Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Szent patkányok temploma

2011.07.01. 18:35 Qeki

Van a világnak egy különleges szeglete, ahol a patkányokat nem irtják, hanem a legnagyobb becsben tartva, igazi szent állatként tisztelik.

 

 

Az indiai Dashaban álló Karni Mata hindu templom kívülről úgy néz ki mint egy szokásos templom, ám belépve a hívőket több ezer patkány fogadja.

 

A legenda szerint Karni Mata egy középkori szent hindu asszony (aki valójában Durgának, a hatalom és győzelem istennőjének reinkarnációja volt) csodatevései révén, kasztjának a Charannak a legbefolyásosabb vezetőjévé vált. Mikor elvesztette saját fiát, Yamát, a halál istenét kérte engedje hozzá vissza, de nem járt sikerrel, mert a gyermek  már reinkarnálódott. Karni Mata ekkor alkut kötött, hogy a családja elveszített tagjai haláluk után patkányként térnek vissza a földi világba, és patkányok maradnak egészen addig, amíg újjá nem születhetnek emberként, ugyanabban a családban.

 

A templomban jelenleg kb. 20 000 patkány él, akiket a hívők etetnek, itatnak, sőt a templomnak saját szakácsa is van, aki a  rágcsálókra főz. Hindu kegyhely lévén a cipőt le kell venni a templomba való belépéshez, de ez a zarándokoknak nem okoz problémát. Kifejezetten szerencsésnek mondhatja magát az, akinek egy patkány szalad át a lábfején, pláne ha albínó példányról van szó.

 

A patkányokat olyannyira nagy becsben tartják, hogy ha valaki véletlenül rátapos egy patkányra vezeklésül egy arany vagy ezüst patkányszobrot kell a templomnak ajándékoznia. A rágcsálókat a templom fölé kifeszített hálókkal védik a galambok ellen, mert előszeretettel csapnak le egy-egy bébipatkányra.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr783030839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.hirzabalo.hu · http://www.hirzabalo.hu 2011.07.02. 00:14:18

És még azon csodálkoznak az indiaiak, hogy mindenkinek cifrafosása van :(

5677467676768 2011.07.02. 03:35:40

Itthon meg a dögkútból esznek. Biztosan nem a hívőkből tevődik össze az indiai Mensa tagok kasztja :D

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.02. 06:30:12

Gusztustalan ez az egész. Soha nem is rajongtam ezért az elmaradott Indiáért.

lobster thermidor 2011.07.02. 08:07:04

Szívből gratulálok az előttem szólók felvilágosult, széles látókörről tanúbizonyságot tevő megnyilvánulásához.
Gondolom Soroksárnál távolabbra még nem jutottak el, legyen az a legnagyobb úti élmény, életük hátralévő részében...

Bobby Newmark 2011.07.02. 08:57:52

@lobster thermidor: Az egy dolog, hogy érdekes, hogy van ilyen is, de a mezítláb bokáig patkányszarban-húgyban mászkálásért hadd ne kelljen már rajongani...

A patkányokat bírom nagyon, értelmes állatok, tartottam is egy időben egyet, de ezek az állapotok borzalmasak. (azok a kis fekete "rizsszemek" mindenfelé, még a tejben is a patkányszar) És szerencsétlen állatoknak sem igazán ideális a szitu, nézd meg annak a nyomorultnak a szemét a videó elején! Plusz soványak, csapzottak, nincsenek jól tartva. Iszonyú.

a szomszéd cigányember 2011.07.02. 09:04:12

kedves hülyék. India pont azért csodálatos, mert minden van. én azt kívánom lássátok egyszer.

2011.07.02. 09:23:33

@lobster thermidor: Mondd, arról mi a véleményed, hogy az indiaiak a Gangeszban fürdenek? Az igazsághoz hozzátartozik, hogy közben oszló hullák úsznak el mellettük... jópár ilyen képsorozat kering a neten. Az indiaiaknál tényleg nincs valami rendben. Jó, sokan vannak, nyomor van, de ez a vallási fanatizmus már-már félelmetes.

