egy kis kecsua közösségbe az Andok vonulatai között. Olyan volt mintha visszamentünk volna párszáz évet az időben, az emberek a mai napig színes, kecsuákra jellemző népviseletet hordanak, a ruhájukat saját maguk szövik és természetes színezékekkel festik.

Kep 2 - Kecsua indianok.jpg

A zord időjárási körülmények között, közel 4000 méter magasan, a burgonya százféle változatán kívül nem sok minden terem meg, így a krumpli jelenti az állatok melletti (amelyet főleg ünnepnapokon esznek) fő táplálékforrást.

Kep 3 - Kecsua indianok.jpg

Ollantaytambóból, az inkák egyik legfontosabb városából, úttalan utakon a helyi önkormányzat terepjáróval jutottunk el a faluba, segítettünk az élelmiszerosztásban és így néhány napot együtt tölthettünk ezekkel az egyszerű, de nagyon kedves emberekkel.

Kep 1 - Kecsua indianok.jpg

Az ő hétköznapjaikat éltük, segítettünk krumplit válogatni – mindegyik fajtának megvan a saját felhasználási módja, birkát terelgettünk, ami közben a nyáj egy részét majdnem elvesztettük, illetve vigyáztunk a gyerekekre a családnál, ahol laktunk. A kommunikáció nem volt mindig egyszerű, a helyiek nagy része ugyanis nem beszéli a „hódítók nyelvét”, így csak a közösség néhány tagjával tudtunk spanyolul beszélni, a többiekkel maradt a mosolygás és a bólogatás.

Kep 4 - Kecsua indianok.jpg

Ahogy bárhol, ahol jártunk a világban, itt is a gyerekekkel értettük meg magunkat leginkább. Az első pillanattól szívesen játszottak velünk vagy éppen pózoltak a fotókon, amit utána persze a fényképezőgép kijelzőjén vissza is akartak magukat mindig nézni. A szívünk azért elszorult attól, ahogy láttuk, hogy gyerekek bőre a hideg és a magaslat miatti erős UV-sugárzás mindenhol megviselt, az arcuk szinte sebesre pirult, míg a lábukat olyan kéreg borítja, mint itthon egy öregemberét. Láthatóan őket ez nem nagyon zavarja és kevés helyen találkoztunk ennyi önfeledten mosolygó gyermekarccal.

Kep 5 - Kecsua indianok.jpg

A család, amelynél megszálltunk egészen különleges volt. Juan és Elena korábban egy pici házban éltek, amelynek egy szobája volt, az egyik felében a konyha, a másik felében pedig felül az ágyak, alul pedig az állatok fekhelye. Ma már három gyermekük van, és egy nagyobb házat építettek, a kis ház pedig megmaradt konyhának. Itt főztünk közösen velük, amely során a főnök a legidősebb fiú, Alberto volt, aki jól boldogult a konyhában, és közben oda tudott figyelni a kistestvéreire is. A tűz mellett rengeteg érdekes történetet hallhattunk a spanyolul jól beszélő Juantól, többek között arról, hogy milyen komoly veszekedés volt a napokban a törzsi tanácsban. Történt ugyanis, hogy egy fiú megszöktette az egyik lányt és mindenki a másikat hibáztatta a történtekért, ami miatt éjszakába nyúlóan ülésezett a tanács ottlétünkkor. 

Kep 7 - Kecsua indianok.jpg

A legkisebb lány Madaline különösen összebarátkozott Gáborral, állandóan az ölében akart lenni, többször ott is elaludt. A törzs idősebb tagjaival is sikerült megismerkednünk, egy kedves öregasszonnyal például hosszasan mosolyogtunk egymásra és próbáltuk elmutogatni, amit mondani akartunk.

Kep 8 - Kecsua indianok.jpg

Nagyon különleges élmény volt néhány napot ebben a kecsua közösségben töltenünk. Szívet melengető volt látni, hogy ezek az emberek milyen boldogok azzal a kevéssel amijük van, a kevéssel, amit tudnak a világról. A nagy részük sosem jutott messzebbre a falutól annál, mint ameddig az állatokat terelgetik nap mint nap. Minket pedig a kulturális és nyelvi akadályok ellenére is hihetetlen melegséggel fogadtak, pedig csak némi lisztet, gyümölcsöt és cukrot vittünk ezért cserébe. Reméljük majd egyszer visszatérhetünk ebbe a faluba és megtudhatjuk, hogy Alberto, aki sokkal okosabbnak tűnt a társainál, lesz-e az új törzsfőnök, illetve Madeline olyan szép nő lesz-e, mint amilyen kislánynak volt.

Kep 6 - Kecsua indianok.jpg

Ha a jövőben is figyelemmel szeretnéd követni Gábor és Rachele további érdekes utazási élményeit, akkor lájkold a Facebook oldalukat és olvasd a legújabb sztorikat a Surfing the planet blogon.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr586070840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása