Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A Halál Völgye - Death Valley Nemzeti Park

2013.05.08. 09:03 Qeki

A Halál völgye - vagyis a Death Valley - mintegy 14000 négyzetkilométeren fekszik Kalifornia és Nevada határán, és ezzel a terjedelemmel meg is szerezte az USA legnagyobb nemzeti parkja címét. A névválasztás nem a véletlen műve, ugyanis ebben a forró katlanban minden a túlélésről szól.

Death Valley_Mosquito sand dunes.JPG

Death Valley nem más mint egy hegyekkel körülvett hatalmas természetes kemence, ahol nyáron gyakran emelkedik 50 fok felé a hőmérséklet, próbára téve minden nemű életet.  A 57 fokos meleg rekordját egyedül a Sahara döntötte meg (57.7C) és ezzel ugyan, ha nem is a világ, de Amerika legforróbb sivatagává lépett elő a Death Valley. Egy újabb rekord, ha még valaki számolná... Mivel a nyári hónapokban itt extrém hőmérsékleti viszonyok uralkodnak, ezért mi a Márciust választjuk remélve hogy még nem fűtöttek be nagyon az égiek, de tévedünk... A déli órákban már 35 fokot mutat a hőmérő, és még mindig melegszik az idő. Ezek a szélsőséges körülmények ellenére is különleges látványt nyújt a tavaszi sivatag, kifejezetten a légkondis autó kényelméből.

Death Valley_Mosquito sand dunes2.JPG

Kényelem ide vagy oda a Mosquito flat homokdűnéinek nehéz ellenállni, így rövid sétára indulunk, amiért el is nyerjük méltó jutalmunk. Félreértés ne essék, nem találunk kincsesládát a homokba rejtve, de a tavasz itt igazi bónusz és a virágzó sivatag vidám látványával ajándékoz meg minket. Sárgába öltözött bokrok mutatják, hogy létezik egy kevésbé kíméletlen arca is ennek a gyilkos sivatagnak. Nem visszük azért túlzásba a sétát, hogy tartalékoljuk az energiánkat és már haladunk is tovább a Scotty Castle felé, ami egy igen furcsa színfolt a park északi csücskében.

Death Valley_Scotty Castle.JPG
Ha egyetlen szóval kéne jellemeznem a Scotty Kastélyt, a szürreális épp megfelelő lenne. Az egész völgy egy futurisztikus sci-fi forgatási helyszínére emlékeztet, és valahogy sehogy sem illik ebbe a Star Wars hangulatba egy mediterrán stílusú luxus palota buja pálmaligettel körülvéve. Felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon kinek jut eszébe egy ilyen pazar hétvégi nyaralót felépíteni a legforróbb sivatag közepébe? Mindenesetre mi hálát adunk az enyhülést adó pálmafákért, még ha csak rövid időre élvezhetjük is az árnyékukat. Majd újabb ¾ óra autókázás következik keresztül a forró sivatagon, amit monotonnak semmiképp nem jellemeznék. Mellettünk színes sziklák, és fehér homokkő dombok váltakoznak olyan érzetet keltve mintha egy másik bolygón utaznánk, és csak a szemből érkező biciklisek látványa zökkent vissza a valóságba, hogy még mindig a Föld bolygón járunk. És megint jön is a kérdés: biciklivel? Majdnem 40 fokban? Emelkedőn felfelé? Komolyan? Ez már nekem sok, de azért elgondolkodunk hogy lehet hogy mi vagyunk túl puhányok(?)

Death Valley_Furnace creek.JPG

A Furnice Creek-en keresztül haladva megállunk az egykori borax bányánál, azaz a bánya maradványainál, hogy a Death Valley történelmi aspektusát is megismerjük. Megtudjuk, hogy próbálkoztak itt aranyásással, ami nem sok sikert hozott, majd hamarosan kiderült hogy bóraxban viszont igen gazdag a terület, így évtizedeken keresztül folyt a kitermelés ilyen embertelen körülmények között. 