Pityipű (törölt) 2011.07.02. 09:39:57

Úgy bírom, amikor a felvilágosult nyugat mindenkinek meg akarja mondani, hogy mi az okosság. Semmi közünk hozzá, hogy élnek. Én is rosszul vagyok tőle, de eszembe nem jutna itt kioktatósat játszani. A franciák fürdeni se szoktak, az gondolom nem zavar.

Bobby Newmark 2011.07.02. 09:45:30

@Pityipű: Ezt úgy mégis, ki csinálja? Szerinted itt közülünk ki megy oda az indiaiakhoz, hogy megmondja, hogy kellene nekik élni?

Harcolj csak az árnyékokkal, nagyon értelmes elfoglaltság...

De véleményünk azért lehet róla? Megengeded?

pHérték 2011.07.02. 09:48:47

"Ős patkány terjeszt kórt..."

Leonard Zelig 2011.07.02. 10:00:59

@HUN_Sector: Oszló hullákat hol láttál a Gangeszben, okosgyerek? A hullákat máglyára rakják és elégetik, legfeljebb a hamu oszlik a Gangeszben.

Bobby Newmark 2011.07.02. 10:25:40

@Leonard Zelig: Vagy inkább csak megperzselődik a hulla, és amikor elég a máglya és szétesik, akkor becsobban a vízbe. A Gangesz halai meg egyébként rászoktak az emberhúsra.

Csak hogy képben legyél...

www.indavideo.hu/video/Halott_ember_a_Gangeszben

5677467676768 2011.07.02. 11:30:16

@Leonard Zelig: kérdezz meg valakit aki a krematórium-bizniszben utazik van-e Indiában elég fa és idő szabad levegőn a megfelelő égetéshez?

@Pityipű: Az a baj, hogy itt is élnek, gyerekházasságokat kötnek, több esetben antraxos állatok húsátbányászták ki dögkútból. Nem hiányzik ez nekünk, mi már leszoktunk a kalandozásról.

Pityipű (törölt) 2011.07.02. 13:15:36

@Bobby Newmark: Én általánosságban írtam a jelenségről. Hogy magadra vetted, arról én nem tehetek, de biztos megvan az oka. Harcolj csak az árnyékokkal...

@5677467676768: Ha idejönnek, az már egy más kérdés. Aki idejön, az tartsa be a mi szabályainkat. Az adott országban az adott szokások és szabályok szerint élni.

pHérték 2011.07.02. 13:32:09

@Pityipű: Ez csak a te "felvilágosult nyugati okosságod" :) ugyanis a nyilvánvaló tények is bizonyítják, hogy arrafelé meg nem így gondolják. Nekik errefelé is biztosítottak a kultúrájuk megélésének jogai, de ez visszafelé már nem így van.
Amit szabad Mohamednek (khm, bocsánat Jupiternek) az nem szabad neked meg nekem. (És nem csak Mohamed van ezzel így...)
Másrészről ugye, ne felejtsük el, hogy amíg az elvarázsolt turista egyik nap még csodálattól révetegen tapossa a patkánykakit, másnap már Budapesten landol. Mondjuk kéne pár hetes karantén neki, amíg kiderül mivel áldották meg a szent patkányok...

Pityipű (törölt) 2011.07.02. 13:45:05

@pHérték: Valamit félreértettél. Én azt mondtam, hogy ha kimész Indiába, fogadd el, hogy ők ott úgy élnek. Cserébe, ha idejön az indiai, akkor fogadja el és tartsa be az európai standardokat és asszimilálódjon.

