Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A WikiLeaks atombiztos bunkere

2010.12.12. 10:12 Qeki


A Wikileaks alapítója Julian Assange egy igen különleges és stílusos helyet választott a megszerzett szigorúan titkos dokumentumainak tárolására. A stockholmi Pionen Adatközpont egy harminc méter mélyen fekvő, felújított, gránitsziklába vájt hidegháborús bunker volt egykoron, mely egy esetleges atomtámadás esetén a svéd kormánytagoknak jelentett volna menedéket. A futurisztikus kinézetű adatközpontban jelenleg nyolcezer szerver működik, közülük mindössze kettő a WikiLeaksé. Julian Assange választása nem véletlenül esett erre a létesítményre, hiszen a svéd törvények alapján a WikiLeaks tevékenysége nem büntethető.

A gránitba vájt atombunkert 2008-ban nyitották meg, melyet a svéd építész Albert France-Lanord tervezett, aki nem titkoltan James Bond filmek hangulatát akarta megidézni. A neves dizájnerek által berendezett helyiségeket fém-és üvegburkolatú függőfolyósok kötik össze. A létesítménynek saját szellőző és energiaellátó rendszere van, áramszünet esetén két tengeralattjáró-motor gondoskodik az áramellátásról. A dolgozók irodáiban pedig trópusi növényzet burjánzik.

 

 

 

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr602510360

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ács József – KISZIVÁROGTATÓK 2010.12.13. 09:55:45

A propaganda nem kardcsörtetés. A nyugati típusú, atomizált társadalomban a sugalmazás hatékonysága nagyobb, mint a parancsolásé. A propaganda, mely kijelöli a problémákat és megoldásukra mindjárt javaslatot is tesz, éppolyan közmű, mint az elektromos ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tracktick 2010.12.13. 09:54:42

Azért ez nem semmi ilyen adatközpontok itthon nincsenek? Ide mennék majd dolgozni. Iszonyatosan jól megoldották azt hogy egy ilyen nyomasztó helyet, mint egy bunker,feldobjanak. Annyira családiasnak tűnik a hangulat. Ez egy olyan hely lehet ahol szívesen dolgozik az ember. Legalábbis a képek alapján. A Wikileaks-et én meg személy szerint becsülöm, az ilyen szemét dolgok amiket az amerikaiak írnak,derüljenek csak ki...ebből is látszik mit gondolnak a világról!

stuncenpudli 2010.12.13. 13:22:59

Az hogy idehaza miért nincsenek ilyenek azt remélem nem kérdezed komolyan ... :) Ahhoz pénz kéne idehaza az emberek ilyenre nem költenek... Se cégek se senki...
Mondjuk a sziklakórház egyik kis fel nem derített kamrájába pont elférne :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.12.15. 23:00:15

Hm, úgy emlékeztem, hogy itt több száz komment volt...

gabigyerek 2014.01.09. 19:22:46

@stuncenpudli: hidd el, hogy vannak, csak te nem tudsz róla. Én sem. Pénz meg mindig arra van, amire szánják... stadionok kellenek? Van rá pénz? Pont ARRA nincs, de ez senkit sem érdekel, tolják bele gőzerővel. Magyarországon szerintem rengeteg olyan dolog van, amire kéne, hogy legyen pénz, de "nincs", és olyan is, amire egy fillér is felesleges, de mégis költenek rá, sokszor milliárdokat.
süti beállítások módosítása