Death Valley_Zabriskie pont.JPG
Elhagyva a Furnice Creek-et azaz a park központját, egyre magasabbra emelkedünk, s mikor már azt gondoljuk ezt az extrém tájképet  nem lehet tovább fokozni, elérjük a Zabriskie pontot. Nehezen találom a megfelelő szavakat, hogy leírjam amit látunk. Annyit biztosan mondhatok ez itt egy teljesen idegen világ. Különbözik mindentől amit valaha láttam, és szinte már azt várom, hogy mikor bukkan fel Yoda valamelyik színes kődomb mögül Luke Skywalker társaságában. Mindenesetre a Zabriskie pont után már egy Mars expedíció sem biztos hogy sok újat mutatna.

Death Valley_Dante's view.JPG
A tetőpont azonban még mindig hátravan. Továbbmegyünk egészen a Dante's view pontig ahonnan 1670 m magasból nézünk le a Halál völgyére teljes hosszában. A látvány mindenképpen öt csillagot érdemel. Ilyen magasságból jól látható a völgyet beborító vastag sótakaró, ami mint kiderül, egy hatalmas sóstó kiszáradt medre. A Dante’s view pontnak egy másik különlegessége, hogy a jó szöget megtalálva az USA legmagasabb csúcsa (Whitney portal) és a legmélyebb pontja (Badwater basin) egy képen megörökíthető.


Visszaérve a mederbe jobban szemügyre vesszük a sótakarót, ami pengeéles kristályokból épül fel, ezért nemcsak az ökoszisztéma védelme de a saját érdekünkben sem ajánlott az átjárás. Arról nem beszélve, hogy ez itt az „Ördög golfpályája” (Devil's golf course) és nem biztos hogy "gazda" jó néven venné a betolakodást. Ilyen sokatmondó nevű megállók mint pl: Devil's golf course, Pokol Kapuja (Hell's gate), vagy Rossz föld, (Badland)  folyamatosan emlékeztetnek hogy mégiscsak a Halál völgyében járunk, így a Rossz-víz bázis-hoz érve (Badwater basin) már fel sem kapom a fejem.

Death Valley_Badwater Basin.JPG

Pedig ennél mélyebbre már tényleg nem lehet süllyedni, ez itt ugyanis Észak-Amerika abszolút mélypontja 86 méterrel a tengerszint alatt. Az itt található víz inkább méreg mint oltalom, ugyanis a sótartalma messze felülmúlja a tengervizét, úgyhogy legkevésbé sem oltja a szomjat. Ameddig csak ellátsz só borít mindent fokozva az amúgy is elviselhetetlen hőséget, még a háttérben a Mount Whitney havas csúcsai jelzik, hogy csupán 150 km-rel arrébb még tombol a tél..

Death Valley_Artista palettája.JPGSzöveg és képek: Kiss Juditka

Búcsúzóul még vetünk egy pillantást a művész palettájára (Artists palette drive) ahol a színek teljes skálája bontakozik ki az útmenti sziklákon majd végleg  kilépünk a pokol kapuján.
1 nap a Halál völgyében épp elégnek bizonyul, és mi megállapítjuk magunkban hogy a Death Valley bár nem lesz a kedvenc kirándulóhelyünk, mégis egy furcsa színes egyveleg Kalifornia térképén amit egyszer érdemes megnézni. Különleges geológiai formációival egyenesen a sci-fik világába kalauzol, ahonnan szerencsére űrhajó nélkül is hazatalál az ember.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr515287529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krj 2013.05.09. 07:35:28

nagyon szép képek. csak annyi korrekció, hogy a Mt. Whitney a "48 contiguous states" legmagasabb pontja, míg az USA és egyben az észak-amerikai kontinens legmagasabb pontja a Mt. McKinley Alaszkában. 6094 m vagy akörül.

meatclone 2013.05.09. 07:35:31

"Rossz-víz bázis-hoz érve (Badwater basin)" A base az bazist jelent , a basin az teknot vagy lavort.

meatclone 2013.05.09. 07:35:33

Vagyis itt inkabb medencet jelent mivel foldrajz.