"Rómában élj úgy, mint a rómaiak!"

pHérték 2011.07.02. 14:14:54

@Pityipű: Nem, nem értettem félre. Csakhogy ez akkor sem így van a valóságban, ha még annyira jól hangzik is!
Dúl a kultúrharc, nem vetted még észre? :)

Pityipű (törölt) 2011.07.02. 14:22:04

@pHérték: Igazad van, a lényeget hagytam le, azaz, hogy szerintem ez lenne a normális. Sajnos a valóságban nem így van, de erről a töketlen nyugati liberális felfogás tehet, ami megengedi ezt. A bevándorlók csak élnek vele.

pHérték 2011.07.02. 14:28:27

@Pityipű: Na ebben kiegyezhetünk!
(Ami a "töketlen nyugati liberális felfogást" illeti, attól tartok, hogy még ez is inkább egy öntudatlan, identitás-vesztett állapotot ír le, mintsem határozott fölfogást, értékrendet, kultúrát. Azért mindezzel együtt még mindig tartom annyira megbecsülendőnek a mi számunkra a nyugati kultúrát (főleg a gyökereit nézve) mint pl. az indiait az indiaiak számára.)

lobster thermidor 2011.07.02. 16:44:57

@Bobby Newmark:
@HUN_Sector:

Mondta itt valaki azt hogy rajongani kell a patkányokért?
Nem...!
Ne tessék félremagyarázni, vagy ferdíteni, mert az csúnya dolog. Arra már gondolni sem merek, hogy nem értitek miről van szó.
Szóval ha fogalmatok sincs Indiáról, akkor kicsit visszafogottabban kellene megnyilvánulni. Mellesleg a patkányok ellenére pont az indiaiaknak nincs cifrafosásuk, sőt azoknak az európaiaknak sincs, akik tudják hogyan lehet elkerülni. Persze minden elővigyázatosság ellenére mindenki bekaphat valami jóféle izmos vírust. Gondolom nem kell mondanom neked, hogy nem kell olyan messzire utazni, hiszen Európa leghigiénikusabbnak tartott országában, a tisztaságmániásnak mondott Németországban milyen vírusfertőzés okozott az elmúlt hetekben haláleseteket.
A Gangeszban fürdésről annyit, hogy én még nem láttam olyat, hogy európai embert kényszerítettek volna ilyesmire. Amit a helyiek tesznek, az meg az ő dolguk. Illik a vallásukat, a szokásaikat tiszteletben tartani mindenkinek.
Szóval egy kicsit szerényebben, ha lehetne kérnem! Tessék ismerkedni más népek szokásaival, vallásával, mondjuk akár ezen a blogon is, és akkor nem estek abba a butuska hibába, hogy a kellő ismeretek hiánya miatt tudatlannak, és tiszteletlennek mutatkoztok.

pHérték 2011.07.02. 19:34:15

@lobster thermidor: Tisztelet??? Ezt én is csípném... Mondjuk ha nekem, mint nem indiainak, lenne csak annyi tiszteletem is egy indiai szemében, mint teszem azt egy patkánynak. De tuttommal én csak egy tisztátalan, érinthetetlen, lealacsonyított izé lehetnék előttük... akármilyen lelkesedéssel ismerkednék is a szokásaikkal, meg a vallásukkal.
Hát inkább elmélyülök a saját kultúrám szokásaiban, vallásomban, amely legalább minden embert egyenlőként szeret és tisztel, mégpedig a patkányoktól élesen megkülönböztetett módon.

lobster thermidor 2011.07.02. 19:59:05

@pHérték:

Élj úgy, ahogy jónak látod.

Bobby Newmark 2011.07.02. 20:21:08

@lobster thermidor: Nem érzem, hogy egy szokás vagy tevékenység véleményezésével tudatlannak mutatkoznék.

Nekem aztán olyan mindegy, hogy valaki azért tapicskol szarban, mert élvezi, mert elmebeteg, vagy mert a vallása ezt kívánja tőle, attól még gusztustalan marad a szememben. Ez van.
Azt vállalom, hogy tiszteletlenség, én már csak egy ilyen bunkó köcsög vagyok.

Másrészt tisztában vagyok vele, ha más nem, a blogbejegyzésből, hogy a vallás miatt csinálják, de ettől nem fogom jobban elfogadni a dolgot. A különböző ideológiák(vallást beleértve) hatására tette az ember a történelem során a legnagyobb aljasságokat. Nem vagyok elnéző velük szemben, az én szememben ez nem kifogás semmire.

