Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

5 bizarr turistalátványosság

2010.04.20. 08:41 Qeki

 

Ha valaki az utazások alkalmával a kötelező műemlékeken, múzeumukon kívül valami extrémebb dolgot is szeretne látni, íme, néhány hely, ami nem nevezhető éppen szokásos turistalátványosságnak.

Rágógumi-sikátor, San Luis Obispo, USA


A kaliforniai kisváros San Luis Obispo egy igen gusztustalan látványosságnak köszönheti hírnevét, a 21 méter hosszú és 4,5 méter magas rágógumi–falnak a Bubblegum Alley-nek. A fal pontos története ismeretlen, de valószínűleg a 70-es években két helyi iskola diákjainak rivalizálásából keletkezet. 40 év alatt kétszer esett át tisztításon, de mindig néhány hét leforgása alatt visszaállt a gumifal, azóta pedig mind a város lakossága mind a turisták gondoskodnak arról, hogy sok friss, ragacsos, színes rágógumival fenntartsák a fal hangulatát, kreatívabbak pedig egész képeket készítenek a rágógumikból.


Ám nem ez a kisváros az egyetlen, ami ilyen fallal büszkélkedhet. Seattle városában is van egy hasonló Rágógumifal, amelynek különlegessége, hogy egy színház külső fala. Ez azonban csak a 90-es évektől kezdődően az unatkozó „intellektuálisok elitjének„ köszönhetően alakult ki, akik amíg színházjegyért álltak sorba vagy az előadás kezdetére várakoztak, rágógumijaikat az épület falára nyomkodták.


Patkányok temploma, Dasha, India


Az indiai Dashaban áll egy szokatlan szentély a Patkányok temploma. A templom teljes egészében márványból készült, ezüst ajtókkal. A díszes, hindu templomot 1500-as évek elején Ganga Singh Maharaja építette tisztelegve a patkány istennő Karni Mata előtt, aki egy 14. században élt nőnemű hindu bölcs Durga reinkarnációja volt. Durga fel akarta támasztani az egyik történetmondó fiát, azonban a halál istene ezt nem engedte, ettől kezdve minden történetmondó patkány formájában reinkarnálódott, így az ő védelme alatt állhatnak. A templomban 20.000 patkány él, melyeket a helyiek és az ide érkező zarándokok etetnek, itatnak. Évente több tízezer zarándok jön leróni tiszteletét, akik kifejezetten szerencsésnek érzik magukat, ha egy patkány átszalad a lábfejükön, ha pedig valaki egy albínó példánnyal találkozik, az különösen szerencsésnek mondhatja magát.

 

 Aokigahara Forest, Japán


Japánban, Fuji hegy lábainál található az úgynevezett Halál erdő. Az erdő népszerű hely az öngyilkosok körében, ez a világ második legkedveltebb helye a San Francisco-i Golden Gate-híd mögött. Népszerűvé 1960-ban Seicho Matsumoto: Kuroi Kaiju című regényével vált, melyben a két szerető ebben az erdőben követ el öngyilkosságot. 1950 óta több mint 500 ember választotta halála helyszínéül ezt az amúgy is sötét, zord erdőt. Csak 2002-ben 78 testet találtak. A környéket tele írták biztató üzenetekkel, hátha néhány ember meggondolja magát. "Az élet nagyon értékes dolog! Kérem, gondolja át!" vagy "Gondoljon a családjára!". A hely az öngyilkosokon, turistákon kívül népszerű lett a "sírrablók" között is, aki gyakran járnak ki hitelkártyák, pénztárcák, iratok után kutatva.

 

Isla de las Munecas, Mexikó


Világhírű turisztikai látványosság lett az Isla de las Munecas vagyis a Babák szigete. Ha csak a nevet halljuk azt is gondolhatnánk, hogy valami bájos, derűs dolog valójában épp az ellenkezőjéről van szó. Több ezer megcsonkított, csúnya baba lóg a sziget fáiról, bokrairól. A legenda szerint egy kislány szelleme kísért a szigeten, aki itt fulladt bele egy csatornába. Az első babákat a remeteként itt élő Julian Santana tette ki játszótársul a szellemkislánynak. Az évek alatt a turisták követve példáját egyre több babát hordtak a szigetre.

 

Csonttemplom, Kutna Hora, Csehország


Csehországban, Kutna Hora városának Sedlec negyedében áll a Csonttemplom. A történet szerint az 1300-as években a pestisjárvány következtében, mintegy 30.000 ember temettek el a város temetőjében, majd később a huszita háborúk áldozatait is itt hantolták el. A háborúk befejezése után a zsúfolásig megtelt temetőt elkezdték felszámolni és összegyűjteni a csontokat. 1870-ben Schwarzenberg család megbízta Frantisek Rint fafaragót, hogy az addig összegyűjtött csontokból készítsen templomi díszeket. A templomot azóta a negyven ezer emberi csontból kifaragott díszek uralják . A leghátborzongatóbb a csontcsillár, mely a templomhajó közepéből, a koponyákkal díszített fűzérről lóg le. Az idilli ausztriai kisváros Hallstatt is rendelkezik egy hasonló kuriózummal, a Csontházzal. A temetkezési hely szűke miatt az volt a szokás, hogy 10-15évente kiásták a csontokat, a koponyákat virágmintákkal elhunyt nevével díszítve helyezték el a házban. Mára 1200 koponya található itt. További csonttárak!

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr881936376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2011.05.15. 11:06:03

Ha itt van a Csonttemplom, akkor a párizsi Les Catacombes-nak is itt kéne lennie.

mestska · http://cities.blog.hu 2011.10.23. 21:53:21

a csonttemplomban voltam, így elmondhatom, hogy ez sokkal bizarabb, fel lehet venni a következő listára :)

en.wikipedia.org/wiki/Capuchin_catacombs_of_Palermo

Chouwen · http://doufukuai.blogspot.com 2012.02.01. 00:01:11

Aokigahara azért inkább az öngyilkosok, mint a turisták körében népszerű :)

HPL 2012.03.10. 23:55:26

Qeki, a képek forrását illik feltüntetni. Kíváncsi voltam az Aokigahara Forest-re és a felhasznált kép pont az első a Flicken az "Érdekes" képek közt.

Amúgy gratula a 2. születésnaphoz! :)

g-dúrban zúgó kabóca 2013.04.17. 07:03:29

öngyilkosokat a családjuk említésével motiválni az életben maradásra? muhaha. szerintem egy jó részüket épp a család motiválja az öngyilkosságra.:)

egyébként tök jó összeállítás, szerintem felesleges azzal jönni, hogy ez meg az kimaradt, nyilván van még sok, de ez így egy pöpec kis csokor, köszi!
süti beállítások módosítása