Ginlia 2013.05.09. 22:47:28

Mi nászútra mentünk ide. Mindezt októberben de akkor is iszonyú hőségben. A bejáratnál táblák figyelmeztettek arra, hogy mennyi folyadék szükséges egy személynek egy napra. Figyelmeztettek, hogy egy rágcsáló él ezen a területen és szeret kövek mögé bújni, ezért óvatosak legyünk ha felveszünk egy követ a földről. Az állatka harapása ebolát terjeszthet.
Érdekes hely. :)

Andy Sipowicz 2013.05.09. 22:47:44

Sulyos problemak helyesirasilag angolul es magyarul egyarant. Ha mar elnevezeseket sorol fel, akkor esetleg utalhatna arra vajon miert neveztek el pl. Devil’s Golf Course-nak, stb.

Judyka80 2013.05.10. 08:25:27

Csakis a teljesség kedvéért: a Devil's golf course egy metafóra, annyit tesz:csak az ördög képes golfozni rajta. Amúgy köszönöm az épitő jellegű korrekciókat :) a kényszeres helyesirási hiba ellenőröknek pedig megjegyzem sorry, nem vagyok tökéletes :) /remélem ezt most helyesen irtam le.../ Azért annak örülök hogy a "súlyos helyesirási problémák" ellenére is sokaknak tetszett a cikk, úgy ahogy van :) Üdv:a szerző

fél(re)értelmiségi 2013.05.10. 12:56:52

Szerintem, nem érdemes (szerencsés) földrajzi neveket lefordítani. (mint, ahogy más tulajdonneveket sem szoktunk)Így elkerülhető a fenti, teljesen felesleges "szóváltás".
Érdekes adalék lehet a leírtakhoz, hogy a 70-es évek elején készült egy kultikus amerikai film Zabriskie Point címmel. (a cselekmény kezdete L.A-ben, majd a folytatás a Halál Völgyében játszódik.) Ez volt Michelangelo Antonioni első amerikai filmje, amit szélsőséges kritikákkal fogadtak. Amolyan hippis roadmovie-nak tekinthető, és a korai, nagyon elvont Pink Floyd valamint Andy Garcia (Grateful Dead) zenéje is hallható benne. Szerintem, elég jól visszaadja a posztban taglalt helyszín hangulatát ez a film.

fél(re)értelmiségi 2013.05.10. 12:56:56

@Andy Sipowicz: Ha már "súlyos helyesírási problémák"-at emleget (ami a poszt témáját tekintve teljesen érdektelen, nem befolyásol semmit) akkor legyen szíves a magyar helyesírás szerint írni. (ékezetekkel) Ha nem megy, akkor kár megemlíteni. Semmi haszna igazolatlanul értesülni arról, hogy van, aki nagyon tud(hatja) a magyar (és még az angol) helyesírás szabályait. Ez egy úti beszámoló, nem nyelvtudományi értekezés. Esetleg a témához valami érdemi hozzászólás lenne? Például, milyen jó lett volna, ha kizárólag jóindulattal, nem kritikus vagy kioktató hangnemben megírja, vajon miért hívják azt a területet Devil's Golf course-nak?

fél(re)értelmiségi 2013.05.10. 12:57:05

Érdekes adalék lehet: Volt a 70-es évek elején egy kultikus film, Zabriskie Point címmel. Nagyon szélsőséges kritikát kapott, ez a hippis roadmovie, ami egyébként Michelangelo Antonioni első amerikai filmje volt. A cselekmény kezdete L.A-ben, de a film java része a Halál Völgyében játszódik. A korai, nagyon elvont Pink Floyd és Andy Garcia(Geateful Dead)zenéje is hallható benne. Szerintem, nagyon visszaadja a posztban taglalt környezet hangulatát.
süti beállítások módosítása