Syolos 2011.07.03. 09:09:48

@lobster thermidor:
"Szóval egy kicsit szerényebben, ha lehetne kérnem!"

Nem lehet :)

pHérték 2011.07.03. 16:41:08

@lobster thermidor: De jó, hogy szabad! :)
Látszik, hogy nem vagyunk Indiában...
(Mellesleg nem úgy élek, ahogy én jónak látom, hanem úgy, hogy "ahogy szeretném, hogy velem bánjanak, én is úgy bánok másokkal": mert ez az emberi méltóság és egyenlőség, kölcsönösség alapelve és a tisztelet.)
De látom nem cáfoltad meg az érvelésem...

szilagyizoe · http:/artofkonigsberg.wordpress.com 2012.10.16. 19:21:22

A patkányok intelligens és fejlett szociális élettel rendelkező állatok.Előre terveznek, egy probléma megoldásához csinálnak A és B tervet is. Kiváló a térlátásuk, a memóriájuk, amúgy egy szelid patkány ragaszkodása a kutyáéval vetekszik....
A patkánytársadalom jobban összetart mint pl.a magyarok társadalma akik magasról tesznek rá hogy él -e, hal -e a szomszédjuk és eszükben sincs támogatni szegényebb embertársaikat.
Arról nem is beszélve hogy egyikünk sem áldozná fel önmagát hogy "előkóstolóként" kipróbálja, nem e mérgezett a kaja amit a társaság többi tagja megeszik.....
A dögkeselyűk, hiénák még fertőzőbbk mint a patik, mégis ,nélkülük betegségek terjednének szerte a világon.Ők az állatvilág "takaritói"-úgymond!
Arról nem is beszélve hogy apatkányok a PUNK-ok szimbóluma is.
Vállon, zsebben hordva nagyon jófej kis fazonok tudnak lenni, ráadfásul kalitkában tartva a lehető legtisztább állatok akik GYŰLÖLIK ha piszkos a ketrecük! Szaguk sincs ha tisztitják rendesen.

Egy megkinzott, keresztre feszitett haldokló férfialakot imádni s kannibalista módon áldozni /"ez az én testem-ez az én vérem..."/ szerintem nagyobb perverzió -még ha szimbólikus is.A zsidók királyát imádni egy antiszemita xarmagyarországon még gyanúsabb lelkivilágról árulkodik.
A patkányok meg jópofi figurák, a kutya ill.macska is ugyanúgy terjeszt kórokozót mégis puszilgatjuk. Attól hogy oltott még ők sem sterilek.
Na ,utánam az özönviz gyermekeim!
(Szilágyi Zoé Éva ,47, legendás magyar punk-festőművésznő. Utánam lehet nézni neten!Ja és képet venni.)
Mondom ezt hivő keresztény punkként!

Leonard Zelig 2012.10.19. 14:23:23

Oké, elismerem, rothadó hullák vannak a Gangeszben.
Másrészt ez eléggé természet-közeli, szemben Auschwitzcal.

Magda Szepesiné Kulhavy 2014.07.28. 15:42:40

Szeretnék mezítláb sétálni e kegyhelyen !

wad alma 2014.07.28. 15:44:01

Azert ,mert Indiai kulturanak vannak csodalatos hajtasai , nem kell csodalattal adozni minden szokasuk elott . Bennem is viszolygast kelt ez a patkany kultusz - es mielott az ahimszat emlegeti valaki - jusson eszebe , hogy ugyanez a tarsadalom millioszamra vegzi ki a kislany ujszulotteket , hogy ne kelljen hozomanyt fizetni majd , ha ferjhez megy . Ma 60 millioval kevesebb a no ,mint a ferfi .Jobb esetben abortusz altal , de rengetegen ujszulottkent sajat apjuk keze altal halnak meg es meg tobben elhanyagoltsag miatt ( lanygyerekre nem koltenek, ha orvos kell )
süti beállítások módosítása