Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Chittorgarh erőd

2012.03.26. 14:00 Qeki


Egy letűnt kor el nem feledett hősies korszakának emlékei.


India észak-nyugati Rajasthan államának déli részén fekszik az ország legnagyobb erődje, a Chittorgarh erőd.  A 180 m magas sziklás fennsíkon, 2,8 km2-en elterülő erődöt a 7.században építették, nevét Chittrangad Mauryan Rajput uralkodóról kapta.
Ez az erőd nem csak egy romos fellegvár, ez a bátorság, a hősiesség, a kitartás és áldozat jelképe Indiában, amely a történelme során 3 kegyetlen ostromnak volt tanúja. 1303, 1535, 1567- a három ostrom dátuma, mely mind három alkalommal végzetes kimenetelű volt.

Chittorgarh Fort.jpg

 

A rajputok ősei a hagyomány szerint a ksátrija (uralkodó-harcos) kaszthoz tartoztak, több uralkodó dinasztiát hoztak létre. Az indiai középkorban jelentős szerepük volt, nevük szankszrit nyelven Raja-Putra "király fia"-t jelent. Jellemes, bátor harcosok voltak, de a rajput nők is példát adtak hűségből és hősiességből. A rajputok jellemükből fakadóan a "rabszolgaság és behódolás" helyett a rituális öngyilkosságot választották.
A Jauhar(a nők és gyermekek tömeges öngyilkossága, máglyán égtek el) és Saka (a katonák halálba lovaglása sáfrányos öltözetben) egy ősi indiai rajput hagyomány, melyet a rajput uralkodók követtek a megaláztatás és a gyalázat elkerülésére.

Chittorgarh Fort3.jpg

 

Az első ostrom 1303-ban Rani Padmini gyönyörű királynő  miatt tört ki, Allaudin Khilji volt a támadó, aki a szépséges királynőt magának szerette volna megszerezni. Amikor a uralkodó érezte elvesztették a csatát, embereivel sáfrányos öltözetet öltöttek és kilovagoltak a biztos halálba (Saka), miközben Rani Padmini és a nők pedig elkövették a szörnyű rítuális jauhar-t (tömeges öngyilkosság) amikor Alauddin Khilji bevette az erődöt.

chittorgarh2.jpg

 

232 évvel később, 1535-ben a Muhammad Gujarat sah támadta meg az erődöt. Chittor ismét elesett és 13.000 nő és gyermek halt meg egy másfajta jauhar-ban, amelyet Rani Karnavati, a Bundi hercegnő vezetett. Nem volt idejük gondoskodni a máglyáról, ezért puskaport felrobbantva egy ásott árokban haltak meg  jauhar-t elkövetve. Ezzel egy időben a rajput hadsereg szintén (Saka) a halálba lovagolt.

Chittorgarh Fort2.jpg

 

Az utolsó támadást  1567-ben Akbar császár vezette és ez is végzetes volt a Chittor-ra. A hét Chittor kapu megnyílt és 8000 rádzsput katona lovagolt ki a sáfrányos köntösben,így meghalni mogulok kardja által (Saka). A hagyomány megismétlődött a falakon belül is: a nők és gyermekek újra lángokba vesztek. Amikor belépett az erődbe Akbar, azt mondta, hogy nem volt egyetlen élő lélek sem az erőd belsejében .
A Chittor soha nem heverte ki a vereséget és az erődöt átvette a természet!                 

A legbátrabb, híres harcosaik voltak:Rajput Gora, Badal, Rana Kumbha, Maharana Pratap, Jaimal, Patta.

Számos pompás emlékművet, templomot, víztározót találunk az erődön belül, amelyen keresztül bepillantást nyerhetünk a nagy rajput uralkodók életébe.

Az erődbe hét kapun (a helyi nyelven"Pol") lehetett bemenni, a főbejárat kapuja a Ram Pol.
Fő látnivalói: Vijay Stambha, Kirti Stambha, Rana Kumbha Palace, Rani Padmini Palace, Sammidheshwar Temple, Meera Temple és még sok szép műemlék

Vijay Stambha-(Tower of Victory)-Győzelmi torony

Vijay Stambha.jpg

 

A legimpozánsabb épület az erődben, melyet 1440-ben építtetett Maharana Kumba rajput király a betolakodó Mohamed Khilji feletti győzelem emlékére. A 9 emeletes torony vörös homokkőből és fehér márványból épült. A 37 m magas torony egy 47 négyzetméter és 10 méter magas talapzaton áll. A torony felső emeletén lévő erkélyre 157 lépcső vezet, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az erődre és az alatta elterülő városra. A Rámájana és a Mahábhárata eposzok epizódjaiból álló jelenetek és a hindu istenségek szobrai díszítik a tornyot. Esti kivilágításban a torony fantasztikus látványt nyújt.

Chittorgarh city.jpg

 


Kirti Stambha-(Tower of Fame)

Kirti Stambha.jpg

 

A torony egyike azon ritka vallási emlékműveknek, mely a 12.században épült, és még ma is áll. A 22 méter magas tornyot egy Jain kereskedő Jijaji Kathod építtette, aki nagy híve volt Lord Adinathji-nak, az első Jain gondolkodónak. A legfelső 7. emeleten lévő erkélyre a szűk lépcsőházból 54 lépcsőn lehet feljutni. A torony különleges faragásokkal,szobrokkal van díszítve, mellette egy kis Jain Pantheon található. Jain vallásnak nagyon sok követője volt/van Rajasthanban.
 

Rana Kumbha Palace

ranakumbhapalace.jpg

 

A nagy L-alakú palotát Rana Kumba császár építtette  a 15. században. A palota gyönyörű fedett erkélyekkel, vakolt kőből épült(1433-68). A bejárat Suraj Pol-on (kapu) keresztül közvetlenül az udvarra vezet. A Darikhana vagy Sabha (tanácsterem) mögött fekszik egy Ganesha templom és a hárem (lakóegységek a nőknél). A palota déli részét használták a kisebb nemesek és kísérőik.

Rana Kumbha's Palace  erkélyek.jpg

 

A központi udvar alatt van az a földalatti kamra, ahol Rani Padmini és a nők elkövették a szörnyű jauhar-t (tömeges öngyilkosság), amikor Alauddin Khilji bevette az erődöt. Máglyát raktak és a tűzbe ugrottak.
Az elefánt és lóistálló romjaiban még felismerhető. A palota közepén ma egy múzeum ad otthont a királyi leleteknek.

Rana Kumbha Palace.jpg

 


Rani Padmini Palace

Padmini Palace4.jpg

 

A Chittorgarh híres királynőjének a nevét viseli a rezidencia, valaha egy gyönyörű tavacska közepén, virágzó lótuszok között állt ez csodaszép építészei alkotás. A 3 emeletes fehér épület ma is látható, a 19. századi rekonstrukciónak köszönhetően.

Padmini Palace.JPG

 

A kastély körül a víz, és az elmaradhatatlan chhatris (kupola alakú pavilonok). A Chhatris általánosan használt eleme a rajput építészetnek Rajasthanban, a büszkeséget és becsületet jelképezi.

PadminiPalace1.jpg

 

Meera Temple

Meera Temple2.jpg

 

Sammidheshwar Temple

SammidheshwarTemple2.jpg



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr854339281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nickita 2012.03.28. 15:28:23

Elég nagy lámák voltak ezek a rádzsputok.

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2012.03.28. 17:04:05

csodálatos!
de ha mindig öngyilkos lett a jónép ezrivel, hogy maradtak fenn évszázadokig?

Bélabáttya (törölt) 2012.03.28. 17:04:13

Remek helynek tűnik, emlék is van gazdagon, de kicsit macerás az angol átiratú szavakat magyarul értelmezni, itthon szocializálódva. De majd csak megszokjuk...
süti beállítások módosítása